GEDEN detecta dues espècies noves a l’entorn natural de Vilanova del Camí: la llebre i el cabirol
G

17 de març de 2015

GEDEN Conveni 2015.JPG

L’Ajuntament de Vilanova del Camí i el Grup d’Estudi i Difusió de la Natura, GEDEN, han reeditat el conveni de col·laboració que donarà continuïtat al treball que l’entitat porta a terme al municipi de la mà de l’Àrea de Medi Ambient. La signatura va anar a càrrec de l’Alcaldessa, Vanesa González i de la presidenta de GEDEN, Mònica Tomàs amb la presència també del regidor de Medi Ambient, Jordi Barón.
El conveni inclou quatre projectes o estudis: el de difusió ambiental adreçat als escolars; el de les caixes niu; el dels abocadors incontrolats; i un darrer estudi sobre la fauna del municipi i les seves possibles variacions respecte d’estudis anteriors.
El Projecte Rius, que com hem dit, s’adreça als escolars de quart a sisè de primària, de Vilanova del Camí i d’Igualada, continua aquest any amb un cicle de sis sessions que s’encetaran el proper mes d’abril. L’alumnat de les escoles Joan Maragall, Marta Mata i Pompeu Fabra, faran diferents activitats relacionades amb l’entorn natural del Parc Fluvial. Primer analitzen l’estat de l’aigua; després fan un estudi de les plantes que s’hi troben i per últim fan l’observació dels ocells amb telescopi, l’activitat que, segons Mònica Tomàs, és la que més agrada i sorprèn als alumnes.
L’escola Joan Maragall participarà al projecte Rius el 15, 16 i 29 d’abril; l’escola Marta Mata ho farà el 7 de maig i els escolars del Pompeu Fabra tancaran el cicle el 4 i l’11 de juny.
Un altre dels projectes que GEDEN portarà a terme durant aquest 2015 té a veure amb la col·locació de les caixes niu per facilitar la nidificació dels ocells. Mònica Tomàs ha explicat que enguany s’han canviat una bona part de les caixes perquè estaven ubicades en un espai amb força soroll que dificultava la nidificació dels ocells. Les caixes, una seixantena, s’han col·locat a la zona boscosa de Can Bernades.
Fent valoració de l’ocupació d’aquestes caixes niu, amb la presidenta de GEDEN, assegura que arriba al 60%. Habitualment són ocupades diu, Tomàs, per ocells insectívors, sobretot mallerengues però també han observat que quan els ocells deixen els nius, aquesta habitacles són utilitzats per petits rosegadors que les utilitzen per hivernar.
Un altre dels projectes que es treballen al municipi gràcies a la col·laboració de GEDEN és la detecció i neteja dels abocadors incontrolats del terme municipal. Malgrat que des de l’Ajuntament s’han intensificat les campanyes de sensibilització i informació sobre la necessitat d’abocar a la deixalleria, Mònica Tomàs, ha fet palesa la seva preocupació per l’augment d’aquests abocadors. Respecte de l’any passat han passat de 26 a 36, alguns estan en llocs força accessibles i s’hi pot trobar tot tipus de residus i andròmines, però també n’hi ha en zones de molt difícil accés.
Des de GEDEN ja s’ha posat data a la propera jornada de neteja dels abocadors incontrolats. Serà el 13 de juny, i si es vol deixar el terme en condicions, assegura Tomàs, necessitarem molta col·laboració.
El darrer dels projectes que GEDEN ha proposat per aquest 2015 és l’actualització dels diferents estudis de la fauna que l’entitat ha fet durant els darrers 5 anys. L’objectiu és actualitzar les dades disponibles sobre les espècies de papallones, ocells, amfibis i mamífers, perquè han detectat noves espècies com la llebre o el cabirol.

Compartir

L'Enquesta

T'atenen en català en els comerços on vas habitualment?

Ja no s'accepten vots en aquesta enquesta