17 C
Igualada
Dilluns, octubre 25, 2021

La Fira de la Baronia d’Òdena, la fira dels castells i la terra de frontera, aquest cap de setmana

En el marc de les celebracions de Sant Sebastià, Òdena recupera part del seu patrimoni cultural i històric amb la primera edició de la Baronia d’Òdena, la fira dels castells i la terra de frontera. La celebració mantindrà les activitats tradicionals, com ho són el mercat artesanal i de productes manufacturats, l’esmorzar popular a la brasa, la XXVII edició de la Cursa Popular d’Òdena, el XVI Aplec de Sardanes o el Joc de la cucanya, alhora que inclourà recreacions històriques, visites guiades, llegendes i teatralitzacions al mateix castell d’Òdena. El gruix d’activitats tindran lloc durant el diumenge 26 de gener, a partir de les 9 del matí, en diferents punts del nucli antic i s’allargarà fins a les 2 del migdia, en una jornada per a la celebració de l’artesania, la gastronomia, la tradició i el llegat històric de la vila. I durant el dissabte 25, a partir de dos quarts d’11 del matí, es mostrarà Òdena “pam a pam” amb una visita comentada a càrrec de Josep-Vicenç Mestre, en la que s’explicarà i recorrerà els racons desconeguts, anècdotes, vida quotidiana, històries… del municipi.

Una fira que creix mirant el seu passat
Artesanat, gastronomia, tradició i història es donaran de la mà el proper cap de setmana del dissabte 25 i el diumenge 26 de gener a Òdena, en el marc de la renovada Fira de Sant Sebastià, batejada amb el nom de Baronia d’Òdena, la fira dels castells i la terra de frontera, fins ara coneguda com a Fira dels Torrons.

Per incidir més en valor el territori i el passat històric d’Òdena, des de l’Ajuntament d’Òdena s’ha apostat per incloure els valors de la tradició, els exemples de les llegendes i la identitat de la història en una nova fira que arrencarà el dissabte 25 a partir de dos quarts d’11 del matí, amb una passejada comentada per racons desconeguts del nucli antic, conduïda per Josep-Vicenç Mestre.

Les activitats es reprendran l’endemà diumenge 26 a partir de les 9 del matí, amb l’Esmorzar popular a la brasa, gràcies a la col·laboració de l’Associació de veïns del carrer de la Guixera i la inauguració a la mateixa hora, de la fira d’artesans i productes manufacturats, on es podran degustar formatges naturals, embotits, pa de figa, dolços o pastes medievals, alhora que els assistents podran adquirir objectes de ceràmica, complements treballats de cuir, perfums, escuts heràldics, i joguines de fusta, entre altres productes.

Durant el matí s’oferiran noves propostes d’oci, lleure i cultura per als veïns i visitants que es sumaran a l’agenda pròpia de les passades edicions de la fira. A partir de dos quarts d’11 del matí es donarà el tret de sortida de la XXVII Cursa popular d’Òdena, amb sortida des del carrer de Calaf, al costat del castell. Per participar en l’activitat caldrà inscriure’s mitja hora abans de l’inici de la cursa, organitzada per l’Escola Castell d’Òdena i AMPA. A partir de les 11 a la plaça Major, les cobles Lluïsos de Taradell i la Berga Jove acompanyaran el XVI Aplec de sardanes, organitzat per les Colles Sardanistes d’Òdena. I a partir de les 12 del migdia, sota la torre del castell s’iniciarà una nova edició del popular Joc de la cucanya, amb premis dels comerços locals per als hàbils guanyadors que arribin dalt de tot del tronc.

Noves activitats culturals i familiars complementaran la jornada del diumenge
Les llegendes d’Òdena seran recordades en aquesta primera edició de la fira dels castells i la terra de frontera, amb l’escenificació a partir de dos quarts d’1 del migdia, d’un torneig medieval amb les anomenades “justes” o “born”, la recreació d’un combat entre dos cavallers armats amb llances, espases i maces, muntats a cavall i que es podran veure en un entorn inigualable, a l’interior del què va ser el recinte murallat del castell d’Òdena. La recreació commemorarà l’enllaç entre els Òdena i els Jorba després que, segons conta la llegenda, el senyor d’Òdena, profundament enamorat de la donzella de Jorba, unís els dos termes amb un camí de rajoles d’or massís i aconseguís així, la mà de la jove d’extraordinària bellesa.

I al llarg del matí es podrà gaudir d’actuacions teatralitzades en els entorns naturals del poble, per conèixer les històries que van envoltar el cabdill Almansur, conqueridor del castell en una de les batalles del segle X i les aventures de Guillem I d’Òdena, corsari del Mediterrani durant el segle XIII, mentre el Trobador del Llobregat relatarà diversos moments de la històrica Òdena acompanyat del seu sac de gemecs.

El públic assistent també podrà contemplar el Campament de les host d’Òdena, un autèntic campament medieval instal·lat en els espais de recreació històrica. I en record al “tresoret d`Òdena”, el dinar i mancusos d’or autèntics que van aparèixer després d’una voladura a la mina de guix durant el 1943 i que actualment es poden contemplar al Gabinet Numismàtic de Catalunya (MNAC, Barcelona) s’ha preparat un taller d’encunyament de monedes per als més petits, didàctic i participatiu, en el qual els infants podran endur-se gratuïtament a casa, una reproducció del valuós dinar d’Òdena autèntic.

Artesania, història i llegenda conformaran la primera edició de la Baronia d’Òdena, la fira dels castells i la terra de frontera, que tindrà lloc el cap de setmana dels dies 25 i 26 de gener. La proposta està organitzada per l’Ajuntament d’Òdena, conjuntament amb Mapamundi Produccions.

La recuperada Fira de Sant Sebastià des de 1984
La Fira de Sant Sebastià d’Òdena es remunta al segle XVII com una de les activitats que conformaven la Festa Major d’hivern de la vila. Al llarg del temps, el patrimoni cultural es va anar descuidant fins que la voluntat popular d’Òdena la va voler recuperar a partir del 1984. Recuperada la tradició, l’artesanat, els jocs de fusta per a les famílies i el joc de la cucanya, enguany la fira fa un pas més per vincular-la al territori amb el nou format de la Fira de la Baronia d’Òdena, la fira dels castells i terra de frontera.

Compartir

Més notícies

Últimes notícies

Estrena europea amb derrota

IGUALADA HC RIGAT 2 VALDAGNO 3 La pilota aturada va ser clau en l'estrena europea de l'Igualada HC Rigat. I això que els dos gols arlequinats...

El risc de rebrot puja lleugerament a Igualada però la pressió hospitalària segueix sent baixa

Ja fa més d'un mes que el risc de rebrot a l'Anoia no supera els 100 punts, que marquen un risc alt, però en...

Jorba vota àmpliament en contra del polígon industrial del Pla Director

Aquest diumenge 24 d'octubre ha tingut lloc a Jorba la consulta popular múltiple i no referendària que formulava dues preguntes: 1. Esteu d'acord que...

Georgina Gabarró també guanya la Copa Catalana de Curses Verticals i aconsegueix el doblet

Entrevista a Georgina Gabarró, corredora de curses de muntanya Georgina Gabarró ha estat la corredora revelació d’aquesta temporada de les curses de muntanya. L’esportista odenenca...

El Consell Comarcal i l’Observatori Pujalt renoven l’aliança

El Consell Comarcal de l’Anoia, l’Ajuntament de Pujalt, la Fundació Ernest Guillé i Moliné i el departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya han...
Compartir