Igualada controlarà el reciclatge de les famílies amb una targeta
I

30 d'octubre de 2017

A poques setmanes que s’iniciï en 16 municipis de l’Anoia la recollida d’escombraries “porta a porta”, que ha millorat molt els resultats de reciclatge allí on s’ha implantat, i amb això també l’impacte fiscal en els ciutadans, aquests dies s’ha conegut que a Igualada, davant la impossibilitat de fer el mateix sistema per la seva envergadura, l’Ajuntament ha optat per lliurar una targeta a totes les famílies que, de moment, servirà per obtenir bonificacions en la taxa d’escombraries si s’utilitza la deixalleria.

A la llarga, però, també servirà també per obrir els contenidors que hi ha al carrer. Gràcies a l’electrònica, se sabrà qui i quan obra un contenidor de rebuig, paper, vidre o qualsevol altre material. Això també obrirà el camí per a imposar sancions, si cal, o bé impulsar més bonificacions. Aquest sistema és el que ara mateix està ultimant la Generalitat per a implantar-lo a les ciutats de tot el país. De fet, quelcom similar ja s’està aplicant a la zona industrial de les Comes, on cada empresa té el seu contenidor.

El tinent d’alcalde de Qualitat Urbana, Jordi Pont, ha explicat aquesta setmana que “el sistema porta a porta és difícil allí on hi ha blocs de pisos. És impossible fer un porta a porta a l’avinguda Dr. Pasteur, per exemple. En el contracte que tenim a Igualada ja es preveu fer una prova pilot, que si es fa, serà en una zona que ho permeti fer amb comoditat per als usuaris”.

Pont ha comparegut davant els mitjans per explicar que els nivells de reciclatge de la ciutat d’Igualada continuen millorant, si bé el nivell de 27,15% de recollida selectiva total que hi ha ara mateix -dos punts més que l’any anterior- són encara molt lluny de l’objectiu del 50% previst per a l’any 2020 per l’Agència de Residus de Catalunya. Les modificacions en la taxa d’escombraries que recentment s’han aprovat de cara a l’any vinent, ha recordat Pont, són una eina necessària per tal de compensar l’augment creixent del cànon que l’Agència de Residus de Catalunya cobra per cada tona de rebuig dipositada a l’abocador. Altres mesures amb aquest objectiu són la redacció i aplicació del Pla Local de Prevenció de Residus Municipals, l’ambientalització de les festes i esdeveniments a la ciutat, la implantació de la recollida de matèria orgànica a grans productors, les campanyes informatives a comerços i també l’activitat inspectora i sancionadora. Tots ells “eixos bàsics per aconseguir els canvis necessaris”.

De 12 a 47 euros per tona de cànon el 2020

El cànon, que se situava en els 12 euros per cada tona el 2012, se situarà en els 47,10 euros per tona el 2020. Per tant, si els igualadins generen al voltant de les 15.000 tones anuals de rebuig, es passaria de pagar uns 180.000 euros el 2012 a uns 706.500 euros el 2020. Pont afirma, doncs, que “és prioritari reduir la generació de rebuig” i, en aquesta línia, ja s’estudien diversos sistemes de control i inspecció “perquè aquelles llars, comerços i indústries que menys reciclen paguin més i que aquelles que ho facin correctament es vegin recompensades”. En qualsevol cas, l’augment del cànon pot provocar també una puja del rebut de la taxa d’escombraries. “Si no hi ha dades millors en la recollida selectiva, és inevitable”, reconeix Pont.

Accions de control

Un exemple de les accions de control que ja s’han començat a implantar és la informació, resolució de dubtes, inspecció i, si s’escau sanció, dels comerços que no compleixin l’obligatorietat de separar els seus residus en cinc fraccions. Les sancions poden anar dels 400 euros les més lleus als 4.000 euros les més greus.

Bonificació per usar la deixalleria

De moment, el que tindrem pel 2018 són ja bonificacions per utilitzar la deixalleria. Les persones que compleixin amb el deure cívic de dipositar a la Deixalleria de Les Comes els residus que pertoqui, podran accedir a bonificacions de la taxa domèstica d’escombraries. Totes les llars estaran identificades amb una tarja (que l’Ajuntament proporcionarà), amb la qual s’accedirà a la Deixalleria, i que comptabilitzarà el nombre d’entrades anuals (mínim de 5 entrades= 5% bonificació, de 6 a 10= 10% bonificació i més de 10 entrades= 15% bonificació). Aquesta mesura permetrà properament avançar en la futura sensorització dels contenidors de la via pública.

Jordi Puiggròs

Compartir

Deixa un comentari

L'Enquesta

T'atenen en català en els comerços on vas habitualment?

Ja no s'accepten vots en aquesta enquesta