Igualada va contribuir en la construcció del monument a Colom de Barcelona
I

9 d'octubre de 2016

colom-josep-elias-monument-igualadaAquests dies el monument a Colom, de Barcelona, ha estat d’actualitat política, a l’Ajun- tament d’aquella capital. Data, com se sap del segle XIX, concretament del 1888, any de l’Exposició Internacional. El que potser no és tan conegut, és que l’Ajuntament d’Igualada hi aportà diners per a la seva erecció.

Segons hem llegit, en les actes municipals d’aquell any, la capital de l’Anoia va contribuir amb 25 pessetes, de l’època, a la construcció de dit monument a Cristòfor Colom. Suposem que la quantitat de cinc duros, fou proposada als consistoris, que volien col·laborar en aquell projecte, donat que tenim constància de que els ajuntaments de: Tarragona, Alcantarilla, Cassà de la Selva, Comillas, entre d’altres, cadascun d’ells hi feren igual aportació.

Tenim anotades unes curiositats sobre la construcció de tant esmentat monument. Fou l’arquitecte Gaietà Buhigas qui el dissenyà. Té més de 60 metres d’altura. Entre els seus elements, hi destaquen: l’estàtua, de 7 metres i la vitola, que figura a la columna, on es pot llegir: “Barcelona a Colón”. Una incidència sobre la seva construcció, fou la falta de recursos del consistori barcelonès. Així J.M. Arderiu Payerols, va explicar que el seu avi, Ramon Payerols, va abonar 500 PTA. per resoldre un possible escàndol municipal. L’alcalde de l’època, Francesc de P. Rius Taulet, anuncià la inauguració de dit monument. Als dos dies els barcelonins es donaren compte de que l’empresa Mateu, constructora, havia retirat a tots els treballadors, conservant-se les bastides. Es veia la columna i l’estàtua gairebé completa… però li mancava, encara, el dit. Resulta que l’empresa va enfrontar-se a l’alcalde i li reclamà part de la quantitat que se li devia -almenys 100 duros- abans d’acabar l’obra. Rius i Taulet, sabia que l’economia del municipi estava en números vermells, i va demanar al senyor Payerols, que era regidor, si podia avançar aquella quantitat, cosa que va fer anticipant el pagament. Al dia següent, fou col·locat el dit a Colom, quedant el monument, llest i net per a la seva inauguració. El regidor, doncs, va resoldre el problema i evità deixar en ridícul al consistori. Sobre on senyala el dit de Colom, que amida 50 centímetres, han sorgit moltíssimes opinions: Mallorca, Gènova, Cardona, Figueres, les Índies, l’infinit, el Mediterrani, la nova bocana, la Meca, Antàrtida, les Amèriques, Porto Colom, cap lloc, Nou Món, cap a l’Est, la sortida del port…

En el gener de 1999, els bombers van haver de rescatar a un individu que va enfilar-se a l’estàtua de Colom, per un desengany amorós. Era l’alemany Michel T, de 34 anys. Van Haver de portar-lo a l’Hospital Clínic, ja que s’havia fet una ferida en un dit.

El juny 2013, Colom fou vestit amb una samarreta del Barça, que eren dues lones de 40 metres quadrats. Les col·locaren, de nit, emprant cinc hores, però les retiraren en 21 minuts, en un matí.

Per acabar, recordem que el musicòleg igualadí, Jordi Savall va composar la música per una pel·lícula sobre Colom.

Josep Elias Farré

Comparteix l'article:

Deixa un comentari

L'Enquesta

Llegeixes els llibres que et regalen per Sant Jordi?

Ja no s'accepten vots en aquesta enquesta