6.7 C
Igualada
Dissabte, febrer 27, 2021

IRPH: altra vegada Europa

Eulàlia Closa
Grup Carles Advocats

Altra vegada ha estat la justícia europea, en la sentència dictada pel TJUE, el passat 3 de març, la que ha rectificat al Tribunal Suprem en relació a l’aplicació de l’índex IRPH en el càlcul dels interessos dels préstecs hipotecaris.

Els interessos que van associats a qualsevol préstec bancari es poden calcular prenent com a referència per a la seva determinació diferents índexs.

Tradicionalment, els més habituals en el mercat hipotecari han estat l’ EURIBOR i l’IRPH.
La sentència del TJUE ha obert la porta a la possibilitat de reclamar l’import que els consumidors han pagat de més en les hipoteques referenciades a IRPH, en cas que la informació que va oferir el banc en contractar-les no hagués estat suficientment transparent.

En moltes ocasions les entitats financeres, sobretot les desaparegudes Caixes, posaven especial interès en què els consumidors contractessin les hipoteques amb els interessos referenciats a l’índex IRPH. S’acostumava a argumentar que era un índex més estable i no subjecte a tantes oscil·lacions com l’EURIBOR i, per tant, segons s’informava, permetia afrontar el pagament de les quotes hipotecàries durant la vida de la hipoteca d’una manera més tranquil·la.

La realitat és que l’evolució de l’IRPH ha estat subjecta pràcticament a les mateixes oscil·lacions que l’EURIBOR, però sempre uns punts per sobre, fet que ha comportat que els consumidors que tenien les hipoteques referenciades a aquest índex les han acabat pagant més cares que els que les tenien a un altre índex.

La sentència del TJUE estableix que la clàusula del préstec hipotecari on es fixen els interessos a l’índex IRPH por ser considerada abusiva, i per tant nul·la, si la informació facilitada per l’entitat bancària en el moment de la seva contractació, va ser poc clara i transparent. L’entitat bancària haurà de poder demostrar que es van mostrar als clients quadres d’evolució de l’IPRH, comparatives amb altres índexs, previsió d’evolució, etc.
Això implica que els consumidors puguin reclamar el que han pagat de mes durant la vida de la hipoteca i que es calculi el que resta d’hipoteca d’acord amb l’índex que la sentència estableixi.

Per tant, si es té una hipoteca referenciada a IRPH seria aconsellable, en primer lloc, estudiar la situació de cada cas i calcular què s’ha pagat de més. Si l’import resultant és interessant caldrà contactar amb l’entitat financera per valorar si hi ha possibilitat d’arribar a un acord que compensi allò que s’ha pagat de més i, en cas contrari, s’haurà de recórrer a la via judicial. En molts casos serà difícil pel banc acreditar que van facilitar el nivell d’informació que el TJUE estableix com a necessari i, si és així, la sentència serà favorable als interessos del consumidor.

Compartir

Més notícies

Últimes notícies

Acord de La Veu amb Mercat de Casa

La Veu de l’Anoia i Mercat de Casa han arribat a un acord per promocionar conjuntament els seus productes. Recordem que Mercat de Casa és...

La Brigada Municipal amplia la flota de vehicles elèctrics

La Brigada Municipal d’Igualada ha ampliat la seva flota de vehicles elèctrics amb la incorporació de dos turismes Renault Zoe i dues furgonetes Nissan...

L’Hospital demana que no es deixi d’assistir al cribratge del càncer de mama tot i la pandèmia

Amb l'arribada de la pandèmia, des de l'Hospital d'Igualada han notat com hi ha dones que no assisteixen a les cites per fer-se una...

La “Vac-Auto”, l’administració de vacunes dins del cotxe, ja ha arribat a l’Anoia

L’evolució de la campanya de vacunació contra la covid-19 a l’Anoia s’està accelerant. Afortunadament, ja s’han administrat prop de 7.400 vacunes (a 21 de...

Enric Grima, nou president de la Jove Cambra d’Igualada

El passat dissabte dia 20 de febrer, la Jove Cambra Internacional d’Igualada va celebrar l’assemblea de traspàs JCI Igualada 2021, en aquesta ocasió telemàticament....
Compartir