24 C
Igualada
Dimecres, maig 31, 2023

Jorba ja té l’estudi previ de projecte de la restauració de l’ermita de la Sala

L’ermita de la Sala es troba pròxima al riu Anoia, al peu del recorregut de la prevista Via Blava Anoia del Pla Director Urbanístic Vies Blaves Barcelona aprovat al 2020 i redactat per la Diputació de Barcelona i el departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya.

Edifici catalogat com a BPU, Bé de Protecció Urbanística, data de la segona meitat del segle XII i ha arribat als nostres dies sense alteracions importants respecte a la seva configuració inicial. Té una estructura clàssica de capella romànica d’una sola nau amb orientació est-oest, coberta amb volta una mica apuntada i absis semicircular cobert amb un quart d’espera. La porta principal es troba situada, com es habitual, a la façana meridional i es l’únic element que destaca, amb una certa voluntat decorativa, per sobre de l’austeritat general del temple. El campanar en espadanya, aixecat a partir del segle XVI, es troba en la façana de ponent al que s’adossa la casa de l’ermità, edifici en estat ruïnós de planta i pis en forma de L.

A finals de l’any 2020 i a petició de l’Ajuntament de Jorba, el Servei de Patrimoni Arquitectònic Local de la Diputació de Barcelona va fer una actuació d’urgència per tal d’evitar les filtracions d’aigua que afectaven els peus de l’interior de la nau mitjançant la reparació de l’extrem oest de la teulada del temple, en la zona on s’entrega a la casa de l’ermità i l’espadanya.

L’Estudi incorpora un estudi històric que permet establir l’evolució constructiva de l’edifici i un estudi estratigràfic que aprofundeix en el seu coneixement arquitectònic i constructiu, així com en altres aspectes sociològics, urbanístics, ambientals i paisatgístics. Alhora defineix els criteris, les directrius i les fases d’intervenció per a la restauració de l’edifici, i estudia i valora econòmicament les intervencions necessàries.

El document, dirigit pel Servei de Patrimoni Arquitectònic Local, ha tingut un cost de 15.000 € i preveu inversions per valor de 388.000 € IVA inclòs.

L’Ermita de la Mare de Déu de la Sala de Jorba és declarada Bé Cultural d’Interès Local
El Consell Comarcal de l’Anoia va acordar per unanimitat en el Ple del mes de maig l’aprovació definitiva de la declaració de Bé Cultural d’Interès Local (BCIL) de l’Ermita de la Mare de Déu de la Sala de Jorba amb l’objectiu de protegir aquest immoble, referent patrimonial i històric del municipi.

La declaració implica la seva inscripció en el Catàleg del Patrimoni Cultural Català
L’alcalde de Jorba, David Sànchez, explica que “amb la catalogació com BCIL de l’ermita garantim la protecció del nostre patrimoni i alhora aquest nomenament facilita l’obtenció de recursos d’administracions per treballar en la seva restauració.”

Compartir

ESCRIU UN COMENTARI

Més notícies

La Síndica de Greuges d’Igualada presenta la memòria d’activitats de l’any 2022

La Síndica Municipal de Greuges d’Igualada, Rosa M. Sánchez, ha presentat davant el plenari municipal el seu informe anual d’activitat corresponent a l’any 2022. Entre...

Els Bombers encaren la campanya d’incendis a la Catalunya Central “amb relativa tranquil·litat” després de les pluges

Abans de les pluges dels últims dies, la campanya d'incendis a la Catalunya Central es preveia extremament complicada després de 30 mesos acumulats de...

Nova afectació de trànsit a la C-15 avui i demà

Eix Diagonal i l'Ajuntament de Capellades informen que es procedirà a tallar el trànsit en ambdós sentits de la circulació des de l'enllaç de...

Últimes notícies