Els Geganters i Grallers de La Llacuna participen en una cercavila a Châtelet (Bèlgica)

69

El cap de setmana del 8 i 9 d’octubre, els Geganters i Grallers de La Llacuna varen viatjar fins a la població belga de Châtelet per participar de la tradicional cavalcada en motiu d’una festa molt arrelada a la localitat que es celebra des del 1861 impulsada per Olivier Gilles, una personalitat molt lligada al Châtelet d’aquella època.

Els actes centrals de la festa van transcòrrer durant els dies 7, 8 i 9 d’abril de 2017.

Divendres 7 d’abril per la tarda va tenir lloc l’inici de la festa a on, l’associació Les Gilles de Châtelet, fan la seva primera actuació tot vestint-se amb pijama, amb una espelma a la ma i amb esclops de fusta. Aquesta vestimenta significa el fet de llevar-se i començar amb forces el cap de setmana tant intens i amb tantes activitats. Per tant, durant tota la tarda i part de la matinada, Les Gilles de Châtelet, recorren els carrers d’aquesta localitat tot fent una coreografia a ritme del so d’orquestra.

Dissabte 8 d’abril, els Geganters i Grallers de La Llacuna, varen ser rebuts per l’Alcalde de Châtelet i regidors a on va tenir lloc una sèrie de ball de gegants del Gegant Pierre Paulus de Châtelet i els gegants Andreu i Maria de La Llacuna a ritme d’una orquestra local i dels Grallers i Timbalers de La Llacuna respectivament. Posteriorment hi van haver els parlament i intercanvi de records seguit d’un petit aperitiu.

Diumenge 9 d’abril era el gran dia amb la organització dels actes centrals de la festivitat. Les activitats van començar a les 03:00h, moment que es concentren Les Gilles de Chatelet que es composen per Les Gilles i el que representen els camperols amb una vestimenta amb l’interior de palla. La tradició diu que es beu champany i ostres fins a les 05:30h que comença una desfilada pels carrers de Châtelet. Al voltant de les 08:30h van arribar les Gilles i els camperols, des de 3 punts diferents de la localitat, fins a un punt central tot realitzant una coreografia tradicional acompanyats d’una orquestra local i amb alegria i abraçades es transmetien els millors desitjos de Pasqua. Posteriorment, a les 11:00h a l’Ajuntament, va tenir lloc el tradicional lliurament de medalles a Les Guilles de Châtelet i als Geganters i Grallers de La Llacuna com a invitats d’excepció.

A les 15:00h va donar inici a la tradicional Cavalcada de Châtelet la qual va durar aproximadament quatre hores. En aquesta gran cercavila hi va participar un grup de gaites i balladors escocesos, diversos grups de batucades, un grup de danses brasilenyes, diversos grups de carnaval, les Gilles de Châtelet, el gegant Pierre Paulus de Châtelet, gegants de Lessines Magritte i els Geganters i grallers de La Llacuna. Va ser una gran cercavila que es va acabar davant de totes les autoritats, a la Plaça de l’Ajuntament a on va tenir lloc una mostra de balls de cada entitat participant. En aquesta ocasió Les Gilles de Châtelet portaven una espècie de cistell amb taronges que anaven tirant al públic. La tradició diu que si s’agafen les taronges a l’aire es tindrà tot un any de bona sort.

Per finalitzar, al voltant de les 21:30h, Les Gilles i els camperols, a ritme d’orquestra, es dirigeixen a una de les places a on està situat el que representa un Gille de palla que es cremat davant de la multitud. Per tant, en aquest moment, les Gilles i els camperos es deslliuren de la palla dels seus uniformes per que sigui cremada. Tota aquesta cerimònia s’acaba amb un espectacular castell de focs.

També s’ha de dir que durant els dies que vàrem estar per terres Belgues, vàrem visitar a part de Châtelet, Le Maison de les Géants d’Ath, Móns i Charleroi. Donem les gràcies a Murphy Smets i el seu equip per l’acollida que ens varen oferir.