8.6 C
Igualada
Divendres, febrer 26, 2021

Igualada commemora els 600 anys de la mort a la ciutat de Ferran d’Antequera

ferran antequera coronat - La Veu de l'Anoia - VeuAnoia.cat

La coronació el 1412 de Ferran d’Antequera, de la dinastia castellana dels Trastàmara, va provocar una gran decepció entre els catalans, que preferien el comte Jaume d’Urgell, besnét d’Alfons el Benigne i de la nissaga de Guifré el Pilós. El 13 de març de l’any 1416, el nou rei Ferran, procedent de Barcelona i Piera, va arribar a la vila d’Igualada de camí cap a la seva terra de Castella.

Es va establir amb la seva cort, ja malalt, en una casa del carrer Nou, on el seu estat es va agreujar. Els consellers de Barcelona, entre els quals hi havia l’igualadí Vicenç Pedriça, es van traslladar a Igualada el 18 de març per retre cortesia al monarca moribund. L’endemà, el dia 19, va arribar el príncep Alfons, primogènit d’Aragó, per fer-se càrrec del seu pare.

Per tant, Igualada va acollir, durant uns dies i davant l’expectació de la població, consellers, prohoms, palafreners, carruatges, dignitats eclesiàstiques i tota mena de personatges del seguici reial. El 2 d’abril de 1416, el rei Ferran I d’Antequera va morir, aparentment de mal de pedra.

De la casa del carrer Nou en va sortir una processó funerària amb més de dues-centes cavalcadures. La comitiva, encapçalada pel príncep Alfons i l’abat Martínez de Mengucho, va sortir pel portal de Capdevila cap a Montblanc i fins al monestir de Poblet, on el monarca va ser enterrat a mitjans d’abril. L’any 1499 va ser sepultat en un nou sarcòfag d’alabastre restaurat per l’escultor Frederic Marés als anys quaranta del segle XX.

Actes de commemoració a Igualada
Aquest divendres, 1 d’abril, arrenquen els actes de commemoració dels sis-cents anys de la mort a Igualada del rei Ferran d’Antequera i, des del departament de Promoció Cultural de l’Ajuntament, s’han preparat un seguit d’actes per recordar l’efemèride i rememorar, alhora, la Igualada del segle XV.

El mateix divendres, a les 12 h, es farà una visita guiada i gratuïta on s’explicarà la Igualada del rei Ferran I. La passejada arrencarà al carrer Nou, número 37, l’indret on hi havia Can Tapiol, la casa que va acollir al rei en la seva malaltia.

La Biblioteca Central, a banda, ha preparat una exposició, de l’1 al 15 d’abril, al seu vestíbul, i una conferència organitzada per l’Aula d’Extensió Universitària per a la Gent Gran (AUGA) el proper dilluns, 4 d’abril, a càrrec de Maria Rita Marimón, historiadora, i Jaume Farrés, membre del Centre d’Estudis Comarcals d’Igualada (CECI), que faran repassaran aquest fet històric.

Per cloure els actes, el divendres, 15 d’abril, a les 19h i a la mateixa biblioteca, es farà una taula rodona sota el títol “Ferran I: el compromís de Casp i la cruïlla de camins de la fi del projecte polític català medieval”. Comptarà amb Bernat Roca, professor de l’IES Pere Vives Vich, i Toni Raja, professor de la Universitat Pompeu Fabra (UPF) i de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB).

La crònica dels fets, a Twitter
Tal i com us vam explicar, el compte de Twitter @Igualada1416 fa dies que escriu la crònica de l’estada de Ferran d’Antequera a Igualada. Aquest dissabte, doncs, tot apunta que la seva narració tindrà un desenllaç fatal.

Segons explica el testimoni de l’època, aquesta setmana Ferran “ha rebut una carta del seu oncle, el rei de Portugal, demanant-li que l’ajudi a conquerir Granada. Ferran li ha respost que sí”. Optimista, Ferran diu que “hi anirà amb molt de gust quan es recuperi. Ha avisat a sa germana, reina de Castella, d’aquesta voluntat”, segons el cronista. “No sé si mai es conquerirà Granada, fa tants segles que se’n parla! Però és ben bé un objectiu de Castella. Els catalans mirem al mar”, explica el testimoni.

Compartir

Més notícies

Últimes notícies

Acord de La Veu amb Mercat de Casa

La Veu de l’Anoia i Mercat de Casa han arribat a un acord per promocionar conjuntament els seus productes. Recordem que Mercat de Casa és...

La Brigada Municipal amplia la flota de vehicles elèctrics

La Brigada Municipal d’Igualada ha ampliat la seva flota de vehicles elèctrics amb la incorporació de dos turismes Renault Zoe i dues furgonetes Nissan...

L’Hospital demana que no es deixi d’assistir al cribratge del càncer de mama tot i la pandèmia

Amb l'arribada de la pandèmia, des de l'Hospital d'Igualada han notat com hi ha dones que no assisteixen a les cites per fer-se una...

La “Vac-Auto”, l’administració de vacunes dins del cotxe, ja ha arribat a l’Anoia

L’evolució de la campanya de vacunació contra la covid-19 a l’Anoia s’està accelerant. Afortunadament, ja s’han administrat prop de 7.400 vacunes (a 21 de...

Enric Grima, nou president de la Jove Cambra d’Igualada

El passat dissabte dia 20 de febrer, la Jove Cambra Internacional d’Igualada va celebrar l’assemblea de traspàs JCI Igualada 2021, en aquesta ocasió telemàticament....
Compartir