22.6 C
Igualada
Dilluns, agost 8, 2022

Igualada serà seu europea del projecte de Ciutats Jugables entre dijous a dissabte

Igualada és una de les cinc ciutats escollides per participar al projecte europeu URBACT Playful Paradigm II, un projecte que durant aquest any treballa per tenir una ciutat més jugable, inclusiva i sostenible. La xarxa està liderada per la ciutat italiana d‘Udine, i conjuntament amb Igualada hi participen les ciutats de Jegalva (Letònia), Grosuplje (Eslovènia) i Lousa (Portugal).

El projecte treballa perquè el joc s’entengui com una eina per promoure la inclusió, la participació, l’educació, la salut i el benestar. Una eina que pot marcar la diferència per millorar les ciutats del futur. El paradigma lúdic ajuda a repensar el benestar de la comunitat i és adaptable als diferents contextos urbans, ja que el joc és un principi universal practicat per tothom.

La tinenta d’alcalde i regidora d’infància, Carme Riera, ha destacat “la importància de la cultura del joc com a eina de cohesió, inclusiva, relacional i educacional”. Riera ha volgut explicar, també, que aquest es tracta d’un projecte transversal ja que “compta amb la participació de tots els departaments de l’Ajuntament i també de la ciutadania, entitats i el Consell dels Infants que permeten una visió global del projecte”. Els participants s’han dividit en diferents comissions d’entre les que Riera ha destacat la que treballa els Parcs Inclusius per tal de fer accessibles i atractius tots els parcs per aquells nenes i nenes que tenen diversitat funcional.

És el tercer cop que la xarxa europea URBACT escull Igualada per ser una de les ciutats participants d’aquests projectes europeus que treballen per ser una eina de la innovació urbana.

La Gimcana familiar de la Primavera Gran i la Jornada de Jocs Tradicionals primeres activitats del projecte
Algunes de les actuacions pilot que ja s’han realitzat amb èxit han estat la Gimcana Familiar, emmarcada dins la Primavera Gran i coorganitzada amb l’Agrupament d’Escoltes i Guies Jaume Caresmar i Maria Antònia Salvà i l’Agrupament Escolta La Flama, que formen part de la comissió d’accions intergeneracionals, i la Jornada de Jocs Tradicionals organitzada pel Consell d’Infants, que forma part de la comissió de Participació Infantil.

Del 7 al 9 de juliol la responsable de rebre els països que formen part del Projecte Playful Paradigm II serà la ciutat d’Igualada. En aquesta visita hi ha programades diverses formacions, visites i activitats tant a Igualada com a Barcelona.

Demà dijous a la tarda es farà la rebuda institucional a l’Ajuntament amb la posterior visita a la Ludoteca de l’Espai Cívic Centre per tal de presentar el seu projecte pedagògic i recorregut a la ciutat.

Divendres estarà dedicat a formacions entorn la innovació del joc a l’espai públic i les metodologies de participació del Grup Local i a la tarad es participarà de les activitats infantils de l’European Ballon Festival organitzades pel Departament d’Infància al Parc Central.

La jornada de dissabte es farà a Barcelona i comptarà amb la presència d’Emma Cortés de l’Institut d’Infància i Adolescència de Barcelona que exposarà els principals punts del pla de joc de la ciutat, diferents experiències de gamificació de l’espai públic i l’arquitectura en perspectiva de gènere.

Amb l’intercanvi d’experiènciesi formacions i l’establiment de xarxes entre les ciutats participants, el projecte vol augmentar la capacitat per respondre als reptes globals, promoure la inclusió, la solidaritat intergeneracional, la resiliència i els estils de vida saludables.

Tots els agents que formen part del grup motor del projecte han estat convocats en dues trobades de formació i participació i s’han organitzat en comissions per tal de desenvolupar i treballar amb diferents accions concretes que donen resposta als reptes i necessitats detectades a la ciutat al principi del projecte.

Compartir

Més notícies

Últimes notícies

“Elvis”, un espectacular i inoblidable biopic sobre el rei del rock

L’Elvis Presley, aquell rei del rock que, de sempre, amb la seva música m’ha despertat unes sensacions úniques i perquè no significades passions; aquests...

L’Editorial: Obres, accidents i informació

Sovint l’arribada de l’estiu comporta que les ciutats facin feines de manteniment i reparació, pensant que hi haurà menys activitat i és el moment...

Dos detinguts per un robatori amb força en un pis d’Igualada

Els Mossos d'Esquadra van detenir ahir, 4 d’agost, dos homes de 43 anys, com a presumptes autors d’un delicte de robatori amb força a...

Aquest dissabte, Jordi Savall a la Brufaganya

Demà dissabte 6 d’agost, a dos quarts de 10 de la nit, a les Nits Musicals de la Brufaganya es celebrarà el concert amb...

Suar

Començaré aquest últim rodalmot d’estiu amb una confessió en veu baixa: segurament hauria estat més pertinent desentranyar el mot calor, però el cert és...
Compartir