18.9 C
Igualada
Dijous, juliol 7, 2022

Joan Serra, alcalde de Castellolí: “A l’Ajuntament tenim un bon estalvi i, si l’Estat ho permet, esperem destinar una part a ajudar qui ho necessiti”

Després de parlar fa alguns dies amb els alcaldes dels quatre municipis del confinament perimetral de la Conca d’Òdena, dijous vam encetar una ronda d’entrevistes amb més representants de municipis de la comarca, que ens ajudaran a veure no només com s’està vivint el confinament en els seus pobles, sinó també quines són les propostes que des dels respectius ajuntaments es pensen fer ara que s’acosta ja certa relaxació.

Tot i que encara no està superada l’enorme i devastadora crisi sanitària que estem vivint com a conseqüència de la Covid-19, és lògic que ja s’estigui iniciant una nova lluita, per a la qual s’hauran de gastar molts esforços: el combat contra les crisi social i econòmica que, almenys durant aquest any, és segur que serà molt important. No només serà un treball de les administracions, també de les entitats socials i econòmiques del nostre territori.

Aquestes son les les respostes de Joan Serra, alcalde de Castellolí.

Com s’està portant el confinament en el vostre municipi?
De forma general amb un comportament exemplar. Hi ha silenci al carrer, es respira tranquil·litat i la gent està a casa.
Altra cosa és els petits autònoms i les Pimes, els restaurants i els bars, i les empreses tancades de Castellolí que no ho estan passant gens bé per tenir la seva activitat tancada i per tant sense font d’ingressos.
Voldria aprofitar per donar les gracies a tots els veïns i veïnes pel seu gran comportament, i a tothom que ho fa possible garantint-los els serveis bàsics i en especial, als treballadors municipals que estan “al peu del canó”.

Fins a quin punt les empreses han pogut començar a treballar?
En general, la major part d’empreses han estat tancades, i algunes encara continuen així; en especial els bars i restaurants són els que pitjor segurament ho estan passant.
Les grans instal·lacions de Castellolí tenen menys activitat que habitualment. El Parcmotor en aquests moments està sense pràcticament activitat, i el dipòsit controlat de Can Parera funcionant com a servei bàsic.
I al polígon Industrial de Can Parera, on estava prevista l’arribada de dues grans empreses, tot continua endavant. DOGA les prosperes setmanes entrarà en funcionament (després d’haver-se construït la nau), i FRIME (segons conversació mantinguda amb el seu propietari fa pocs dies), està apunt de presentar el Projecte a l’Ajuntament per que sigui aprovat i poder començar les obres ben aviat. Els pagesos locals, i els ramaders, treballant més que mai perquè l’alimentació arribi a totes les cases.

Teniu constància de problemes de caire social sobrevinguts arran d’aquest episodi de la Covid-19? Què podeu fer ara des de l’Ajuntament?
No, cap problema social. El comportament de la societat a Castellolí ha estat i és exemplar.Des de l’Ajuntament, ara estem centrats en donar serveis bàsics, com per exemple: facilitar la compra d’aliments i el seu repartiment a les cases i netejar i desinfectar els carrers.
Donem serveis com el psicològic, i ens preocupem pels veïns i veïnes, en especial de les més vulnerables i grans. Intentem com a administració més propera, estar més a prop que mai de les persones. S’atorguen ajudes socials als més necessitats, i bonificarem les taxes i els impostos, als que més ho necessitin.

A nivell d’impostos i taxes, ja heu decidit què fareu?
Estem estudiant quines són les millors opcions per dur a terme, i a poder ser de forma consensuada, amb la resta de municipis similars de la Conca d’Òdena.
De moment s’han ajornat tots els pagaments més immediats…
Volem veure fins on arriben les ajudes de l’Estat i de la Generalitat de Catalunya, i on no arribin les administracions superiors, fer-ho com Ajuntament. És un moment excepcional i cal fer un esforç mai fet en aquest sentit.

Modificareu el pressupost municipal per adequar-lo a la nova situació que tindrem quan s’aixequi el confinament? Com ho plantejareu?
Estem estudiant com refer el pressupost municipal d’aquest any 2020.
Però per poder fer-ho cal saber quina és la magnitud i l’efecte final del coronavirus. I, malauradament, encara no estem al final.
A causa de la bona gestió econòmica dels darrers vuit anys, el deute és inexistent, i hi ha un gran estalvi de romanent (en aquests moments tenim més d’un 30% del pressupost municipal). I si l’Estat ens ho permet, esperem destinar part d’aquest estalvi en ajudes socials i ajudes a les nostres empreses.
Creiem però, que hem de complir, dintre el possible, el que vàrem prometre que faríem durant el nostre mandat, i estem analitzant totes les promeses per veure com les fem realitat. Per tant intentarem també fer inversió, com a forma de generar riquesa per a les empreses, i ajudar a les persones…

De quina manera creieu que Generalitat, Diputació o Estat poden ajudar als petits municipis com el vostre? De moment, esteu satisfets?
L’Estat, de la millor manera que ens pot ajudar, és deixant d’aplicar el 155 encobert que està fent en aquests moments. Que deixi que Catalunya decideixi com ens administrem i com solucionem la crisi a casa nostra!.
La Generalitat, en aquests moments està, afrontant una de les crisis més importants del darrer segle. La gestió no és gens fàcil. Com Ajuntament ens hem posat a la seva disposició pel que calgui i sigui necessari. Calen més ajudes socials, cal més pressupost en inversió (esperem que resolguin favorablement i quan abans millor el PUOSC i el PECT en aquest sentit).
De la Diputació, els petits municipis com nosaltres, és fins ara, d’on rebíem la millor ajuda per tirar endavant. Cal que siguin àgils en les meses de concertació (ha passat pràcticament un any de mandat i encara no les han convocades), cal que en les subvencions i ajudes que es facin, prioritzin els pobles amb menys població (perquè són els que tenen menys recursos) per sobre de les grans ciutats, cal que es facin plans d’ocupació locals…
Ara cal seguir lluitant amb totes les forces contra la Pandèmia de la Convid-19, ja tindrem temps després de treure conclusions… i veure qui ha estat a l’alçada i qui no.
#EnSortirem

Compartir

Més notícies

Últimes notícies

Igualada serà seu europea del projecte de Ciutats Jugables entre dijous a dissabte

Igualada és una de les cinc ciutats escollides per participar al projecte europeu URBACT Playful Paradigm II, un projecte que durant aquest any treballa...

Es presenta el Pla de Gestió i Desenvolupament del Parc Agrari de la Conca d’Òdena

L’Edifici de Can Muscons de Vilanova del Camí ha estat l’escenari, aquest 5 de juliol, de la presentació del “Pla de Gestió i Desenvolupament...

ERC Igualada: “el model de beques d’Igualada és pitjor que el d’Ayuso”

En els darrers dies la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, ha protagonitzat una nova polèmica arran de les beques per...

Oriol Llenas, primer fitxatge de l’Igualada Rigat

Oriol Llenas Bladé es converteix en la primera incorporació de l’Igualada Rigat de cara a la propera temporada. El jugador nascut i format a...

Aquest dijous comença un European Balloon Festival de màxims

Aquest dijous s'inicia una nova edició de l'European Balloon Festival d'Igualada, i ho farà amb 51 globus aerostàtics que han confirmat la seva participació....
Compartir