Aquesta setmana que comença FirAnoia entrevistem al president de Fira Igualada, Magí Senserrich
Torna FirAnoia, i sembla que per fi en un moment de tornada lenta cap a la normalitat. Podríem dir que és com veure la llum al final del túnel?
FirAnoia torna en una situació de la pandèmia millor que la de l’any passat i ens agradaria que el 2022 puguem deixar enrere la pandèmia de la covid. Però mentrestant hem de ser capaços de tornar a la màxima normalitat i amb les mesures de seguretat necessàries.
Creus que la pandèmia ha estat molt negativa per a l’economia de la comarca?
La pandèmia ha afectat de manera desigual als diferents sectors i activitats de la comarca. Per posar un exemple, si fem una comparació entre la restauració i els supermercats, la primera va estar tancada durant setmanes, i els segons eren essencials i no van aturar-se mai. Un altre factor que ha generat la pandèmia es que el fet d’estar més temps a casa o teletreballant, també ha fet que disminuís el consum de certs productes i en canvi en pugés la demanda d’altres. Ara sembla que tothom vulgui fer reformes a casa.
El que tenim clar, és que la comarca està demostrant la seva resiliència en temps d’incertesa i canvi. Com a societat també tenim més consciència que hem de ser capaços de produir a prop de casa i no dependre de fàbriques ni produccions a milers de quilòmetres. La reindustrialització del nostre país serà una gran oportunitat dels propers anys.
Tot i la situació que hem viscut, veig que hi ha força expositors en aquesta edició. Un bon senyal. A què creus que és degut?
Aquesta fira és una mostra del dinamisme de la comarca i hi ha més estands que l’any passat. La situació de la pandèmia va millorant i de mica en mica estem recuperant la normalitat que havíem perdut. La gent vol el contacte directe d’una fira, retrobar-se personalment amb els clients i interactuar cara a cara sense una pantalla pel mig. La FirAnoia sempre ha estat un punt de trobada de la comarca i ara tornem al setembre al centre d’Igualada com era tradicional.
Quines novetats i activitats destacaries, d’aquesta edició?
Com a novetat tenim l’espai d’activitats Servisimó ubicat al Passeig Verdaguer entre el carrer Sant Magí i el carrer Santa Caterina. S’hi realitzaran activitats durant els dies de la Fira amb totes les mesures de seguretat: la xerrada del Marc Talavera d’Eixarcolant sobre la transformació de produir i consumir aliments, classes de balls amb Q-Arts, un altra dirigida del Gimnàs Infinit, una sessió de tècnica de Nordic Walking.
També hi podreu trobar l’activitat de Contacontes del Consell de la Gent Gran de l’Anoia, concerts de Vilamúsics i el clàssic torneig d’escacs. Hi haurà tallers i activitats en diferents estands i durant tot el cap de setmana hi haurà una de demostració de Grafittis New Jersey de joves artistes de la Kaserna, de la Gaspar i de l’Electra Festival. Finalment recuperem la recepció d’hereus i pubilles de la comarca i la Mostra d’Entitats.
FirAnoia s’havia traslladat als mesos de maig-juny… Que hagi tornat a setembre, com era clàssic abans, és definitiu?
La decisió de tornar al setembre va ser condicionada per les restriccions que hi havia l’any passat. Gràcies al canvi de data i el suport de l’Ajuntament d’Igualada va ser possible celebrar la FirAnoia 2020, una de les poques fires multisectorials presencials que es van poder organitzar en plena pandèmia. Aquest any hem mantingut el setembre i després valorarem què farem l’any que ve. S’ha de dir que ha tingut molt bona rebuda per part dels expositors i el públic en general tornar a fer la fira al setembre coincidint amb l’inici del curs escolar.
El lema d’aquesta edició és “Reactivem l’Anoia”. S’estan fent passes per a que la Conca d’Òdena tingui més zones industrials que ajudin precisament a això, però no tothom ho veu igual. Com ho veieu, des de Fira d’Igualada?
Des de l’inici de pandèmia, Fira d’Igualada ha participat a l’Aliança per la Conca amb ajuntaments i agents socioeconòmics per a impulsar la recuperació econòmica. El debat que s’ha generat pel Pla Director Urbanístic d’activitat econòmica de la Conca d’Òdena (PDUAECO) ha fet visible la necessitat de projectes amb una visió de futur, de qualitat i respectuosos amb el territori. Els diferents Ajuntaments han arribat al consens per apostar per l’entorn de l’Aeròdrom i del Parc Tecnològic de Jorba-Igualada.
Hem de ser capaços de generar noves oportunitats i reindustrialitzar el nostre territori. A la comarca necessitem una activitat econòmica diversificada, promoure les empreses actuals, i crear-ne i atreure’n de noves que aportin com més valor millor. Tot això necessita l’aposta decidida per una formació i una ocupació de qualitat.
Tenim sectors econòmics amb potencial i infraestructures que poden atraure indústria especialitzada com l’Aeròdrom i el Campus Motor. Finalment, cal afegir que tenim iniciatives que poden aportar noves oportunitats com el Campus Universitari d’Igualada, el Parc Agrari de la Conca d’Òdena, el Clúster de la Pell i el futur Hub per a la industria de la moda.
Encapçales l’entitat, podríem dir, des de fa poc temps. Probablement a causa de la pandèmia encara no s’ha pogut veure tot el què pots aportar. Què t’agradaria millorar, o creus que en el món firal ja està tot inventat?
Aquesta pandèmia ens ha posat a prova a tothom. La nostra entitat ha viscut un dels períodes més complicats de la seva història. A principis del 2020 agafava el relleu d’en Joan Domènech, i dos mesos després ens confinaven a tota la Conca d’Òdena. Tot l’equip hem treballat de valent per reactivar l’activitat firal i adaptar-nos a la normativa de PROCICAT molt necessària i a la vegada molt exigent pel sector.
Pel que fa al que voldríem millorar, Fira d’Igualada sempre ha d’estat atenta a les noves necessitats d’Igualada i comarca. Estem contínuament en contacte amb els diferents agents socioeconòmics, sectors i institucions per aprofitar noves oportunitats i en aquesta línia tenim com objectiu potenciar l’espai de l’Escorxador.
La pandèmia us ha obligat a retocar, o fins i tot cancel·lar, algunes fires. Com es presenta aquest nou curs 21/22? Què ens pots avançar?
Encara ens queden uns mesos per deixar endarrere la pandèmia i hem de seguir treballant amb aquesta incertesa. En el nostre calendari hi tenim el Mercat d’Antiguitats del l’octubre i novembre, i el la Fira de Nadal al desembre. El 2022 desitgem recuperar fires com el Maqpaper i formats que ara no són possibles com el TastAnoia.