18.7 C
Igualada
Diumenge, octubre 25, 2020

Jaume Gorrea, alcalde de Cabrera d’Anoia: “Cal que els polítics ens posem les piles amb l’ocupació d’habitatges buits, o se’ns escaparà de les mans”

Continuem aquesta setmana la ronda d’entrevistes amb més representants de municipis de la comarca, que ens ajudaran a veure no només com s’està vivint el confinament en els seus pobles, i també quines són les propostes que des dels respectius ajuntaments es pensen fer ara que s’acosta ja certa relaxació.

Tot i que encara no està superada l’enorme i devastadora crisi sanitària que estem vivint com a conseqüència de la Covid-19, és lògic que ja s’estigui iniciant una nova lluita, per a la qual s’hauran de gastar molts esforços: el combat contra les crisi social i econòmica que, almenys durant aquest any, és segur que serà molt important. No només serà un treball de les administracions, també de les entitats socials i econòmiques del nostre territori.

La primera entrevista d’aquesta setmana és a l’alcalde de Cabrera d’Anoia, Jaume Gorrea.

Com s’està portant el confinament en el vostre municipi?
Al municipi de Cabrera d’Anoia ens hem de felicitar pel comportament dels ciutadans, jo el qualificaria d’exemplar, tenint en compte que el nostre municipi és ple de segones residències, cal doncs remarcar les poques incidències detectades en el decurs d’aquest confinament.

Pel que fa referència als dos sectors de població més castigats pel confinament, que són els més joves en edat escolar i la gent gran, des de l’Ajuntament hem vetllat perquè tinguessin tot el que necessitaven fent de nexe entre l’escola i els alumnes, portant els deures i materials varis per poder seguir les seves tasques, i pel que fa a la gent gran subministrant-li tot el necessari per a l’alimentació, farmàcia, butà, etc. Tot això en coordinació amb els regidors, amb serveis socials, protecció civil i els treballadors de l’Ajuntament, tant d’administració com brigada i l’agutzil.

De quina manera creieu que es podrà anar fent la desescalada proposada pel govern espanyol?
Ara estem entrant en una nova fase de desconfinament. Potser la més complicada. A Cabrera tenim una dificultat afegida: formem part de dues regions sanitàries diferents, Catalunya Central i Barcelona Sud i des de l’Ajuntament ja hem demanat a la Generalitat informació per als nostres ciutadans i les segones residències. En la majoria dels casos provenen de l’àrea de Barcelona, el que significa que a una part del municipi poden venir i a una altra no; caldrà explicar-ho molt bé, per evitar confusions. A la vegada, felicitar-nos per ser un dels municipis menys afectats de la zona per Covid-19.

Fins a quin punt les empreses han pogut començar a treballar?
El nostre municipi és eminentment residencial, per tant la majoria de veïns i veïnes, treballen fora del municipi. Pel que fa a les empreses locals, són del sector primari, terciari, explotacions agrícoles i cellers. No s’han vist afectades al menys pel que fa a la seva activitat, altra cosa són els serveis com bars, locals socials, perruqueria i altres activitats comercials que sí han vist afectades les seves activitats des de l’entrada a la fase 0. Alguna cosa es
mou, encara que trigarem a normalitzar la situació, detecto moltes ganes.

A nivell d’impostos i taxes, ja heu decidit què fareu?
Pel que fa a impostos i taxes, hem fet com la majoria d’ajuntaments, acordar amb l’Organisme de Gestió Tributària un aplaçament de dos mesos, perquè els ciutadans dediquin els seus recursos econòmics en el que ara és necessari i urgent.
També s’han aprovat ajuts als comerços que han tingut que parar la seva activitat per la Covid-19, compensació de l’IBI pel temps que duri l’estat d’alarma i compensar el rebut d’escombraries de l’anualitat 2020, més d’un ajut econòmic de 200€ per als autònoms i ajuts de 300€ per a famílies amb ingressos per sota de 500€.

Teniu constància de problemes de caire social sobrevinguts arran d’aquest episodi de la Covid-19? Què podeu fer ara des de l’Ajuntament?
Un problema que tenim com a societat és l’ocupació d’habitatges buits, que en alguns casos ha portat a confrontacions amb els veïns i veïnes del municipi. És un tema que necessitaria que els polítics ens posem les piles o se’ns escaparà de les mans. I ara si més no en el nostre municipi, és una qüestió a resoldre per una convivència sense conflictes.

Modificareu el pressupost municipal per adequar-lo a la nova situació que tindrem quan s’aixequi el confinament? Com ho plantejareu?
Sí. La primera mesura va ser augmentar la partida de Serveis Socials en 10.000€ i desviar 40.000€ d’altres partides a ajuts per autònoms i famílies afectats per la Covid-19. Un cop finalitzat l’estat d’alarma i a mida que anem veient la nova situació, podrem implementar noves modificacions pressupostàries. Cal saber encara què passarà amb les piscines i les festes majors i d’altres activitats. A hores d’ara és complicat saber què farem la setmana vinent.

De quina manera creieu que Generalitat, Diputació o Estat poden ajudar als petits municipis com el vostre? De moment, esteu satisfets?
El panorama econòmic és preocupant i nosaltres, com administració més propera als ciutadans, serem fonamentals per sortir-nos-en. Ara caldrà rescatar a les persones i pimes prioritàriament. De moment les actuacions de les diferents administracions, si es concreten, són acceptables. Ara, caldran molts recursos i també fer un replantejament com a societat. Deixar entre el capitalisme salvatge i la globalització sense posar límit al creixement insostenible i apostar pel contrari, per garantir els recursos per als nostres fills.
Apostem pel Km 0, consum de temporada i l’ecologisme funcional, en definitiva com diria Eudald Carbonell, “encara som a temps d’evitar el col·lapse com a espècie”. Doncs això.

Compartir

Més notícies

Últimes notícies

L’Ajuntament d’Òdena realitza diverses millores al cementiri

L’Ajuntament d’Òdena ha portat a terme diverses millores al cementiri, algunes de les quals s’han realitzat per adaptar les visites a les mesures per...

Veïns de Calaf reclamen una solució al tema de l’aigua, ja

Els veïns de Calaf comencen a estar ja cansats dels problemes endèmics amb l’aigua del municipi, que cada vegada són més recurrents i demanen...

L’Associació Polígon dels Plans torna a la Unió de Polígons de Catalunya

L’Associació Polígons dels Plans ha tornat a formar part de la Unió de Polígons Industrials de Catalunya (UPIC), entitat vinculada a la Cambra de...

La UEA prepara per dimecres el IV Fòrum Empresarial de l’Anoia

La Unió Empresarial de l’Anoia (UEA) reprèn el proper dimecres dia 28 d’octubre, la celebració del IV Fòrum Empresarial de l’Anoia, que havia quedat...

Una sessió particular

Intensa, caòtica i productiva, serien tres adjectius per qualificar la sessió deliberativa sobre els Espais Oberts que va organitzar el Departament de Territori el...
Compartir