Igualada s’afegeix, de l’11 al 18 d’octubre, a la Setmana de la Mobilitat Sostenible i Segura
I

7 d'octubre de 2015

cartell_setmana_mobilitat.jpg

Igualada se sumarà a la celebració de la Setmana de la Mobilitat Sostenible i Segura, que a nivell de Catalunya es durà a terme entre els dies 11 i 18 d’octubre. Sota el lema europeu Tria. Canvia. Combina, es proposa aquest any una cerca de noves formes de mobilitat, allunyant-se del domini absolut del cotxe particular, cap a un transport més sostenible, segur i saludable. El que es vol és canviar la manera de desplaçar-se de la ciutadania, per augmentar els nivells d’activitat física, contribuir a millorar la qualitat de l’aire que respirem a les ciutats i ajudar a prevenir els accidents de trànsit. Una de les idees que es vol transmetre és que escollir el transport públic col·lectiu per anar a la feina, caminar o moure’s en bicicleta per anar de compres en comptes d’agafar el cotxe pot ser una bona forma de protegir i millorar la salut.

La Setmana de la Mobilitat Sostenible i Segura té com a objectiu l’estimulació d’un comportament ciutadà en relació a l’ús del vehicle que sigui compatible amb el desenvolupament urbà sostenible, i en particular amb la protecció de la qualitat de l’aire, la prevenció d’accidents de trànsit i la reducció d’emissió de gasos que provoquen l’efecte hivernacle i el consum racional dels recursos energètics.

En aquest sentit, es vol sensibilitzar la ciutadania sobre els impactes ambientals del transport i informar-la sobre les seves diferents modalitats; impulsar l’ús dels mitjans de transport sostenibles i, en particular, el transport públic, la bicicleta, la mobilitat a peu i els vehicles elèctrics.

També es vol potenciar un retrobament de la ciutadania amb la ciutat, la seva gent i el seu patrimoni cultural, en un entorn saludable i relaxat; fer reflexionar sobre com afecta la salut l’ús excessiu del transport motoritzat, posant l’accent, per una banda, en com la contaminació atmosfèrica i la congestió generades tenen un impacte negatiu sobre els sistemes respiratori i cardiovascular, i per una altra, en com el transport motoritzat porta al sedentarisme i a la inactivitat física.

Autobusos gratuïts i prohibició de circular al centre
L’Ajuntament d’Igualada durà a terme diverses activitats en el marc de la Setmana de la Mobilitat Sostenible i Segura. El divendres, 16 d’octubre, els autobusos urbans seran gratuïts, amb la voluntat de transmetre la idea que el transport públic és l’alternativa per als desplaçaments dins de la ciutat. Per cada viatger i a diferència d’un cotxe particular, un autobús emet a l’atmosfera un 40% menys d’òxids de nitrogen, un 80% menys d’hidrocarburs, un 95% menys de CO i un 70% menys de CO2. Una altra
dada interessant és que el transport públic necessita, per viatger, 50 vegades menys d’espai i l’autobús consumeix 15 vegades menys d’energia que el cotxe particular.

Una altra de les mesures que es durà a terme serà la prohibició de circular amb vehicles de motor pels carrers del centre el dies 16, 17 i 18 d’octubre.

Comparteix l'article:

Deixa un comentari

L'Enquesta

Llegeixes els llibres que et regalen per Sant Jordi?