Igualada, capital dels globus aeroestàtics
I

9 de juliol de 2022

Igualada és, probablement, la ciutat del món que té més pilots de globus aerostàtics per número d’habitants. Les darreres dècades s’ha consolidat a la Conca d’Òdena un ecosistema d’empreses relacionades amb els globus que han convertit l’Anoia en l’epicentre de l’activitat aerostàtica del país i la capital de l’aerostació del sud d’Europa. Actualment a Igualada hi ha 27 pilots de globus titulats, 31 globus censats, i tres empreses de vol en globus que duen a terme vols pràcticament diaris.

Ultramagic, a 64 països
L’origen de tot plegat és el naixement, fa quaranta anys, de l’empresa fabricant de globus aerostàtics Ultramagic Balloons, situada a l’aeròdrom Igualada-Òdena. Després de creuar Àfrica en globus inspirats per la novel·la “Cinc setmanes en globus” de Jules Verne, un grup d’amics va fundar aquesta empresa que actualment és l’única a tot l’Estat que fabrica globus d’aire calent i lidera la fabricació mundial de globus, frec a frec amb la seva competidora mundial amb seu a Bristol, Anglaterra. Actualment, Ultramagic fabrica uns 100 globus cada any que exporta a 64 països de tot el món i compta amb una plantilla de 65 treballadors.

Coincidint amb el Festival, l’empresa Ultramagic organitza una estada amb 17 joves del Regne Unit, Letònia, França, Itàlia, Bèlgica, Espanya i Catalunya interessats en el món dels globus, ja siguin pilots o participants en activitats de rescat o complementàries. A més de volar, els joves fan diverses activitats de lleure i de descoberta del territori, sempre amb l’objectiu de potenciar aquest esport entre el jovent. Al llarg de l’any Ultramagic compta amb una escola de vol que forma anualment entre 7 i 8 pilots.

Tres empreses de vol en globus
Fa més de trenta anys, els pilots Àngel Aguirre i Miquel Mesegué fundaven Globus Kon-Tiki, una de les empreses de vol en globus més importants de l’Estat que ofereix tot tipus de rutes i travesses arreu de Catalunya com els Pirineus o la Costa Brava, i que a més de fer volar particulars té molta demanda empreses que volen fer activitats de team-building per als seus treballadors o bé oferir incentius a clients, col·laboradors o convidats. El seixanta per cent dels seus clients són de fora de l’Estat espanyol, principalment de Xina i els Estats Units. Actualment tenen una flota de 7 globus, un equip format per una vintena de professionals, incloent els monitors de seguiment per terra, i volen pràcticament cada dia de l’any.

Fa prop de vint anys naixia a l’Anoia una altra empresa de vol en globus: Camins de Vent, amb el pilot Xavier Aguilera al capdavant. A banda dels vols tradicionals ha ampliat la seva oferta per oferir vols per persones amb mobilitat reduïda i gairebé tots els seus globus disposen de cistelles adaptades amb porta o bé amb cistelles amb vistes, on els passatgers poden volar asseguts mentre fan degustacions gastronòmiques. Camins de Vent compta amb una plantilla de 10 treballadors, té una flota de 6 globus i opera al voltant de 300 vols l’any que porten uns 2.000 passatgers en total.

Una tercera empresa de vol naixia fa cinc anys a Igualada de la mà del pilot Jordi Rodríguez: Anoia Balloons, d’unes dimensions més petites però que busca donar resposta a una demanda creixent. Anoia Balloons disposa de dos globus i realitza una quarantena de vols l’any amb una xifra aproximada de 300 passatgers anuals.

Comparteix l'article:

Deixa un comentari

L'Enquesta

Llegeixes els llibres que et regalen per Sant Jordi?