Hospital d’Igualada, al 30 minuts de TV3: “Teníem la percepció que alguna cosa no anava bé, però se’ns negaven les proves”

2426

El programa de TV3 “30 minuts”, que es va emetre ahir diumenge a la nit, va donar noves dades respecte la situació que es va viure a l’Hospital d’Igualada els primers dies en què es van donar casos possibles de Coronavirus, i que denoten una possible cadena d’errors de gestió.
“Ja havíem tingut alguns casos de pneumonia, però com que no teníem antecedents, no es feia cap prova, se’ns negava. Teníem la percepció que alguna cosa no estava anant bé”, diu en el reportatge Jordi Monedero, cap d’Urgències de l’Hospital d’Igualada, a la periodista Mariona Bassa, que ha dirigit el programa. “En una situació com la que teníem, del què es tractava era de detectar ràpidament el primer cas, per poder fer estudis de contactes i confinar tothom. Una restricció d’una prova, d’aquesta manera, no era l’estratègia”, diu Monedero. “No podíem tenir un cas sospitós, i haver d’estar hores i hores esperant que algú contestés… Quan tornaves a trucar, et tornaven a agafar les dades una altra persona i així continuadament… En alguns casos vam estar fins a 36 hores per a tenir el permís i poder donar resposta”, apunta el cap d’Urgències de l’Hospital. “Només hi havia un laboratori homologat, el del Clínic, i no podia donar a l’abast”.

L’epidemiòleg Dr. Trilla, del Clínic, diu al programa que “no se perquè no van arribar les proves abans, de l’Hospital d’Igualada, però una tarda en van arribar 400 de cop. Disponibilitat, n’hi havia”.

Les manifestacions són reveladores, perquè, per primer cop, sorgeix un problema de gestió del centre com a possible inici del brot d’Igualada, si bé des del centre sanitari ho neguen. És evident, però, que algú no va fer cas a les demandes que es feien a l’hospital d’Igualada.

El gerent de l’Hospital, Dr. Ferran Garcia, que ha estat sempre el màxim referent públic del centre, no se l’ha vist públicament des de que va començar la crisi, i avui s’ha conegut que fa 10 dies està ingressat per Covid-19 a Barcelona. També està aïllat el director mèdic del centre, Joan Miquel Carbonell. Des del 2012, el president del Consorci Sanitari de l’Anoia, organisme que té cura de l’Hospital i del CAP Igualada Nord, és el barceloní Francisco Javier Niño Núñez. El CSA l’integren la Generalitat, l’Ajuntament d’Igualada i el Consell Comarcal de l’Anoia.