8.1 C
Igualada
Divendres, febrer 3, 2023

Igualada commemora els 600 anys de la mort a la ciutat de Ferran d’Antequera

El monarca de la Corona d’Aragó va morir al carrer Nou d’Igualada el 2 d’abril de l’any 1416 i, posteriorment, va ser sepultat a Poblet

ferran antequera coronat - La Veu de l'Anoia - VeuAnoia.cat

La coronació el 1412 de Ferran d’Antequera, de la dinastia castellana dels Trastàmara, va provocar una gran decepció entre els catalans, que preferien el comte Jaume d’Urgell, besnét d’Alfons el Benigne i de la nissaga de Guifré el Pilós. El 13 de març de l’any 1416, el nou rei Ferran, procedent de Barcelona i Piera, va arribar a la vila d’Igualada de camí cap a la seva terra de Castella.

Es va establir amb la seva cort, ja malalt, en una casa del carrer Nou, on el seu estat es va agreujar. Els consellers de Barcelona, entre els quals hi havia l’igualadí Vicenç Pedriça, es van traslladar a Igualada el 18 de març per retre cortesia al monarca moribund. L’endemà, el dia 19, va arribar el príncep Alfons, primogènit d’Aragó, per fer-se càrrec del seu pare.

Per tant, Igualada va acollir, durant uns dies i davant l’expectació de la població, consellers, prohoms, palafreners, carruatges, dignitats eclesiàstiques i tota mena de personatges del seguici reial. El 2 d’abril de 1416, el rei Ferran I d’Antequera va morir, aparentment de mal de pedra.

De la casa del carrer Nou en va sortir una processó funerària amb més de dues-centes cavalcadures. La comitiva, encapçalada pel príncep Alfons i l’abat Martínez de Mengucho, va sortir pel portal de Capdevila cap a Montblanc i fins al monestir de Poblet, on el monarca va ser enterrat a mitjans d’abril. L’any 1499 va ser sepultat en un nou sarcòfag d’alabastre restaurat per l’escultor Frederic Marés als anys quaranta del segle XX.

Actes de commemoració a Igualada
Aquest divendres, 1 d’abril, arrenquen els actes de commemoració dels sis-cents anys de la mort a Igualada del rei Ferran d’Antequera i, des del departament de Promoció Cultural de l’Ajuntament, s’han preparat un seguit d’actes per recordar l’efemèride i rememorar, alhora, la Igualada del segle XV.

El mateix divendres, a les 12 h, es farà una visita guiada i gratuïta on s’explicarà la Igualada del rei Ferran I. La passejada arrencarà al carrer Nou, número 37, l’indret on hi havia Can Tapiol, la casa que va acollir al rei en la seva malaltia.

La Biblioteca Central, a banda, ha preparat una exposició, de l’1 al 15 d’abril, al seu vestíbul, i una conferència organitzada per l’Aula d’Extensió Universitària per a la Gent Gran (AUGA) el proper dilluns, 4 d’abril, a càrrec de Maria Rita Marimón, historiadora, i Jaume Farrés, membre del Centre d’Estudis Comarcals d’Igualada (CECI), que faran repassaran aquest fet històric.

Per cloure els actes, el divendres, 15 d’abril, a les 19h i a la mateixa biblioteca, es farà una taula rodona sota el títol “Ferran I: el compromís de Casp i la cruïlla de camins de la fi del projecte polític català medieval”. Comptarà amb Bernat Roca, professor de l’IES Pere Vives Vich, i Toni Raja, professor de la Universitat Pompeu Fabra (UPF) i de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB).

La crònica dels fets, a Twitter
Tal i com us vam explicar, el compte de Twitter @Igualada1416 fa dies que escriu la crònica de l’estada de Ferran d’Antequera a Igualada. Aquest dissabte, doncs, tot apunta que la seva narració tindrà un desenllaç fatal.

Segons explica el testimoni de l’època, aquesta setmana Ferran “ha rebut una carta del seu oncle, el rei de Portugal, demanant-li que l’ajudi a conquerir Granada. Ferran li ha respost que sí”. Optimista, Ferran diu que “hi anirà amb molt de gust quan es recuperi. Ha avisat a sa germana, reina de Castella, d’aquesta voluntat”, segons el cronista. “No sé si mai es conquerirà Granada, fa tants segles que se’n parla! Però és ben bé un objectiu de Castella. Els catalans mirem al mar”, explica el testimoni.

Compartir

Més notícies

Oriol Solà deixa la presidència dels Moixiganguers d’Igualada

Oriol Solà Solà ha estat president dels Moixiganguers d'Igualada des de fa set anys. Avui, ha fet un comunicat al seu perfil d'Instagram on...

Toni Bou arrenca un nou mundial sota sostre com a màxim favorit

Aquest diumenge a les cinc de la tarda, al Palau Sant Jordi de Barcelona, comença el campionat del món de trial sota sostre. Serà...

Nou espai d’esbarjo per a gossos, al carrer de la Mercè de Montbui

L’Ajuntament de Santa Margarida de Montbui ha habilitat recentment un nou espai per a l’esbarjo dels gossos. Aquest espai es troba al lateral del...

Últimes notícies