Ens hem de sacrificar per emprendre?

44

Els que hem començat projectes propis tenim clar que comencem amb grans somnis, amb un gran entusiasme i amb ilusió! Com a empresaris, controlem en certa manera el nostre destí i si tenim bones idees, habilitat i un esperit de dedicació gairebé indestructible, tenim unes elevades probabilitats de tenir èxit. Aquest seria el costat positiu però hi ha un costat més “fosc”? Certament sí. Qualsevol iniciativa empresarial no està exempta de sacrificis sense els quals, aconseguir l’èxit del què us parlava fa un moment no crec que sigui possible. Així que si em permeteu, us recullo aquells 5 sacrificis que com a empresaris (o futurs empresaris) podem haver de fer front:

sacrifici-emprendre-marc-fernandez-opino-veuanoia1) Vida/feina

Aquesta dualitat és una de les més importants a equilibrar. Podem llegir el mail a tot arreu, rebre missatges, trucades…però… requereixen d’una intervenció urgent per part nostre? Intentem evitar barrejar la nostra vida personal i la feina. Si, no és senzill, i menys quan el nostre projecte comença i necessita de la nostra dedicació. Però hem de ser capaços de crear espais per cada cosa: correu, aneu a pilates, feu una cervesa, una bona peli… Equilibri.

2) Estabilitat

El camí empresarial és per naturalesa, un camí inestable. Tenim clar on volem anar però ens requerirà un cert temps arribar-hi. Això farà que deixem pel camí una remuneració fixa, un horari, comoditat, vacances… Tot plegat forma part del procés. Si treballem amb una visió clara, poc a poc ho anirem estabilitzant.

3) Hores de son

Hem de dormir. Si més no, buscar hàbits de son que ens siguin saludables. Ens posarem al llit i ens vindran al cap alguns dels serrells que tenim pendents de lligar, acabar de preparar una proposta a un client… i un llarg etcètera. Sí, sacrificarem moments de son però hem de mirar de gestionar-ho i mirar d’ajustar-ho de la millor forma possible.

4) Ingressos

Sí… els ingressos. Al principi no farem gaires diners… així que haurem de prendre algunes decisions… molts empresaris no ens hem fixat un propi sou… fins al cap d’un temps. S’ha d’estar preparat per això. Preveure una certa incertesa en els nostres ingressos.

5) Confort

Liderar un projecte empresarial suposa assumir una gran responsabilitat. Ens haurem de posar un munt de barrets, prendre decisions que no havíem pres mai, aprofundir en temes que desconeixem… i sí… sortir de la zona de confort vàries vegades al dia. Tocarà acostumar-se a conviure amb certes incomoditats. Com més ens hi acostumem més confiança guanyarem i millorarem la manera en com en fem front.

Marc Fernández, empresari.