La Llacuna celebra la Fira de Sant Andreu i la Matança del Porc

351

llacuna.jpeg

El primer cap de setmana de desembre, com cada any, La Llacuna celebra la Fira de Sant Andreu, una fira molt arrelada al poble a la que fa 36 anys s’hi va sumar la Matança del Porc, una tradició que feien moltes famílies per tal d’abastir-se d’aquesta carn durant tot l’any.
L’exhibició del costum de matar el porc era, antigament, el plat fort de la Festa. Actualment, ja no es mata públicament, sinó que es compra mort i es pot veure com es fan els embotits i altres aliments per part dels productors i elaboradors d’embotits del que és reconegut el municipi.
Així, el diumenge, a partir de 2/4 de 9 del matí, la plaça Major s’omple de graelles per començar a cuinar les botifarres que se serviran al llarg del matí, mentre es pot veure l’elaboració d’embotits, que més tard es podran degustar juntament amb el pa amb botifarra, all i oli i vi del municipi. A més, la fira inclou una mostra on els visitants tenen l’oportunitat de comprar embotits de qualitat així com altres productes d’artesania i al migdia, a les 12,30h tindrà lloc la Santa Missa.
La fira es organitzada pels agricultors, cansaladers i l’Ajuntament de la Llacuna
Els dies previs i posteriors a la Fira, la celebració es complementa amb altres activitats per arribar al dia 8 de desembre, festa de la Immaculada, patrona de la Llacuna.
Dissabte dia 5 de desembre a la 1 del migdia, al Centre Cultural i Turístic, tindrà lloc la Inauguració de l’exposició “LLIBERTAT, la lluita dels catalans pels drets socials i nacionals. A la tarda, a 2/4 de 8 del vespre, al local del gimnàs es realitzarà la xerrada “Associació Pas a Pas amb el càncer de mama” a càrrec de la Dra. Montserrat Muñoz, oncòloga de l’Hospital Clínic de Barcelona. I a la nit, a partir de les 12 al local de la piscina s’ha programat la Festa de Diables organitzada pel Ball de Diables de la Llacuna.
Dilluns 7 de desembre, a les 12h del migdia a la plaça de les Eres, es realitzarà el taller “Decorem el Nadal” a càrrec de Mònica Sanyer. I el mateix dia, a les 7 de la tarda, al Centre Cultural i Turístic es presentarà el llibre “La Llacuna segle XVII” de M. Rosa Gomà Coll. La presentació anirà a càrrec de Joan Solé Bordes del Centre d’Estudis Penedesencs.
Dimarts 8 de desembre, la Festa de la Immaculada, patrona de la Llacuna, se celebrarà amb la tradicional missa solemne cantada dedicada a la patrona. L’eucaristia es dirà a 2/4 d’1 del migdia. Per cloure la diada de la patrona i donar la benvinguda a les festes, a 2/4 de 7 del vespre, a l’església, es realitzarà el concert “Arriba el Nadal” a càrrec del grup Pedaços.