La Comissió de Reis “explora solucions” respecte la polèmica del maquillatge

376

La polèmica generada pels col·lectius “Casa Nostra Casa Vostra” i “Tinta Negra”, davant el fet que volen que no participin persones maquillades com si fossin de pell negra a la festa, no sembla que tingui visos d’aturar-se. Tot el contrari.

Els grups d’afrodescendents que demanen acabar amb la pràctica del blackface no s’aturen. A banda que TV3 va decidir rentar-se les mans i evitar la retransmissió en directe de la Cavalcada, des de la Comissió de Reis admeten que han mantingut “dues reunions” amb aquests col·lectius “i en tornarem a tenir”, va dir ahir dimecres el portaveu Eduard Creus. “Mai ha tingut la nostra festa cap connotació racista, tenim un respecte total per les persones, però també és veritat que no poden haver-hi 900 patges de pell negra, perquè no hi són a Igualada. Esperem arribar a una entesa”, va dir Creus, sense especificar de què es tracta aquest acord. “Estem explorant solucions”, va afegir.

La festa no es canvia d’avui per demà
Des de la Comissió s’insisteix en què “s’ha de mantenir la màgia de la festa, la nostra voluntat és defensar-la, perquè és patrimoni de tots els igualadins, singular, i promociona tots els valors positius. Som conscients de les sensibilitats d’avui en dia, però una festa així no es canvia d’avui per demà”, va dir també Antònia Pintó, una de les membres de la Comissió de Reis. “Aquests col·lectius també han de fer un esforç per a entendre la nostra festa. En altres llocs del país la Cavalcada l’organitza l’Ajuntament, i contracta uns actors negres per a que facin de Reis. Aquí no és el cas”, va afegir.

Amb tot, sembla molt possible que hi hagi algun detall “visible” per a que aquests col·lectius se sentin representats. Creus també va dir que “hi ha hagut en algunes èpoques més patges blancs i rossos respecte el total”.

Alguns d’ells, com el col·lectiu que ja va fer malbé l’estiu passat una part de la decoració de la plaça del Nord, al barri de Gràcia de Barcelona, perquè reproduïa una reserva índia de l’Amèrica del Nord, han manifestat estar disposats a “rebentar” les festes de Reis d’Alcoi i d’Igualada.