2.8 C
Igualada
Diumenge, 3 desembre 2023

Un article de

La CUP critica “una legislació estatal racista” que impedirà votar a 3.000 igualadins a les eleccions municipals
L

Publicitat

“Vora 3.000 veïns d’Igualada no podran votar en les properes eleccions municipals, i 1.100 més haurien d’haver fet tràmits per poder exercir el seu dret a sufragi.” Aquestes són les dades que la CUP va fer públiques en el darrer ple municipal, unes xifres fruit d’un recompte i càlcul propi que els cupaires han elaborat en base a dades del padró municipal. En total, segons la CUP “més de 4.000 igualadins tenen els drets polítics limitats degut a que, malgrat residir a la ciutat des de fa anys, no disposen de la nacionalitat espanyola”. “Estem parlant del 12,5% dels igualadins majors de 18 anys, una xifra molt important. El 9% tenen totalment prohibida la participació a les eleccions, i un altre 3,5% (ciutadans de la UE i d’alguns altres països amb acords bilaterals) només poden votar si abans de cada procés electoral s’inscriuen en un cens a l’Ajuntament”, afegeixen.

Els cupaires argumenten que aquesta situació “es deu a l’existència d’una legislació estatal clarament racista que limita enormement la participació política de les persones residents estrangeres”. Per això, al passat ple municipal van presentar una moció que insta l’Estat a modificar aquesta legislació alhora que emplaça l’Ajuntament a realitzar campanyes informatives promovent la inscripció dels qui sí poden votar. La CUP va realitzar una campanya informativa amb tal objectiu a través de les seves xarxes socials entre desembre i gener, però en la moció recullen el necessari compromís de divulgació per part de l’Ajuntament en els futurs comicis a venir, ja que el termini d’inscripció per les municipals del 2019 finalitzava el mes de gener. Una campanya divulgativa que entenen imprescindible ja que “bona part dels aproximadament 1.100 residents estrangers d’Igualada que sí que poden votar és possible que acabin per no fer-ho per desconeixement o dificultats en la tramitació.”

Per la CUP, que va aconseguir que la moció fos aprovada al ple igualadí, és imprescindible una reforma de l’ordenament jurídic a fi de permetre el dret a sufragi actiu i passiu a totes les persones estrangeres residents, així com la supressió de forma immediata dels tràmits burocràtics pels residents estrangers amb dret a vot, garantint que la inscripció en el cens es faci de forma automàtica. Els cupaires han recordat que “el dret a vot és un dret bàsic imprescindible per garantir una plena ciutadania i garantir la cohesió social, i no podem acceptar que sigui negat a bona part de la ciutadania d’Igualada per raó de la seva nacionalitat”.

Compartir
Publicitat
Més notícies:

L’enquesta

el + llegit

Més notícies