30.1 C
Igualada
Dissabte, maig 28, 2022

La Jornada Gastrònomica de Plantes Oblidades reivindicarà el potencial de les males herbes

Les males herbes són les protagonistes de la Jornada Gastronòmica de Plantes Oblidades, una iniciativa única al sud d’Europa, organitzada pel Col·lectiu Eixarcolant. La jornada, que enguany arriba a la quarta edició, tindrà lloc el proper dissabte dia 13 d’abril a Igualada i compta amb una norantena d’activitats per descobrir i redescobrir les plantes i els seus usos.

Vivim envoltats de plantes oblidades: sabem que hi són però no sabem ni què són ni per què serveixen; les que anomenem “males herbes”. Moltes són espècies silvestres i varietats agrícoles tradicionals de les quals en desconeixem les utilitats. La Jornada Gastronòmica de les Plantes Oblidades té l’objectiu de posar aquestes plantes en valor, donant-ne a conèixer el seu ús i mostrant com poden contribuir a fomentar una alimentació saludable i una agricultura sostenible.

Entre les activitats, destaquen els tasts, com el de xocolates de la casa Dalmases; els tallers, com per exemple el taller d’elaboració de còctels amb plantes silvestres o el de cuina grega, i el dinar silvestre, amb plats d’avantguarda on les plantes són, de nou, les grans protagonistes. A més, com a novetat d’enguany, la jornada inclou un itinerari familiar pensat per poder realitzar pares i fills conjuntament. Marc Talavera, impulsor de la jornada i doctor en biologia per la Universitat de Barcelona, destaca l’alta qualitat i rigor de totes les activitats, documentades sempre des del coneixement científic.

En total, participen de la jornada 151 ponents d’alt nivell entre els quals trobem cares conegudes com la xef Ada Parellada, propietària del restaurant Semproniana de Barcelona; la farmacèutica Astrid van Ginkel de Fitomón; el xef Kristian Lutaud i Demore, co-cap de cuina del Bulli juntament amb Ferran Adrià, i la periodista radiofònica Pilar Sampietro. Completen el repertori grans experts i professionals, com la metgessa Anna Escalé; Haris Salis, doctor especialitzat en etnobotànica, i Alicia Cirujeda, investigadora del Centro de Investigación y Tecnologia Agroalimentária de Aragon (CITA), entre d’altres.

Les edicions anteriors de la jornada ja van ser tot un èxit, amb una assistència de més de 10.000 persones i més de 3.000 inscrits en les activitats.

Finalment, cal posar de relleu que absolutament tota l’organització de la jornada es du a terme de forma voluntària per part del Col·lectiu Eixarcolant i que sense els més de 100 voluntaris que coordinen i gestionen totes les activitats la jornada no seria possible. L’esdeveniment compta amb el suport de l’Ajuntament d’Igualada, la Diputació de Barcelona, el Consell Comarcal de l’Anoia i la Universitat de Barcelona.

Compartir

Més notícies

Últimes notícies

“Natures”, d’Enric Mir: una admirable mostra pictòrica amb ànima

Aquests dies, a la Sala Municipal d’Exposicions, la mostra pictòrica “Natures”, amb quasi una vintena de quadres a l’oli, pintats sobre las suports de...

Aquest diumenge tindrà lloc la II Mostra de Productes del Parc Agrari a Rubió

Aquest proper diumenge i coincidint amb la festa major de Rubió, la localitat acollirà a la plaça de l’ajuntament -al costat del Castell-, la...

Demanda de l’Ateneu al llogater del Pub Acústic per no deixar el local

La junta de l’Ateneu Igualadí ha presentat aquesta setmana una demanda judicial contra el llogater del Pub Acústic, situat en el mateix carrer Sant...

Igualada encara la recta final de l’Anella Verda

Un dels projectes de més interès del govern municipal d’Igualada en els darrers anys, l’Anella Verda de la ciutat, entra en la seva recta...

L’editorial: Una comarca segura?

Darrerament, s’ha fet habitual llegir notícies derivades d’allò que es malacostuma a anomenar en l’argot periodístic “fet divers”, un sinònim dels “successos” de tota...
Compartir