Joan Valentí torna a l’Aurora amb “La butaca”, la comèdia més divertida sobre la independència de Catalunya
J

8 de maig de 2015

butacaDesprés d’estrenar-se al Teatre de l’Aurora per la Festa Major passada i enmig d’una gira que els porta per escenaris d’arreu del país, aquest cap de setmana torna a la sala independent igualadina La butaca, l’obra més irreverent, transgressora i divertida sobre el 1714 i la independència de Catalunya, interpretada pels membres de la companyia T-Atraco Teatre, Robert Gobern i l’igualadí Joan Valentí.
La butaca proposa als espectadors fer un divertit i sorprenent viatge en el temps. Concretament 300 anys enrere. Un Mosso d’esquadra del cos de seguretat del Palau de la Generalitat fa guàrdia a l’acte solemne de proclamació de la Declaració Unilateral d’Independència a càrrec del Molt Honorable President de Catalunya. L’agent, de manera accidental (el públic ja descobrirà com), viatja tres-cents anys enrere en la història del nostre país. El mosso es trobarà cara amb el mateix rei Carles II de Castella i que seria testimoni de la signatura del seu testament que nomenaria Felip V hereu de la corona, de la guerra de Successió, del fatídic setge de Barcelona i dels fets del 1714. Els camins del mosso i de Rafael Casanova es creuaran i el policia es posarà a les seves ordres.
Tal i com explica Joan Valentí, “La butaca és una obra de teatre molt catxonda, molt divertida, sobre la independència de Catalunya i, a més, expliquem els fets de 1714. La gent, quan surt de veure l’espectacle, ens diuen que han vist tota una lliçó d’història però que, a més, s’ho han passat molt bé, que han rigut molt”.
Amb La butaca, els espectadors acompanyen al mosso en aquest anar i venir per aquest episodi trascendental de la història de Catalunya. També viatjaran per la Barcelona del vuit-cents, oberta al món i cosmopolita com l’actual, pels seus costums, pels seus carrerons del Born, pels seus oficis… També viatjaran al futur, per veure amb un final sorprenent (que no desvetllarem) com acabarà tot plegat…
L’actor igualadí Joan Valentí explica que “tot i el rigor històric (vam realitzar un treball documental previ i d’assessorament científic) volem treure el tel solemne, seriós i pompós de la història donant-li un to irreverent i d’humor”. Afegint que “hem de poder riure de la nostra història, de nosaltres mateixos. Hem de poder treure ferro, hem de treure aquesta pàtina d’heroïcitat, que està molt bé per a les pel·lícules americanes… Hem anat a fer un espectacle que sigui un contrapunt a tots els actes oficials, seriosos i solemnes que s’han fet sobre el 1714”.
La butaca torna a l’Aurora fent una aturada enmig d’una llarga gira per arreu de Catalunya, amb més de seixanta funcions en diversos escenaris, com l’emblemàtic Born, on se succeïren aquests fets històrics. Centenars de persones ja han “passat per la butaca”. Entre d’altres, l’actor Carles Xuriguera, que ens explica que “La butaca, amb dos magnífics actors liant-la, és humor i ironia en format lleuger, directe i contundent. Teatre del bo. La “fenya” ben feta no té fronteres” o la presidenta d’Òmnium Cultural, Muriel Casals, que recomana veure-la “perquè ens féu divertir amb la nostra història i perquè ens féu tenir la seguretat que el futur serà molt millor que el passat, perquè ara ja no fem guerres, les guerres les perdíem, però la pau la guanyarem”.
Finalment, Joan Valentí convida a tothom a venir a veure La butaca aquest cap de setmana a l’Aurora “sigui o no sigui independentista… Tenim un final obert que dóna peixet a tot tipus d’idees i pensaments. Que vingui tothom que vulgui riure, tothom que vulgui passar-s’ho bé. A més, pot venir amb la família. És una obra dirigida a tothom. Els prometem que riuran”.

Funcions i venda d’entrades La butaca es podrà veure al Teatre de l’Aurora el divendres 8 i el dissabte 9 a les 21h, i el diumenge 10 a les 19h. Com és habitual, després de la funció de divendres, els espectadors podran compartir les seves opinions en una tertúlia que obrirem amb els membres de la companyia. Les entrades 15€ i 12€ (amb els descomptes habituals) es poden adquirir per Internet i a la taquilla del Teatre de l’Aurora (a la plaça de Cal Font) una hora abans de cada funció. També es poden reservar prèviament trucant al 938050075 exclusivament els dijous de 19 a 20 h. Més informació a www.teatreaurora.cat.

Comparteix l'article:

L'Enquesta

Et semblaria bé fer el debat electoral a la Catalunya Nord?

Ja no s'accepten vots en aquesta enquesta