La “gespa” del camp de vol genera dubtes, però Marc Castells assegura que “només es regarà quan toqui”
L

23 de juny de 2017

Vint-i-cinc mil metres quadrats de verdor, allí on fa quatre dies hi havia terra seca, pols i pedres. La catifa de “gespa” de baix cost -de fet és herba corrent- és en boca de tothom, sobretot perquè, a mida que han anat augmentant les temperatures aquests dies a Igualada, apareixia com del no-res una espectacular imatge de verdor al camp de vol, i els aspersors treien aigua a dojo, sobretot al capvespre. Molta gent pregunta què carai està passant allí on l’alcalde Castells ha assegurat que s’hi construirà el “central park” de la Conca d’Òdena, un pulmó verd al bell mig de la ciutat que pretén ser un espai d’esbarjo durant tot l’any, i també seu d’esdeveniments.

El PSC “preocupat”
Això no treu, però, que la “gespa” hagi generat dubtes en moltes persones, també en un dels grups polítics de l’Ajuntament. L’únic que ho fa fet públicament ha estat el PSC, curiosament
un “soci” de Castells al govern de la ciutat, perquè els socialistes li han aprovat el pressupost municipal del 2017 on precisament hi figura aquest projecte del parc central… Tot i que pot semblar paradoxal, no ho és tant. A casa dels socialistes d’Igualada s’estan movent coses, i els temps on se li reien les gràcies a l’alcalde i al seu govern sembla que tenen els dies comptats. Els Socialistes d’Igualada expressen “els seus dubtes sobre la idoneïtat del camp de gespa”, perquè “en plena onada de calor i a les portes d’un dels estius més càlids dels darrers anys, consideren inadequada l’aposta per plantar tants metres quadrats de gespa”.
En aquest sentit, el grup socialista demana al govern del PDeCAT “que expliqui com el
mantindrà i quin cost tindrà”. El PSC també considera que aquesta acció “no s’adiu amb
els compromisos contra el canvi climàtic i de conscienciació ambiental que al llarg dels darrers anys ha firmat l’Ajuntament d’Igualada”. El grup socialista recorda que “mentre era al govern de la ciutat ja va haver de substituir la gespa natural del camp de futbol de les Comes per gespa artificial davant les dificultats de creixement i manteniment que tenia”. Per aquest motiu el PSC està “sorprès que ara, de cop i volta, Igualada pugui assumir aquesta gran extensió de gespa”. Els socialistes treuen del calaix el projecte que, després del fracàs del World Trade Center, van presentar el 2010 per a fer un parc en el mateix espai que “no preveia gespa degut al seu cost i dificultats de manteniment en un clima càlid i sense abundants pluges com és el d’Igualada”.

El somni de Lladó
Que ara el camp de vol presenti una imatge així, però, no és un caprici producte d’una nit sense son. Anys al contrari, una ràpida ullada a l’hemeroteca de La Veu permet veure com, en multitud d’ocasions, un dels impulsors de l’European Balloon Festival (EBF), l’igualadí Josep Maria Lladó, fundador d’Ultramagic, afirmava que l’esdeveniment corria el risc d’encallar-se si no es milloraven les condicions del camp, perquè en d’altres
iniciatives similars es buscaven indrets amb herba tupida i un terreny compacte i uniforme, que facilitava molt la feina dels participants i assegurava un millor estat del material. En alguna ocasió el propi Lladó havia explicat que veure algun dia el camp de vol d’Igualada de color verd era quasi com “un somni”. Res nou, doncs.

Castells convida al civisme i aprofitar “el gran parc”
A l’alcalde Castells li va faltar temps per a respondre als socialistes quan la premsa li vam preguntar pel cost de la gespa: “costarà infinitament menys que el projecte del World Trade
Center, que s’havia de fer al mateix lloc i que encara estem pagant”. El zasca de l’alcalde era
previsible. Castells va aprofitar la compareixença habitual dels dimecres davant els periodistes per presentar la propera edició de l’EBF -del qual en parlarem la propera edició-, i de passada, el nou parc central, amb una superfície de 25.000 metres quadrats amb unes grades de fusta que tenen capacitat per acollir més de 2.000 persones assegudes. El projecte total puja 400.000€, i, de moment, se n’executa la primera fase. L’alcalde va dir que aquest camp ha de ser un “parc per a la gent i per a la ciutat, el gran parc de l’Anoia” i ha d’acollir “tot tipus d’espectacles de gran format”.
Un concert del Club Super 3 servirà per inaugurar el Parc Central, el divendres 7 de juliol.
Sobre l’herba, l’alcalde va voler tranquil·litzar tothom afirmant que “no es regarà quan no toqui. A l’hivern i a l’estiu serà rossa, a la tardor i la primavera, verda. Se l’ha de deixar créixer i així que ho faci, amb el temps, serà tupida i serà encara un millor escenari per als globus. Hem de deixar que passi el temps”. Tot i això, Castells no va saber explicar quants diners costarà mantenir el parc. “Ho sabrem d’aquí un any”, va dir, “però serà baix, perquè deixarem que aquesta herba faci el cicle natural”.

Aigua freàtica
L’aigua que s’està utilitzant, va dir Castells, prové d’un dipòsit d’aigua freàtica -no potable- situat sota la pastilla de terreny on habitualment s’hi fan les proves de 4×4, i que, a partir d’ara, s’adequarà per a encabir-hi els firaires per la Festa Major, fins gairebé Can Busqué.

 

Jordi Puiggròs

Comparteix l'article:

Deixa un comentari

L'Enquesta

Creus necessari un canvi en el govern de la Generalitat?