Coneix la història del cinema igualadí en l’exposició «3, 2, 1… acció!» a la Biblioteca

54

El Cinema Astoria, el Rex, el Saló Rosa, el Cercle Mercantil, el Kursal… Hi va haver un temps, a Igualada, en què van proliferar les sales de cinema i anar a veure pel·lícules era la principal diversió de moltíssima gent. La nova exposició conjunta entre la Biblioteca Central d’Igualada i l’Arxiu Comarcal de l’Anoia proposa un viatge per la història del cel·luloide a la ciutat. «3, 2, 1… acció! Un pla seqüència del cinema a Igualada» és el nom de l’exposició que es podrà veure del 22 d’agost al 22 de setembre a la sala d’exposicions de la Biblioteca, i que s’inaugurarà el dimarts 22 a 2/4 de 7 de la tarda, en el marc de la Festa Major d’Igualada.

La història del cinema a la ciutat és remunta a finals del segle XIX amb les primeres projeccions de la llanterna màgica, precursora del cinema. Així, la premsa de l’època recull que a la plaça de la Creu es va instal·lar una barraca on s’oferia un programa de «vistes fixes» i «fotografies en moviment». No va ser fins al 1904 que es van fer sessions de cinema a l’Ateneu Igualadí i es va projectar el film «La Bella dorment» i «altres quadres en moviment». Al llarg dels anys, moltes entitats culturals van projectar pel·lícules als seus espais però no va ser fins al 1923 que es va inaugurar el primer saló de cinema pròpiament dit, el Cine Mundial, que va estar en funcionament fins el 1972.

El setè art també va tenir a la ciutat fidels seguidors que es van convertir en cineastes amateurs de renom, com Josep Castelltort, més conegut com «el Truco», que va guanyar nombrosos premis en certàmens d’arreu. Alguns d’ells es van aglutinar sota el paraigua de la Unió Cinematogràfica Amateur Igualadina i van dur a terme una gran tasca. Un altre moment important de la història del cinema igualadí va ser la posada en marxa del Certamen Nacional de Cinema Amateur, l’any 1979, que es va convertir en Certamen Internacional el 1984, i que durant anys va posar Igualada a la primera línia. Per completar aquesta exposició la Biblioteca projectarà diverses pel·lícules amateurs que es conserven a l’Arxiu Comarcal. Així, el divendres 25 d’agost a les 7 de la tarda, hi ha previst passar «El campió» i «La caja de cerillas», del Truco.