Jordi Madrid, alcalde de Piera: “Obrirem un debat amb tota la societat pierenca, per poder ajudar i arribar al màxim de col·lectius possibles”
J

9 de maig de 2020

Continuem aquesta setmana la ronda d’entrevistes amb més representants de municipis de la comarca, que ens ajudaran a veure no només com s’està vivint el confinament en els seus pobles, i també quines són les propostes que des dels respectius ajuntaments es pensen fer ara que s’acosta ja certa relaxació.

Tot i que encara no està superada l’enorme i devastadora crisi sanitària que estem vivint com a conseqüència de la Covid-19, és lògic que ja s’estigui iniciant una nova lluita, per a la qual s’hauran de gastar molts esforços: el combat contra les crisi social i econòmica que, almenys durant aquest any, és segur que serà molt important. No només serà un treball de les administracions, també de les entitats socials i econòmiques del nostre territori.

A continuació, l’entrevista a Jordi Madrid, alcalde de Piera.

Com s’està portant el confinament en el vostre municipi?
La gent té molt clar que estem davant d’una situació nova i greu i que, o fem molt bé les coses entre tots o no ens en sortirem. A Piera en general s’està actuant amb molta responsabilitat i afegiria que tothom hi està posant de la seva part per ajudar.

De quina manera creieu que es podrà anar fent la desescalada proposada pel govern espanyol?
Si confinar és complicat, desconfinar ho és molt més. Només es podrà fer amb èxit amb la corresponsabilitat de cada un de nosaltres, no es pot posar un policia a costat de cada persona. Hem de perdre la por a sortir al carrer, però mai hem de perdre el respecte a la malaltia.
No podem abaixar la guàrdia durant el desconfinament. Hem de prendre totes les mesures que des de les administracions anem indicant i que les bàsiques són per tot conegudes, com la distància de 2 mts, mascareta, higiene de mans… a més de les noves mesures per anar desconfinant com són les franges horàries per edats o d’altres que ens aniran indicant.
Si no ens relaxem a l’hora de prendre les mesures de protecció ens en sortirem més ràpid i per tant amb menys patiment.
Si aconseguim sortir de la crisi sanitària amb una certa celeritat, sens dubte l’economia se’n beneficiarà i per tant la crisi social associada a l’econòmica seria molt menor. El missatge és molt clar: “Fem-ho bé, amb responsabilitat, ens hi va molt a tots!”

Fins a quin punt les empreses han pogut començar a treballar?
És difícil generalitzar: les empreses o comerços que dediquen el seu negoci a productes bàsics, no han parat en cap moment, però la resta d’empreses i sobre tot els comerços no han pogut reiniciar la seva activitat amb normalitat, estan patint molt. Veurem a partir d’ara com es va desenvolupant tot plegat.
L’economia es basa amb la confiança i ara mateix no anem sobrats. És per això que insistim tant en que ho hem de fer bé, si anem desconfinant i no hi ha marxes enrere, anirem agafant confiança i això és el que necessiten totes les empreses i comerços d’arreu per començar a treballar amb normalitat.

Teniu constància de problemes de caire social sobrevinguts arran d’aquest episodi de la Covid-19?
Estem davant d’una crisi sanitària descomunal, que ha derivat amb una crisi econòmica de dimensions desconegudes i que anirà associada segur amb una crisi social. A dia d’avui, els serveis socials de Piera han incrementat considerablement els seus serveis a gent que ho necessita.
Encara és massa aviat per poder valorar la dimensió de la crisi social, però des dels ajuntaments hem d’estar preparats per afrontar una crisi social que serà proporcional a la crisi econòmica. En economia el temps és molt important. Si com he dit, ho fem tot bé i passem relativament ràpid aquesta crisi sanitària, els efectes sobre l’economia seran menors i per tant els socials també.

Què podeu fer ara des de l’Ajuntament?
Els ajuntaments hem d’estar per ajudar i ara més que mai hem d’estar al costat de les persones, de les famílies, dels negocis, de les empreses, de la cultura, ajudar en tot allò que tenim competències i en el que no també, al ser l’administració més propera, tothom espera molt de nosaltres, esperem estar a l’alçada.

A nivell d’impostos i taxes, ja heu decidit què fareu?
De moment hem fet allò que està en les nostres mans, aplaçar-los tots per poder donar aire a qui més ho necessiti. Piera és un dels municipis de la comarca de l’Anoia amb la pressió fiscal més baixa, el nostre compromís és que segueixi així.

Modificareu el pressupost municipal per adequar-lo a la nova situació que tindrem quan s’aixequi el confinament? Com ho plantejareu?
Haurem d’adaptar el pressupost de Piera a la nova situació en què ens trobarem. De ben segur haurem de reforçar les partides de serveis socials, promoció econòmica i comerç entre d’altres. Obrirem un debat amb tots els actors de la societat pierenca, des de les associacions veïnals, esportives, culturals, d’atenció a les persones, comerços, autònoms, empreses, membres de tots els representants polítics,… no ens podem deixar a ningú.
Haurem de prendre mesures per ajudar al màxim de col·lectius possibles, prioritzant necessitats bàsiques, tenint en compte a tothom. Hem de veure les ajudes que ens arriben de les altres administracions com l’Estat, Generalitat i Diputació i allà on no arribin, des de l’Ajuntament intentar complementar-ho.

De quina manera creieu que Generalitat, Diputació o Estat poden ajudar als petits municipis com el vostre?
Crec fermament que ara el que fa falta és ajuda directa a les persones, als negocis, a les empreses, per dir-ho clar, diners a la butxaca de cada negoci, de cada persona que s’ha quedat sense feina, aquesta seria la millor ajuda per passar aquest moment i fins que això remunti. De fet, com sabeu, soc un ferm defensor de la Renta Bàsica Universal, hem de donar recursos als que més ho necessiten juntament amb una aposta clara per la formació, ningú s’hauria de quedar fora del mercat per falta de formació.
A més, haurien de donar més autonomia als ajuntaments per poder invertir en el municipi.
Es dona la paradoxa que Piera, un municipi sense cap deute i amb diners estalviats per als seus habitants, no pot invertir en tot allò que faria falta (asfaltatge, serveis, equipaments), i que aniria molt bé per a moltes empreses.
Si això li sumem que l’Ajuntament Piera, com molts d’altres, necessita contractar treballadors per poder estar en ratis normals de treballador per número d’habitants, les dues mesures juntes, de ben segur, podrien ajudar molt a millorar l’economia local i per tant la taxa d’atur general.
La paradoxa és, tal i com he dit, que no podem invertir, no podem contractar, hi ha unes lleis de l’Estat Espanyol que ens ho impedeixen. Ho canviaran? Esperem que sí i així podrem ajudar molt més!

De moment, esteu satisfets?
Estem a l’expectativa de tot el que t’he dit, mirant dia a dia les ajudes que arriben de les diferents administracions i a la vegada esperant que l’Estat Espanyol canviï d’una vegada les lleis perquè els ajuntaments com el de Piera pugui ajudar molt més, ja sigui posant diners al carrer amb forma d’inversió o contractant treballadors directament. Esperem que tothom hi posi de la seva part.

Comparteix l'article:

Deixa un comentari

L'Enquesta

Creus necessari un canvi en el govern de la Generalitat?