14.4 C
Igualada
Dissabte, març 6, 2021

La detecció precoç de càncer de colon ha arribat ja a 1.700 persones

proves de cribatge detecció càncer de còlon - La Veu de l'Anoia - VeuAnoia.cat

Prop de 1.700 persones ja han participat al programa de detecció precoç de càncer de còlon i recte a l’Anoia. En aquest període de temps, han donat positiu un total de 102 proves de sang oculta en femta de les 1.651 persones que han participat. S’han fet 63 colonoscòpies que han permès detectar càncer en 4 persones i adenomes de risc alt i mitjà en 19 persones més.

El 16 de novembre passat es va posar en marxa el Programa de Detecció precoç de Càncer de Còlon i Recte (PDPCCR) a la comarca de l’Anoia, en al marc del desplegament progressiu a tot Catalunya. Fins a març s’ha estat convidant a la població de referència de l’ABS Igualada Urbà. Es van convidar a participar 4.500 ciutadans i ciutadanes de les que han participat 1.651; això representa un 36% de participació.

Passat Setmana Santa s’ha començat a convidar als més de 5.000 veïns i veïnes de l’ABS Igualada Nord.

En total, durant els dos anys que dura la ronda de desplegament del Programa es convidarà a participar més de 25.800 homes i dones de l’Anoia entre 50 i 69 anys. En l’organització estan implicats el Consell de Farmacèutics de Catalunya, l’Atenció Primària, la Unitat d’endoscòpies de l’Hospital d’Igualada i l’Oficina tècnica de Cribratge del Consorci Sanitari de l’Anoia, tot plegat amb el suport del CatSalut.

El mètode de cribratge es fa a partir d’una anàlisi per detectar resta de sang en femta. La participació del programa és voluntària, amb una realització biennal. S’invita a la població diana –tots els homes i dones que tenen entre 50 i 69 anys durant l’any en curs-, els quals reben una carta a casa seva on se’ls explica el programa i se’ls informa de com participar-hi. Es realitza un segon enviament de cartes de recordatori a totes aquelles persones que no hagin contestat a la invitació.

Per dur a terme el programa, ha estat molt important la implicació de les farmàcies com a centres de salut informadors i facilitadors dels kits. El seu horari d’obertura al públic facilita l’accessibilitat al programa a les persones que vulguin participar-hi. Aquestes persones s’han de dirigir a una oficina de farmàcia amb la carta que hagin rebut. A la farmàcia li donen un kit per dipositar la mostra de femta i les instruccions de com conservar-la fins que la porti de nou a la farmàcia.

Si els resultats de les anàlisi són negatius, els participants reben una carta on se’ls informa d’aquest resultat. Si són positiu, són citats per a una visita amb la infermera de cribratge on se’ls informa del resultat i procés a seguir a partir d’aleshores i que parteix de la realització d’una exploració diagnòstica: una colonoscòpia. Segons els resultats d’aquest estudi, s’indica al o la pacient què cal fer (participar de nou en el programa en dos anys o més temps, una segona exploració en 1 o 3 anys o pot ser derivat a nivell hospitalari per atendre’l en el que es confirmi la presència de càncer. Cal tenir present que si es té alguna de les següents molèsties: canvis en els hàbits intestinals durant més de sis setmanes, pèrdua de pes o cansament inexplicables, sang en les deposicions o malestar abdominal persistent, cal consultar el metge, encara que s’hagi participat en el Programa de Detecció de Càncer de Còlon i Recte.

El càncer de còlon i recte
A Catalunya cada any es diagnostiquen 5.000 casos nous de càncer de còlon i recte. Actualment ha esdevingut la segona causa de mort per càncer a Catalunya, tant en homes com en dones, amb unes 2.000 defuncions a l’any. Així doncs, la supervivència als cinc anys se situa per sobre del 55%.

La majoria dels càncers de còlon i recte es desenvolupen a partir de pòlips adenomatosos. Això no obstant, la presència de pòlips és freqüent a la població i només un petit percentatge progressa a càncer. El temps mitjà necessari per completar aquesta progressió és llarg, probablement de 10 o més anys, fet que permet prevenir o detectar precoçment el càncer de còlon i recte i millorar-ne el pronòstic. Donat que aquest càncer és asimptomàtic fins que està molt avançat, és molt important la participació en aquest tipus de programes de detecció precoç. La prova de detecció de sang oculta en femta és l’única que ha demostrat la seva eficàcia en assaigs controlats aleatoritzats.

L’objectiu principal del Programa de detecció precoç del càncer de còlon i recte és reduir la incidència i la mortalitat del càncer de còlon i recte a través de la detecció i el tractament dels adenomes colorectals i del càncer de còlon i recte en fases inicials.

Compartir

Més notícies

Últimes notícies

S’elabora l’informe comarcal dels objectius de desenvolupament sostenible

El Consell Comarcal de l’Anoia, amb la col·laboració de la Diputació de Barcelona, ha elaborat un informe de diagnosi sobre l’aplicació a l’ens comarcal...

Igualada Comerç ja prepara la Botiga al Carrer per aquest mes

Igualada Comerç està treballant des de fa setmanes en una nova edició de la Botiga al carrer per aquest mes de març. Aquesta és...

8-M: Dia Internacional de les Dones

El 8 de març és el Dia Internacional de les Dones, però en coneixem l’origen? Fa anys el 8 de març era més conegut com...

Nova caldera de biomassa forestal al poliesportiu Mont Aqua de Montbui

El poliesportiu Mont Aqua de Santa Margarida de Montbui i el Pavelló esportiu, l’escola bressol El Xic Martinenc i l’escola Jaume Balmes de Sant...

Juan Manuel Castro Prieto: un gran de la fotografia, a l’Estat espanyol, al FineArt 2021

En el marc del FineArt 2021, un amplíssim espai d’exposició, del Museu de la Pell d’Igualada i Comarcal de l’Anoia, acull i fa un...
Compartir