Habitatges sostenibles
H

10 de juny de 2020

Joan Roig
Business Development Manager LEITAT Anoia

La sostenibilitat dels productes i processos és un requisit necessari, que cada cop és més present en el nostre dia a dia. I si parlem de l’habitatge, observem que és un dels principals contribuents als problemes mundials actuals d’esgotament de recursos i del canvi climàtic. Actualment, a nivell europeu, el sector de l’habitatge representa el 9% del PIB, però alhora implica el consum del 50% dels materials extrets, el 40% de l’energia disponible i el 30% de l’aigua consumida, a més de causar el 30% del residu total generat per la societat i el 35% de les emissions de gas hivernacle.

Un dels projectes europeus que té l’objectiu de revertir aquests números és HOUSEFUL, per al qual, des de LEITAT, hem estat treballant en solucions innovadores per a la gestió eficient de materials, residus, aigua i energia al llarg de tota la cadena de valor de l’habitatge.

El projecte pretén canviar el paradigma del sector de l’habitatge a nivell europeu i enfocar-lo cap a l’economia circular. Es crearà, entre altres solucions, una metodologia que permeti avaluar i mesurar la circularitat en els edificis d’habitatges, fet que es durà a terme mitjançant la creació d’indicadors.

El projecte inclou la rehabilitació de diferents habitatges de protecció social en diferents ciutats europees, un d’ells a la ciutat de Sabadell i un altre a Sant Quirze del Vallès.

Els objectius marcats preveuen una reducció de recursos (materials, aigua, energia), la disminució dels residus enviats a abocador, la recuperació dels residus orgànics domèstics per a la seva valorització en forma de biogàs, el reciclatge de l’aigua de pluja, les aigües grises (dutxes, aixetes) i aigües negres (inodor). El biogàs generat servirà per a fer electricitat renovable a escala domèstica i, el residu (digestat) per fer-ne compost d’alta qualitat.

Els nous edificis també preveuen una reducció del consum d’energia primària no renovable fins a un 50%, i la reducció de les emissions de CO2 fins a un 60%.

Aquestes millores seran gràcies a la integració de tecnologies en valorització energètica i en l’aplicació de nous materials que permetin un millor aïllament dels edificis, contribuint així als esforços per limitar l’augment de la temperatura global de 1,5ºC, segons el previst en l’Acord de Paris COP21.

Comparteix l'article:

Deixa un comentari

L'Enquesta

Llegeixes els llibres que et regalen per Sant Jordi?

Ja no s'accepten vots en aquesta enquesta