La FaPaC denuncia la distribució poc equitativa de l’alumnat a Igualada
L

5 d'octubre de 2018

El curs 2018/2019 ha començat amb moltes places lliures en diverses escoles de primària d’Igualada. Aquest fenomen es fa especialment evident en les aules de parvulari, 1r i 2n de primària de les escoles concertades. En alguna d’aquestes escoles, per exemple, hi ha fins a 17, 18 i 19 places que no s’han cobert.

Per altra banda, tot i que a l’escola pública també es nota la brusca baixada de natalitat a partir de l’any 2011, les ratios a les aules estan ben cobertes, i fins i tot en algun cas hi ha algun alumne per sobre d’aquesta ratio. En el següent gràfic, realitzat per la Federació d’Associacions de Mares i Pares de Catalunya (FaPaC), s’explica el número de places vacants a les escoles d’Igualada dos dies abans de l’inici de curs.

La FaPaC-Catalunya Central vol expressar el seu malestar per aquesta situació, que entén que va en contra de la cohesió del conjunt de la ciutat. Segons la Llei d’Educació de Catalunya (12/2009, de 10 de juliol) els centres privats que gaudeixen de finançament públic via concert educatiu tenen l’obligació de “corresponsabilitzar-se de l’escolarització equilibrada d’alumnat”. A tal efecte, en el conjunt del país la Generalitat de Catalunya els aporta un total de 1.105 milions d’euros anuals.

Davant d’aquestes xifres, l’entitat es pregunta si realment el Departament d’Ensenyament, els seus serveis d’Inspecció d’Educació i l’Oficina Municipal d’Escolarització (OME) d’Igualada, vetllen pel compliment de la llei en qüestió, en tant que no es percep un equilibri real en l’escolarització del nou alumnat. La FaPaC-Catalunya Central entén que aquestes dades, vistes en el seu conjunt, proven l’existència d’una política manifesta del 2011 ençà d’afavoriment de l’escola concertada, a la qual se li mantenen concerts educatius amb ràtios realment baixes, donant lloc a una xarxa educativa elitista amb pocs nens a l’aula però amb recursos suficients com per atendre’n ben bé el doble.

En aquest sentit, els serveis jurídics de la FaPaC estan estudiant la legalitat de mantenir actius tota una sèrie de concerts educatius a línies i/o centres en què no hi confien ni les pròpies famílies igualadines ni la pròpia administració, en tant que sistemàticament prefereix ampliar ràtio en centres públics abans que ressituar les noves matriculacions en centres que arriben a tenir fins a 19 places lliures. L’entitat entén que aquests recursos econòmics es podrien redistribuir en el conjunt d’escoles que sí que compten amb la confiança de les famílies per tal de millorar-ne la dotació de personal o les condicions materials. L’associació també creu que “des de l’any 2011 es constata una sobreoferta més que notable en places concertades, una política gestió eficaç dels recursos de tots plegats tindria com a conseqüència lògica la supressió de diverses línies concertades”. Si aquesta política no s’ha dut a terme, l’entitat es pregunta quins motius poden haver-hi al darrere d’aquest malbaratament.

Des de la FaPaC es denuncia que “malgrat la tasca en pro de la cohesió social que realitza algun centre privat, s’ha de recalcar que Igualada té el dubtós honor d’aparèixer esmentat en dues ocasions a l’informe del Síndic de Greuges “La segregació escolar a Catalunya (II). Condicions d’escolarització. Novembre 2016” com a casos de males pràctiques”. Segons aquest informe del Síndic, en alguns cas va haver-hi “exclusió́ de les activitats complementàries de l’alumnat amb necessitats educatives específiques d’una escola concertada d’Igualada” i “irregularitats en el cobrament de quotes a les famílies d’un centre concertat d’Igualada”. La marginació a la xarxa privada d’alumnat d’un determinat perfil socioeconòmic sumat a la nul·la capacitat redistributiva que mostren els agents implicats es veu com un senyal d’alarma als quals s’hauria de prestar atenció.

Compartir

Deixa un comentari

L'Enquesta

T'atenen en català en els comerços on vas habitualment?

Ja no s'accepten vots en aquesta enquesta