12.2 C
Igualada
Dilluns, abril 12, 2021

La històrica tomba carlista

Entre els milers de tombes que es troben al cementiri vell d’aquesta ciutat, n’hi ha una d’històrica, que potser és ben poc coneguda per la gent que freqüenta aquell lloc, on reposen les restes dels nostres avantpassats.

És una tomba que es troba a la part central, al darrere de la capella. No és una tomba ordinària. Està formada per un taüt de pedra, que en la part superior té col·locada una esvelta creu de ferro.
Una làpida ens indica: “Aquí descansan los restos de los que murieron en la defensa y ataque de esta población en los dias 17 y 18 de julio de 1873”.

La fosa està encerclada per una cadena sostinguda per pilars de pedra, i gairebé coberta d’herba.
D’entrada doncs, s’indica que allí descansen les despulles dels difunts d’ambdós bàndols combatents durant la guerra carlista. Alguna estadística indica que foren 32 morts, ben comptats. Però en aquesta tomba hi manquen, si més no, les restes d’un dels atacants.
Aquells dos dies foren d’atac i de defensa d’Igualada. Sigueren de lluita entre les tropes que volien conquerir-la i els ciutadans que la volien defensar, tant des dels forts del Pi i de Sant Magí, com des de les barricades , que protegien els portals de la Soledat, Òdena i el centre on hi havia la casa de la vila, a la plaça de la Creu i l’església parroquial, que serviren com bastions de resistència.

La que impedia el pas al centre era a la rambla de sant Isidre. En aquesta, el 18 de juliol de 1873, durant la presa de la població, va morir un militar holandes -que havia format part dels zuaus que defensaren Pius IX- el qual comandava als carlistes. Era Ignasi Wils, que rebé uns trets, a intentar assolir la barricada de la rambla, mentre enarborava la bandera del seu bàndol. Allí perdé la vida. El seu cadàver, però, no reposa pas en el cementiri d’Igualada, donat que les seves restes, per disposició del general Tristany – amic personal de Wils – reposen en el santuari de la Mare de Déu de Pinós, prop d’Ardèvol i de la casa pairal dels Tristany.

Primerament eren sota una llosa de pedra, en el primer pis de l’altar, sense cap inscripció.
La comunitat tradicionalista d’Igualada, el dia 20 de juliol de 1958, endegà un Aplec a Pinós, on hi acudiren els comandaments regionals. Els carlistes igualadins ofrenaren una làpida de marbre destinada al lloc on es conserven les restes d’aquell màrtir tradicionalista.

La inscripció diu: “Aquí espera la resurrecció de la carn el que fou comandant dels exèrcits de Carles VII i capità de la guàrdia de zuaus pontificis. Ignasi Wils, holandes, mort heroicament en la presa d’Igualada, a l’assalt d’una barricada, el 18 de juliol de MDCCCLXXIII. Reposi en la pau del Senyor”. Ara es publicarà un llibre, d’Agustín Pacheco y Francisco Javier Suárez, on es narrarà la conquesta d’Igualada i la mort d’Ignasi Wils.

Compartir

1 COMMENT

Més notícies

Últimes notícies

Obre les portes “Moda Re-”, una botiga de Caritas de roba sostenible

Aquest passat divendres va obrir les portes a Igualada una nova botiga de moda: “Moda Re-” , que posa a la venda tot tipus...

Comencen concentracions en contra de l'”allau” de parcs eòlics i solars

La Xarxa Segarrenca per la Sobirania Energètica ha començat a mobilitzar-se en contra de "l'allau i massificació" de centrals eòliques i solars que hi...

No poden trencar la tendència de derrotes tot i el bon partit

VIC RIUPRIMER 4 CF IGUALADA 1 Inversemblant derrota de les igualadines en un partit per sortir amb el cap ben alt. Les blaves visitaven el complicat...

Victòria balsàmica

Inici de la segona fase pels igualadins. Deu partits per intentar aferrar-se a la Tercera Divisió. Repte complicat, però sent coneixedors que treure una...

Benvinguts al programa d’Escoles Ambaixadores del Parlament Europeu

Per aquest curs actual 2020-2021, ens han escollit per ser una de les escoles ambaixadores de la Unió Europea. Cada any, la direcció general de...
Compartir