Igualada celebrarà diumenge el bicentenari dels Tres Tombs
I

21 de gener de 2022

Aquest diumenge, 23 de gener, Igualada viurà una celebració dels Tres Tombs molt especial. I és que aquest any es commemora el 200 aniversari d’aquesta festa.
De bon matí la festa s’iniciarà amb un esmorzar pels participants al’’esplanada del torrent de Can Masarnau, seguint les indicacions del PROCICAT vigents en aquell moment. A les 12 del migdia, s’iniciaran els Tres Tombs. Obrirà la comitiva “La Farola”, la secció d’hípica dels Mossos d’Esquadra i la carrossa de Sant Antoni Abat seguida de les banderes gremials. En el darrer tomb, i des de l’empostissat situat a la Rambla de Sant Isidre, es beneiran totes les cavalleries i animals domèstics presents, a càrrec de Mossèn Pere Roig. Entre els diversos representants institucionals de la ciutat i del país, ja s’ha confirmat l’assistència del President de la Generalitat, Pere Aragonès.

El vicepresident de l’Antic Gremi de Traginers d’Igualada, Gerard Paradell, ha explicat que aquest any es comptarà amb diversos carros nous i diferents com un Carro de bombers del Cos de Bombers de Barcelona, que actualment està en un museu. També un carro d’anís i un carro per transportar vedells de Vilanova i la Geltrú. Aquest any també s’ha restaurat la bandera gran que s’exposarà al costat de la bandera petita a l’entrada de l’Ajuntament d’Igualada.

Ja s’han fet actes durant tota la setmana
Dijous passat 13 de gener la celebració de les festes gremials. L’alcalde d’Igualada, Marc Castells, acompanyant la presidenta de l’Antic Gremi de Traginers, Montserrat Argelich, i el vicepresident de l’entitat, Gerard Paradell, van presentar els principals actes que finalitzaran aquest diumenge amb la celebració dels Tres Tombs.

Marc Castells, va posar en valor la celebració d’aquest bicentenari d’una festa que “ha pogut mantenir-se arrelada a la ciutat gràcies a la feina de moltes persones que durant tot aquest temps han seguit celebrant-la, fins i tot de forma amagada durant la guerra”.
Per la seva banda, Montserrat Argelich explicava que des del gremi “s’ha treballat amb intensitat, un any més, per garantir la continuïtat de la celebració, estretament lligada a la ciutat”. Una celebració que aquest any serà lluïda però respectant les mesures marcades pel PROCICAT.

En l’acte del passat dijous també es va presentar el 25è aniversari de la Federació Catalana dels Tres Tombs i es va proclamar Igualada com a Capital dels Tres Tombs de Catalunya. També es van anunciar els banderers d’enguany: l’Ajuntament d’Igualada, com a portador de la bandera petita en representació de la ciutat; i la Generalitat de Catalunya, com a portadora de la bandera gran en representació del poble de Catalunya. Com de costum, es va dur a terme una conferència, aquest cop a càrrec de Marta Vives Sabaté, directora de l’Arxiu Comarcal de l’Anoia.

Per altra banda, el passat dissabte 15 de gener es va inaugurar l’exposició “Bicentenari” a la Sala Municipal d’Exposicions. L’exposició fa un tomb per la història de l’entitat, des dels seus orígens a l’actualitat, amb fotografies, elements i documents rellevants i suport audiovisual. Es podrà visitar fins el 30 de gener.

Dilluns 17 de gener, dia de Sant Antoni, es van onejarles banderes gremials des del balcó de l’Ajuntament d’Igualada, i seguidament acompanyats dels trabucaires “Els Voladors” i la Banda de Música d’Igualada, la comitiva es va dirigir a la basílica de Santa Maria per celebrar el solemne ofici en honor a Sant Antoni Abat presidit pel Bisbe de Vic, i concelebrat pels rectors de la ciutat i superiors de les comunitats religioses. També va haver-hi la típica benedicció de panets. A més, aquest any les pastisseries Oscar Pastisser, Fidel Serra, Closa i Pla, van col·laborar amb la festa obsequiant amb un tortell dels 200 anys del Traginers d’Igualada. En l’acte també es va gaudir dels cants d’un cor mixt format per membres del Cor Exaudio i per membres del Cor d’Homes, sota la direcció de Carles Prat i acompanyats per l’organista Pol Requesens. Al finalitzar es van cantar els goigs de Sant Antoni.

També aquesta setmana es va presentar la restauració de la bandera gran original del 1856, que restarà exposada en una vitrina al vestíbul de l’Ajuntament junt amb la bandera petita original. També s’ha inaugurat l’exposició “Els programes i cartells dels Tres Tombs d’Igualada” a la sala d’exposicions de l’Arxiu Comarcal de l’Anoia, i es va presentar el llibre “Dos-cents” d’Oriol Solà i Prat, que proposa una repassada a fons als fets més rellevants que ha viscut l’entitat durant els darrers vint-i-cinc anys.

Comparteix l'article:

Deixa un comentari

L'Enquesta

Et semblaria bé fer el debat electoral a la Catalunya Nord?

Ja no s'accepten vots en aquesta enquesta