20.3 C
Igualada
Dimarts, juny 22, 2021

IRPH: altra vegada Europa

Eulàlia Closa
Grup Carles Advocats

Altra vegada ha estat la justícia europea, en la sentència dictada pel TJUE, el passat 3 de març, la que ha rectificat al Tribunal Suprem en relació a l’aplicació de l’índex IRPH en el càlcul dels interessos dels préstecs hipotecaris.

Els interessos que van associats a qualsevol préstec bancari es poden calcular prenent com a referència per a la seva determinació diferents índexs.

Tradicionalment, els més habituals en el mercat hipotecari han estat l’ EURIBOR i l’IRPH.
La sentència del TJUE ha obert la porta a la possibilitat de reclamar l’import que els consumidors han pagat de més en les hipoteques referenciades a IRPH, en cas que la informació que va oferir el banc en contractar-les no hagués estat suficientment transparent.

En moltes ocasions les entitats financeres, sobretot les desaparegudes Caixes, posaven especial interès en què els consumidors contractessin les hipoteques amb els interessos referenciats a l’índex IRPH. S’acostumava a argumentar que era un índex més estable i no subjecte a tantes oscil·lacions com l’EURIBOR i, per tant, segons s’informava, permetia afrontar el pagament de les quotes hipotecàries durant la vida de la hipoteca d’una manera més tranquil·la.

La realitat és que l’evolució de l’IRPH ha estat subjecta pràcticament a les mateixes oscil·lacions que l’EURIBOR, però sempre uns punts per sobre, fet que ha comportat que els consumidors que tenien les hipoteques referenciades a aquest índex les han acabat pagant més cares que els que les tenien a un altre índex.

La sentència del TJUE estableix que la clàusula del préstec hipotecari on es fixen els interessos a l’índex IRPH por ser considerada abusiva, i per tant nul·la, si la informació facilitada per l’entitat bancària en el moment de la seva contractació, va ser poc clara i transparent. L’entitat bancària haurà de poder demostrar que es van mostrar als clients quadres d’evolució de l’IPRH, comparatives amb altres índexs, previsió d’evolució, etc.
Això implica que els consumidors puguin reclamar el que han pagat de mes durant la vida de la hipoteca i que es calculi el que resta d’hipoteca d’acord amb l’índex que la sentència estableixi.

Per tant, si es té una hipoteca referenciada a IRPH seria aconsellable, en primer lloc, estudiar la situació de cada cas i calcular què s’ha pagat de més. Si l’import resultant és interessant caldrà contactar amb l’entitat financera per valorar si hi ha possibilitat d’arribar a un acord que compensi allò que s’ha pagat de més i, en cas contrari, s’haurà de recórrer a la via judicial. En molts casos serà difícil pel banc acreditar que van facilitar el nivell d’informació que el TJUE estableix com a necessari i, si és així, la sentència serà favorable als interessos del consumidor.

Compartir

Més notícies

Últimes notícies

Els Prats de Rei celebra el GroundUP Músic, organitzat per un famós artista veí del municipi amb 4 Grammys

Aquest cap de setmana s'ha celebrat a Prats de Rei l'edició virtual del GroundUP Music Festival, un esdeveniment organitzar pel músic multipremiat Michael League....

Mor el poeta igualadí Pius Morera als 78 anys

El poeta igualadí Pius Morera ha mort aquest divendres als 78 anys. Nascut el 5 de juliol de 1942, va guanyar l’Amadeu Oller de...

L’Anoia registra la pitjor campanya del cereal de l’última dècada

Campanya del cereal irregular a la Catalunya Central. Si bé a les zones més elevades la producció ha estat mitjana, al Pla de Bages...

L’Igualada Rigat no pot amb el Sarzana i cau a quarts de la WSE Cup

L’IHC RIGAT va caure eliminat divendres en els quarts de final de la WSE Cup i ja no es va poder classificar per les...

10 anys d’història d’uns populars, magnífics i generosos “Músics del Parc”

Va ser tot una delícia el passat dijous, 3 de juny, poder participar de l’últim concert d’aquest curs dels “Músics del Parc”, en un...
Compartir