Jornades gastronòmiques dels Pastorets de Calaf: maridatge entre la tradició i la cuina

208

IMAG0589.jpg

Enguany els Pastores de Calaf estan d’aniversari i per celebrar-ho, entre altres activitats que estan duent a terme, han ideat unes Jornades Gastronòmiques dels Pastorets de Calaf.
Segons explica el director dels Pastorets durant l’acte de presentació, Josep Garriga, “es tracta d’unes Jornades gastronòmiques que compten amb plats relacionats amb el text del Pastorets de Josep M. Folch i Torres”.
Pere Tardà, dels Pastorets de Calaf, per la seva banda fa referència que “la idea va sorgir en veure que en el text sortien moltes menges i plats i vam decidir buscar totes aquestes referències culinàries, presentar-les als restaurants de la zona i proposar-los la idea de fer uns menús que integressin aquestes jornades. La nostra proposta va engrescar molts restaurants de l’Alta Segarra que s’hi han volgut adherir amb les seves creacions. Un total de setze restaurants formen part de les Jornades Gastronòmiques oferint uns menús especials durant els mesos de desembre i gener, basats en els Pastorets”.
Segons Tardà, aquesta és una experiència nova, un maridatge entre tradició i gastronomia. “Volem que la gent que vingui a veure els Pastorets de Calaf pugui quedar-se a dinar o sopar, tastant uns plats preparats especialment per a l’ocasió, fets amb productes de la terra, d’alta qualitat i de proximitat, que cada restaurant ha elaborat curosament i que, cada un, té un nom que té molt a veure amb algun passatge de l’obra de Josep M. Folch i Torres”. Pere Tardà fa palès l’agraïment vers aquests restaurant que han cregut en el projecte, “un projecte un xic diferent, ja que són unes jornades que es basen en una tradició, no en un producte”.
Els restaurants que participen a les Jornades són Cal Miliu de Rajadell, Can Pep de Castellfollit de Riubregós, Dusfort de Calonge de Segarra, el Cafè del Casal de Calaf, El Reguer de Rajadell, Gòtic de Torà, Ke Diví de Calaf, La Coppe de Calaf, La Cuina del Mercat de Calaf, La Pala de Sant Pere Sallavinera, La Pedra de Conill, Llenegues de Sant Martí Sesgueioles, el Local Social de Rubió, Prats Jardí i Torrecombelles de Sanaüja.
Les jornades van ser presentades pel cuiner David Garcia, xef del Grup To+ de Palà de Torruella i guanyador del Top Chef 2014 d’Antena 3.
David Garcia va fer esment a la importància de compartir la gastronomia amb l’art i amb la cultura, “perquè entre l’art i la cuina hi ha un nexe d’unió: són dos aspectes que desperten emocions en les persones”. “Conec molts dels restaurants que participen a les Jornades i els que no conec procuraré visitar-los”, va explicar el xef. “De tota manera, penso que és un luxe poder gaudir conjuntament d’anar a veure els Pastorets de Calaf i menjar un menú relacionat amb ells.
Josep Garriga va acabar les intervencions explicant que els Pastorets d’enguany estrenen escenografia, estrenen música composta per Mn Valentí Miserachs, que es podrà gaudir en directe en la representació final, el 14 de febrer, interpretada per la Cobla Sant Jordi. Aquests són uns Pastorets autèntics, que mouen prop de 200 pesones. Aquest any és el dels Pastorets de Calaf.