31.7 C
Igualada
Dilluns, juliol 4, 2022

Igualada celebra la processó del Sant Crist dos anys després

Igualada va tornar a celebrar dimarts amb certa normalitat la festivitat del Sant Crist, commemorativa de la suor de sang de la Imatge, després de dos anys de pandèmia que havien modificat els actes habituals. Enguany la festa va estar marcada per la visita del nou Abat de Montserrat, Manel Gasch, i també per la recuperació de la processó de la tarda, tot i que es va veure afectada per l’amenaça del mal temps.

Al matí tingué lloc l’Ofici Solemne, presidit per l’Abat montserratí i concelebrat pels rectors i religiosos de la ciutat i per igualadins forans. El temple basilical va quedar ple de gom a gom, amb una gran assistència, que va rebre a l’entrada el punt de llibre, recordatori de la festa, de Gabriel Poch Sabarich.

Al principi de la celebració els priors van recordar els vincles de la ciutat i el Sant Crist, amb el Santuari i el Monestir de Montserrat, recordant que fou l’Abat Aureli Maria Escarré qui va beneir la nova imatge del Sant Crist i va consagrar l’altar de la basílica després de la guerra civil.

En les pregàries, es va tenir un record pel conflicte d’Ucraïna i també per l’Àfrica, la dona assassinada recentment a Vilanova del Camí, víctima de la violència masclista. La Coral Exaudio, dirigida per Josep Miquel Mindan, acompanyant a l’orgue Pol Requesens, va tenir cura dels cants i el tenor Pol Berlinches va interpretar, després de la comunió, el sonet verdaguerià al Sant Crist.

Després del cant dels goigs i acabat el solemne Ofici, l’Abat de Montserrat fou rebut al saló de plens de l’Ajuntament, on signà al llibre d’honor de la ciutat, glossant els vincles de la ciutat amb l’abadia montserratina, i tingué una breu trobada personal amb l’alcalde Castells.

L’amenaça de pluja afecta al retorn de la processó
Un cel molt fosc, amb amenaça de pluja, era l’ambient que es produïa una estona abans de la processó del Sant Crist. La situació meteorològica va afectar al públic que la va seguir al llarg del recorregut, menor que en altres edicions.

Tot i les circumstàncies, la processó que retornava després de dos anys de pandèmia es va celebrar amb dignitat: més d’un centenar de fidels va acompanyar a la venerada Imatge, que fou portada sota tàlem pel Pare Abat i pels sacerdots igualadins Josep Maria Mas, Pere Oliva, Salvador Batet, Xavier Bisbal i Lluís Vidal.

En la processó, a més de la bandera del Sant Crist portada pels Priors, van sortir tot un seguit de banderes de gremis i entitats igualadines. Enguany, bicentenari de la festa dels Tonis, els banderers eren la Generalitat i l’Ajuntament: exerciren la representació de les dues banderes gremials la vicepresidenta del Parlament, Alba Vergès i els regidors Pere Camps, Carlota Carner i Patricia Illa. Tancava la processó part de la corporació municipal encapçalada per l’alcalde de la ciutat.

La pluja va respectar finalment el seguici processional, a excepció d’alguns minuts que es van haver d’obrir els paraigües, i per prudència es decidí alleugerir-lo i no es feu la tradicional estació a l’església del Roser.

De retorn a la Basílica, Pol Berlinches va cantar de nou el sonet verdaguerià i la Imatge de l’Espòs de Sang va rebre l’adoració de nombrosos fidels, fins a acabar els punts de llibre que s’estaven distribuint. La missa final de la jornada, presidida per Mn. Lluís Vidal, comptà també amb una notable assistència. Els Priors calculen que mig miler de fidels van assistir a la basílica entre l’ofici del matí i el del vespre.

Diumenge, retorn de la Imatge a la seva capella
Les festes del Sant Crist també van tenir altres actes, més íntims, com el tradicional viacrucis de Divendres Sant i la funció de vespres, el dilluns de Pasqua.

Diumenge vinent, dia 24, es posa el punt i final a les festes del Sant Crist d’Igualada, amb el retorn de la Imatge a la seva Capella. Serà a 2/4 d’1 del migdia, amb una Missa presidida pel Prior eclesiàstic Mn. Xavier Bisbal i Talló.

Compartir

Més notícies

Últimes notícies

El Festival de Llegendes tanca edició amb 4.000 entrades venudes

El Festival de Llegendes de Catalunya tancava aquest diumenge la seva 13 edició amb el recompte de  gairebé 4.000 entrades venudes en un esdeveniment...

Igualada i San Mauro, enquadrats al mateix grup de Primera Catalana

La Federació Catalana de Futbol ha publicat aquesta setmana els grups de Primera Catalana de la propera temporada i el CF Igualada i la...

Dos detinguts per cometre set furts de catalitzadors de vehicles a Vilanova

Els Mossos d’Esquadra de la comissaria d’Igualada i de Reus van detenir el passat 28 de juny dos homes, de 39 i 50 anys,...

Masquefa planteja un model d’economia circular com a alternativa a l’abocador de Can Mata

La Sala d’Actes del Centre Tecnològic Comunitari (CTC) va acollir dimecres 29 de juny l’acte de presentació de l’estudi d’alternatives a l’actual model de...

La colla gegantera del Bisbalet celebra el 20è aniversari

La Colla Gegantera del Bisbalet ha celebrat aquest dissabte un dels actes del seu 20è aniversari amb la trobada gegantera. Diverses colles de la...
Compartir