13.7 C
Igualada
Dimecres, març 3, 2021

La Igualada de Palau Ferré

Francesc Marco-Palau
Francesc Marco-Palau
Doctor en Història i comissari de l'exposició

Són nombroses les cases d’Igualada que compten a les seves parets amb algun quadre del cubista Palau Ferré. Són obres plenes de color en les quals l’artista representava aquelles figures femenines d’ulls ametllats, amb coloms, fruites o flors, que tant el van caracteritzar.
L’amistat entre el decorador i interiorista Josep Vilanova (Igualada, 1923-2016) i el pintor, escultor i ceramista Maties Palau Ferré (Montblanc, 1921- 2000), va oferir a les llars igualadines de la dècada dels seixanta i la dels primers setanta, la possibilitat de gaudir dels seus quadres inspiradors en cases de disseny.

Es tractava d’una modernitat decorativa i artística que combinava l’interès per la funcionalitat i l’estètica de la casa que proporcionava el dissenyador igualadí amb la possibilitat de contemplar i gaudir de peces úniques de l’art contemporani català. Què més es podia demanar?

És aquest nexe professional i l’amistat que existia entre ambdues personalitats, el que ens ha motivat a idear la mostra que aquests dies pot visitar-se a la Sala d’Exposicions d’Igualada “Josep Vilanova i Palau Ferré. Entre l’estètica i l’art” i que, a més de l’Ajuntament, també ha comptat amb el suport de l’Arxiu Comarcal de l’Anoia i el Centre d’Estudis Comarcals d’Igualada.

L’exposició s’emmarca dins de les actuacions que aquest 2021 estem duent a terme arreu de Catalunya per celebrar el centenari del naixement de Palau Ferré, que era germà de la meva àvia materna. L’efemèride, que ha estat inclosa dins de les commemoracions oficials d’enguany de la Generalitat de Catalunya, comptarà amb una vintena d’exposicions temàtiques arreu de la nostra geografia, cadascuna de les quals se centrarà en un dels vessants de l’artista: els anys primerencs al Montblanc natal, els estudis de Belles Arts a Barcelona, la seva etapa a París, els grans projectes artístics o el seu vincle amb escriptors, poetes o arquitectes.

D’aquesta manera, el centenari és una bona oportunitat per recuperar aquest vincle de col·laboracions creatives que Palau Ferré havia tingut a Igualada fa més de cinquanta anys.
L’obra més singular que Maties Palau Ferré va idear a petició de Josep Vilanova és per a l’Hotel Amèrica, que a meitats de la dècada de 1960 s’amplia exemplificant el dinamisme del moment. Des d’aleshores el Saló de banquets de l’establiment hoteler seria presidit per un Paisatge d’Igualada de grans dimensions, en el qual Palau Ferré hi sintetitza la seva mirada de la ciutat.

A l’oli, podem identificar-hi indrets i edificis plens de records: l’Ajuntament i la façana esgrafiada de Cal Roure, la plaça del Rei i l’antiga Teneria, diverses esglésies com la de Santa Maria, la Soledat o la del Roser, la plaça de la Creu, el riu Anoia, el passeig Verdaguer o la importància del tren, amb l’Estació Vella.

Es tracta d’un quadre icònic de disposició horitzontal, en què l’artista hi representa tot el conjunt d’elements arquitectònics amb una multiplicitat de plans. El resultat és especialment destacat, ja que la mirada aèria, reinterpretada a través del seu propi estil, li permet oferir una panoràmica global de la ciutat que convida a l’espectador a fixar-se en tots els detalls.

També la premsa de l’època, com un reportatge d’El Correo Catalán del març de 1965, feia referència a la combinació decorativa resultant de la inclusió dels quadres de Palau Ferré en estances ben ideades, com les que plantejava Vilanova. Aquests darrers mesos de recerca hem tingut ocasió de conèixer i recopilar records de les estades de l’artista a l’Anoia, així com catalogar algunes de les seves obres plenes de bellesa i serenitat. Bona part d’aquestes converses tenien com a nexe comú l’enllaç amb l’interiorista.

Així, a través del decorador Josep Vilanova i la seva esposa Maria Marimon, de la històrica Fonda Maria de la Rambla d’Igualada, la capital de l’Anoia també va entrar a formar part de la trajectòria artística i personal de Maties Palau Ferré, el pintor dels paisatges primaverals, quadres del qual avui podem seguir gaudint en diverses cases de la ciutat.

Compartir

Més notícies

Últimes notícies

Veïns de Rubió i Copons creen la plataforma “Salvem Serra Morena”

Una vintena de veïns i veïnes de Copons i Rubió han constituït la plataforma “Salvem Serra Morena”, amb la finalitat de defensar les muntanyes...

L’Aerosport proposa una activitat educativa sobre l’aventura de volar

Reprenent l’eix temàtic central previst pel festival de l’any passat, “Les dones a l’aviació”, Fira d’Igualada ha organitzat diverses activitats al voltant de la...

Capellades tanca un Mercat Figueter diferent a l’habitual

Aquest cap de setmana ha estat el segon de Quaresma. Capellades ho ha celebrat amb un Mercat Figueter adaptat a les circumstàncies, amb actes...

Enquesta: què et sembla que s’aposti per l’entorn de l’aeròdrom i el polígon de Jorba per fer-hi el PDUAECO?

La Generalitat i la Mancomunitat Intermunicipal de la Conca d'Òdena han anunciat aquest matí que un cop acabat el procés participatiu per decidir el...

El procés participatiu del PDUAECO descarta Can Morera i Can Titó i aposta per l’aeròdrom i el Parc Tecnològic Jorba-Igualada

El procés participatiu sobre el futur Pla director urbanístic (PDU) de l’activitat econòmica de la Conca d’Òdena ha finalitzat amb 1.143 propostes recollides sobre...
Compartir