10.1 C
Igualada
Dimarts, 28 novembre 2023

Un article de

Jordi Badia completa el repte solidari de viatjar d’Itàlia a Noruega en bici
J

Publicitat

Després de 15 dies de pedalar i de recórrer 3.800 quilòmetres, l’alcalde de Calaf, Jordi Badia Perea, va creuar dissabte la línia de meta de la North Cape 4000. Assolia així el repte solidari en benefici de l’Hospital Sant Joan de Déu de Manresa de la Fundació Althaia, on fa un temps va ser tractat d’un ictus. El desafiament que es va proposar per donar visibilitat a aquesta malaltia ha consistit en completar una prova ciclista de llarga distància amb sortida a Rovereto, al nord d’Itàlia, i final al Cap Nord, a Noruega, passant per sis països europeus.

Badia, que és alcalde de Calaf i que al 2014 va superar un ictus, va començar l’aventura el passat 23 de juliol després de mesos d’entrenament i preparació. Tenia un màxim de 22 dies per completar la prova, fita que ha assolit en un període de temps molt inferior. Al llarg del recorregut, el protagonista ha segellat una butlleta en quatre portes de pas, situades a Munic, Berlin, Estocolm i Rovaniemi.

Una de les particularitats de la prova que ha completat amb èxit és que els participants havien de ser autònoms, és a dir, que no podien dur ni rebre cap mena d’assistència. Això significa que, a més de l’esforç físic, Badia ha hagut de gestionar la logística, com és l’alimentació i les pernoctacions, i fer front a les inclemències del temps. La distància que ha recorregut en cada una de les jornades ha oscil·lat entre els 160 i els 350 quilòmetres.

Els recursos que s’obtinguin amb el repte es destinaran al programa de mecenatge d’Althaia sobre l’ictus i altres malalties neurològiques. Això permetrà impulsar la recerca sobre aquest àmbit i també posar en marxa una unitat específica d’atenció integral a l’ictus i les malalties neurològiques. L’objectiu és oferir una atenció centrada en la persona i de proximitat, tractaments de rehabilitació específics per a persones amb malalties neurològiques amb una visió integral i acompanyament a pacients i familiars. Cal tenir en compte que aquest tipus de malaltia comporta, generalment, un gran nivell de discapacitat que requereix un reaprenentatge i una adaptació a la nova realitat i un impacte important tant en la vida dels pacients com en la de les seves famílies.

La campanya de suport continua oberta
Per tal de donar suport a la iniciativa i recaptar fons, hi ha oberta una campanya que s’adreça a empreses, entitats i persones a títol individual. El repte es va posar com a objectiu aconseguir 10 euros de donatiu per cada quilòmetre del recorregut. A hores d’ara, s’ha aconseguit l’equivalent a 3.300 quilòmetres i resten, per tant, 5.000 euros per assolir el repte a nivell econòmic. Aconseguir aquest objectiu permetria iniciar el projecte que té la Fundació Althaia per tractar de forma integral les malalties neurològiques.

Totes les persones que vulguin contribuir a sumar quilòmetres poden fer una aportació a través de targeta de crèdit, transferència o en efectiu. Dins l’apartat Col·labora de la pàgina web d’Althaia s’hi recull tota la informació per participar-hi. També es pot fer a través de Bizum al número 11233. A banda de les donacions, hi ha l’opció d’organitzar esdeveniments solidaris per recaptar fons.

En paral·lel, hi ha dos productes solidaris vinculats al repte. Per una banda, una samarreta, que es pot trobar al quiosc de l’Hospital Sant Joan de Déu, al Centre Hospitalari, a la Clínica Sant Josep, a la Joieria Copèrnic de Manresa, a diferents establiments del Grup Llobet del Bages, Berguedà i Solsonès, a The Cyclery i Stern Motor (Sant Fruitós de Bages), a Xasem Design de Sant Vicenç de Castellet i al Supermercat Condis de Calaf. També un mallot, rèplica del que portarà Jordi Badia, i que es pot aconseguir sota prereserva enviant un correu electrònic a mecenatge@althaia.cat.

El repte té com a patrocinadors Stern Motor, The Cyclery i la Fundació La Caixa. La padrina és l’esportista de trail running Núria Picas.

Donar a conèixer l’ictus a través d’un cas de superació personal
L’any 2014 Jordi Badia Perea va patir un ictus que va superar. En el seu cas, la rapidesa a l’hora d’actuar i el seu bon estat físic, fruit de la pràctica de l’esport, van ser claus. Amb el repte solidari que s’ha plantejat, en col·laboració amb la Fundació Althaia de Manresa, ha volgut donar a conèixer la malaltia, posar el seu cas i el ciclisme com a exemple de superació personal i estímul per a totes aquelles persones que s’hi hagin trobat, i recaptar fons per a la investigació i el tractament de la malaltia.

L’entrenament previ a la North Cape 4000 va incloure la participació en la Volta Ciclista a Catalunya, que es va celebrar el passat mes de març. Aleshores Badia va completar les 7 etapes de la prova, de 1.214 quilòmetres. L’esportista ha estat supervisat per professionals del Centre Integral de Medicina Esportiva, Traumatologia i Rehabilitació (CIMETIR) de la Clínica Sant Josep.

Compartir
Publicitat
Més notícies:

L’enquesta

el + llegit

Més notícies