20.8 C
Igualada
Diumenge, 1 octubre 2023

La Diputació destina 23 milions d’euros a preservar el patrimoni arquitectònic

Un article de

La Diputació destina 23 milions d’euros a preservar el patrimoni arquitectònic
L

Coincidint amb l’Any Europeu del Patrimoni Cultural, que se celebra aquest any, la Diputació de Barcelona destinarà 23,5 milions d’euros a preservar el patrimoni arquitectònic de la demarcació, mitjançant obres de consolidació, reforma i rehabilitació d’edificis monumentals i jaciments arqueològics. Aquesta és la inversió més important feta, en un sol any, per la Diputació de Barcelona en actuacions de l’SPAL.

El president de la Diputació, Marc Castells, ha assegurat que és una “aposta sense precedents, de les més importants a nivell econòmic”, una inversió que repercutirà a tot el territori de la demarcació de Barcelona i “permetrà un retorn econòmic i social en base a la generació d’activitat econòmica, vinculada a la recuperació arquitectònica, però alhora també permetrà, en base a la identitat local dels municipis, crear rutes, crear relats que permetin fer arribar, en aquests municipis, gent d’arreu del territori que els vulgui conèixer i visitar”.

En aquesta línia, el president de la Diputació ha explicat que, a més de generar economies vinculades al món del turisme, “provocarà un benefici colateral extraordinari pel fet que molts d’aquests béns que la Diputació ajudarà a restaurar podran ser utilitzats”.
Durant la seva intervenció, Castells també ha recordat els més de cent anys de tasca que es duu a terme des de l’SPAL, fet pel qual “la nostra tradició ens avala” i aquesta inversió posarà “en valor el futur que poden generar totes aquestes intervencions en petits municipis, però també en grans municipis, en tot tipus de patrimoni: des de castells, esglésies, ateneus i museus, etcètera”.

D’altra banda, el cap del Servei Arquitectònic Local (SPAL) de l’SPAL, Joan Closa, ha fet èmfasi en la idea que «qui en sortirà beneficiat és el patrimoni» i ha posat com a exemple que aquest nou ajut de la Diputació és una bona notícia «pels que som experts i coneixedors del patrimoni». Closa també ha detallat els criteris de valoració dels projectes, com la seva qualitat, la viabilitat, la idoneïtat i el cofinançament.
Més de 200 projectes

El programa, impulsat per la Diputació de Barcelona, dona suport econòmic a 201 actuacions de les 12 comarques de la demarcació, donant una subvenció del 100% de l’import sol·licitat. El suport ofert als ajuntaments té la finalitat de garantir la pervivència del patrimoni arquitectònic i arqueològic local per tal de poder-lo usar o millorar-ne l’ús actual.

Pel que fa als edificis o edificacions d’interès històric, cultural, arquitectònic o paisatgístic, les obres que compten amb el suport de la Diputació tenen l’objectiu de garantir la seguretat de l’equipament, millorar-ne la funcionalitat, reduir el consum energètic i, alhora, implantar les energies renovables. A més també es treballa per evitar-ne la degradació.
D’altra banda, les actuacions de recerca històrica i consolidació de restes de jaciments arqueològics que han rebut suport de la corporació han de formar part d’un projecte que tingui per objectiu donar-los valor i difondre’ls.

Aquest programa, inclòs dins del Pla “Xarxa de Governs Locals 2016-2019”, també ha comptat amb un reconeixement específic als petits municipis, de fins a 1.000 habitants, i que consisteix en assistència tècnica i jurídica especialitzada.

Compartir
Més notícies:

L’enquesta

Més notícies

el + llegit

Piulades

#Editorial | 🏨 Més estudis… i més lloguer 👉https://ow.ly/JNpJ50PR0Ph

✍️"L’escassedat d’oferta i l’altíssima demanda comporta, lògicament, preus desmesurats."

🎓L’ @ajigualada i la @UdL_info, en converses per a nous estudis universitaris de #Medicina, #Dret i #Psicologia 👉https://ow.ly/cXWt50PR1tP

Tot plegat permetria arribar a la xifra de 1.500 estudiants universitaris a mitjà termini, al voltant del 2030