Igualada vol convertir-se en un referent en la fabricació digital i l’entorn 4.0
I

9 de setembre de 2015

lopez_chacon.jpg

L’Ajuntament d’Igualada i TIC Anoia treballen conjuntament, des de fa alguns mesos, en la creació d’Ignius, Centre de Fabricació Avançada, un nou centre dedicat als estudis i al desenvolupament de la Indústria 4.0 i la fabricació digital. Aquest ha de ser un espai de trobada, intercanvi i creació, on s’uniran empreses, centres formatius i consumidors per a fer front als nous reptes de la que es considera ja la quarta Revolució Industrial, evitant així el buit tecnològic que aquesta pugui comportar per al sector industrial de la comarca.

El govern municipal treballarà en aquesta iniciativa com a projecte de ciutat per als propers anys. Segons la primera tinent d’alcalde de Dinamització Econòmica i Coneixement de l’Ajuntament d’Igualada, Àngels Chacón, l’objectiu és que “la comarca de l’Anoia es posicioni com a territori capdavanter en l’estudi, desenvolupament i sobretot en la implantació d’aquest tipus de fabricació, que es nodreix de màquines guiades per ordinador per realitzar els seus productes”. Apunta també que “el nom Ignius juga amb les primeres lletres del nom de la ciutat i fa referència alhora a inici i a empenta”.

Què és la Indústria 4.0?
La Indústria 4.0, o indústria intel·ligent, presenta una nova manera d’organitzar els mitjans de producció. Fa ús de les tecnologies TIC, com ara la robòtica col·laborativa per a ajudar als operaris en la seva tasca, els sistemes ciberfísics amb la implantació de diminuts ordinadors en la fabricació, la sensorització amb màquines que aprenen per si mateixes sota la tutela de l’operari, el Big Data, l’Internet de les coses i la fabricació additiva, que modifiquen els processos de fabricació per estalviar temps i diners enfront de les tècniques de fabricació de la indústria massiva.

L’objectiu és facilitar la tasca als treballadors, millorar la productivitat i adaptar-se a la nova realitat de la demanda del mercat. Es tracta d’una nova forma de fabricar i de dissenyar productes on els consumidors tenen una part molt activa en el procés, en un món on cada vegada es demanen més productes personalitzats i amb una major rapidesa. Segons Chacón “les empreses de la Indústria 4.0 seran cada vegada més properes al consumidor i assumiran una demanda creixent de productes personalitzats, que no poden trigar tres setmanes de vaixell per arribar al client com passa amb els sistemes de producció massiva actuals. Això és una gran oportunitat per Igualada i per l’Anoia, per reindustrialitzar el territori, mantenir les empreses que tenim i fer que n’hi hagi de noves, possiblement de nous sectors”.

El vicepresident executiu de TIC Anoia, Manel López, ha assegurat durant la presentació del projecte, aquest dimecres a l’Ajuntament d’Igualada, que “la indústria de les TIC de l’Anoia és una de les més importants a nivell de Catalunya i, amb Ignius, volem dotar-la de mitjans per a que s’ampliï i pugui ser més gran en el territori, tant pel que fa a les empreses proveïdores de tecnologia que aporten novetats i coneixement per a les indústries, com les consumidores d’eines TIC, aquelles empreses a qui van dirigides les innovacions per fer-les més competitives”.

Els quatre pilars d’Ignius
Ignius tindrà quatre pilars principals sobre els quals se sustentarà: l’àmbit de la Innovació, que farà l’acompanyament a les empreses o centres educatius que vulguin innovar en Fabricació Digital, impulsarà projectes europeus d’innovació i realitzarà transferència tecnològica en els àmbits empresarials i educatius; en segon lloc l’àmbit de l’Empresa, que serà un showroom de maquinària professional d’empreses del sector, un laboratori per implementar plans pilot de transformació industrial i una incubadora de noves empreses dedicades a la fabricació industrial; l’àmbit de la Ciutadania, en tercer lloc, que farà cursos formatius per als ciutadans, actuant com a showroom de maquinària domèstica i oferint als ciutadans fer de testers de productes creats per les empreses de la incubadora i, finalment, un àmbit Formatiu, que ha de ser un laboratori nacional avançat que formi nous professionals i ofereixi reciclatge als que estan en actiu i que es treballa perquè estigui directament associat a un grau universitari en Enginyeria TIC de nova creació, especialitzat en Fabricació Digital. Nascut del treball conjunt de l’Ajuntament TICAnoia, l’institut Milà i Fontanals i el Campus Universitari d’Igualada, aquest grau universitari complementaria Ignius i aportaria un valor diferencial als estudis d’enginyeria de la ciutat.

Nou grau especialitzat en Fabricació Digital
Chacón afirma que “treballem per dotar la ciutat d’un nou grau pioner en Enginyeria TIC especialitzat en Fabricació Digital i Indústria 4.0 i volem que sigui un clar element diferenciador del Campus Universitari d’Igualada”. Per reduir el cost de posar en marxa un nou grau i per revaloritzar la formació professional, apunta que “volem que el nou grau s’uneixi als cicles formatius de grau superior (CFS) que sobre aquesta matèria s’imparteixen actualment a l’Institut Milà i Fontanals”. Així doncs, els alumnes d’aquest nou grau sortirien amb dues titulacions, una de CFS i l’altre del grau pròpiament dit, i els alumnes que només cursessin el CFS tindrien convalidats els crèdits comuns en cas de voler continuar.

Els alumnes de les dues titulacions podrien fer pràctiques al centre Ignius durant la seva formació, participar dels diferents congressos i esdeveniments, i realitzar pràctiques en empreses, fruit dels acords que el centre pugui establir. Així es proporcionaria a les empreses nous titulats formats a la comarca, especialistes en diferents àmbits TIC com ara dissenyadors de maquinària, creadors, dissenyadors, o mecànics especialitzats i se solucionaria la mancança de professionals del sector que actualment detecten les empreses de l’Anoia. Segons Manel López “les empreses de la comarca troben com ara mateix no surt el nombre suficient de professionals dels diversos cicles formatius i han de buscar-ne fora de la comarca, tot i que tampoc és senzill trobar-ne; amb aquest nou grau, doncs, millorarem el servei a les empreses del territori”. Chacón i López han explicat que ja s’han realitzat diferents reunions sectorials per convidar diferents empreses a sumar-se al projecte i han vist amb molt bons ulls la proposta, fins i tot dues grans multinacionals proveïdores del sector de la fabricació additiva i les TIC.

Comparteix l'article:

L'Enquesta

Llegeixes els llibres que et regalen per Sant Jordi?

Ja no s'accepten vots en aquesta enquesta