El govern d’Igualada presenta un pressupost que s’incrementa un 4% respecte l’exercici actual
E

15 de desembre de 2016
La regidora d’Hisenda, Montserrat Duch, i l'alcalde Marc Castells.
La regidora d’Hisenda, Montserrat Duch, i l’alcalde Marc Castells.

L’alcalde d’Igualada, Marc Castells, i la regidora d’Hisenda, Montserrat Duch, han avançat aquest dimecres, 14 de desembre, les línies principals del pressupost de la corporació per a l’any 2017, que se sotmetrà al debat i aprovació del ple el dimarts, 27 de desembre.

La proposta de pressupost elaborada pel govern municipal contempla 51,8 milions d’euros pel que fa a l’Ajuntament i 53,7 milions d’euros afegint-hi les empreses municipals. Aquesta xifra suposa un increment d’aproximadament un 3,9% respecte l’actual exercici, amb un èmfasi especial en les inversions per a la millora dels equipaments, l’entorn i l’espai públic, que arribaran en conjunt als 5,7 milions d’euros. Castells ha explicat que “aquest pressupost ha estat confeccionat en base a tres premisses, invertir en les persones, seguir transformant la ciutat i mantenir un ferm compromís amb el bon govern de la institució”. Ha recordat també que, si la Generalitat de Catalunya “aprova el seu pressupost per a l’any vinent i ja no es regeix per un pressupost prorrogat, això suposarà per ajuntaments com el nostre l’obertura de noves possibilitats per a aconseguir nous finançaments”.

Línies principals d’actuació

L’alcalde de la capital de l’Anoia ha explicat que “mantenim i reforcem els recursos d’aquelles regidories que presten un servei més proper a les persones, com són les d’Acció Social i d’Entorn Comunitari”. Castells, en aquest sentit, ha detallat que es preveu destinar 4,4 milions d’euros a aquestes dues grans àrees, un 13% més que l’any precedent, principalment “mantenint i completant els ajuts i recursos per les persones amb més dificultats econòmiques o les iniciatives per fomentar la cohesió social, però molt especialment amb noves inversions en equipaments per a donar servei a la ciutadania, com ara el nou Espai Salut i el futur Centre Cívic Nord”.

En aquesta línia, el govern planteja un destacat esforç inversor en la millora dels equipaments públics on es presten diàriament serveis als ciutadans, arribant en major o menor mesura a la pràctica totalitat de les instal·lacions municipals. Aproximadament 1,3 milions d’euros finançaran diferents accions a, entre altres, les escoles públiques, l’Escola de Música, el Teatre Municipal l’Ateneu, la Biblioteca Central, l’entorn del Museu de la Pell, l’antiga Teneria, els equipaments juvenils de Cal Badia i La Kaserna, l’Escorxador, els equipaments cívics, el mercat municipal de La Masuca o els cementiris.

El pla de modernització de les instal·lacions esportives, amb el doble objectiu de renovar uns equipaments envellits que suporten un elevat nombre d’usuaris cada dia i d’assolir la distinció de Ciutat Europea de l’Esport 2019, suposarà l’any vinent unes inversions per gairebé 1,5 milions. En aquest capítol destaquen accions importants al complex esportiu de Les Comes, amb una nova pista poliesportiva, nous aparcaments o la climatització del pavelló d’hoquei i de la sala de barri, amb un segon frontó i una nova fase d’arranjament de l’accessibilitat i l’entorn de la piscina al Molí Nou, i amb millores també a l’Estadi Atlètic.

La transformació de l’entorn i l’espai públic serà un altre del capítols principals del nou pressupost, amb una dotació que voltarà els 2 milions d’euros. Hi destaquen accions com nous elements de l’Anella Verda, millores en parcs públics i espais infantils, una nova fase del Parc Central de l’Avinguda Catalunya, la nova Plaça de la Masuca, la finalització de la Plaça Castells, accions emmarcades en el Pla d’Accessibilitat, el pla anual d’asfaltatge, adequacions i manteniment al polígon de Les Comes o actuacions per a la millora de l’eficiència i les comunicacions en l’àmbit smart city, entre altres.

Paral·lelament, es mantindrà l’aposta per a potenciar el coneixement i el desenvolupament del talent i per a seguir impulsant els sectors econòmics i industrials claus on, a banda del tèxtil, el comerç i la pell, es vol diferenciar i dotar de competitivitat altres àmbits, com les empreses TIC locals.

Marc Castells ha resumit aquest conjunt d’apostes assegurant que “som conscients que, per a tenir una ciutat on tothom, joves i grans, hi visquin bé, l’Ajuntament ha de tenir la màxima cura de tots i cadascun dels seus ciutadans, ha de vetllar per un espai públic cuidat, amable, acollidor i atractiu, i ha de contribuir a enfortir l’economia local”. L’alcalde ha apuntat, finalment, que el govern està obert “a assolir acords amb forces polítiques de l’oposició que vulguin contribuir, de manera constructiva, a enfortir aquest pressupost”.

Recursos destinats a la reducció del deute

De la seva banda, la regidora d’Hisenda, Montse Duch, ha destacat que “el consistori farà un nou esforç l’any vinent per seguir reduint el seu endeutament i, després que l’any 2012 es va tancar amb 56,3 milions de deute consolidat, calculem que, cinc anys després, podrem tancar el 2017 al voltant dels 38,3 milions”. Aquest esforç, segons Duch “suposa que cada any es venen destinant al voltant d’un milió d’euros a pagar els interessos d’aquest deute”.

De cara a aquest final d’any, a 31 de desembre de 2016, es preveu tancar a 40,9 milions d’euros de deute consolidat assolint d’aquesta manera, si no hi ha cap contratemps, “la fita del 75% d’endeutament que ens vam fixar com a objectiu ara fa uns anys”. Duch ha afegit que la recuperació progressiva de la salut financera del consistori repercuteix també positivament en els proveïdors, que a dia d’avui avui cobren a 38 dies de mitjana.

Compartir

Deixa un comentari

L'Enquesta

T'atenen en català en els comerços on vas habitualment?

Ja no s'accepten vots en aquesta enquesta