Gairebé 90.000 anoiencs estan cridats avui a les urnes
G

21 de desembre de 2017
Cues al col·legi de Les Comes durant el referènum de l’1 d’octubre. Foto: Ton Casellas.

Un total de 89.888 anoiencs tenen dret a vot a les eleccions per triar la composició del Parlament de Catalunya, segons les dades oficials del cens electoral proporcionat per l’Instituto Nacional d’Estadística (Ine). De tots aquests, hi ha 2.039 anoiencs residents a l’estranger que han pogut votar per correu. Igualada, amb 29.578 possibles votants, i Piera, amb 11.496, són les poblacions amb més persones censades amb dret al sufragi universal.

La jornada electoral cau, per primera vegada en molts anys, en un dia laborable, la qual cosa ha obligat a tancar escoles i a demanar, segons els casos, permís laboral de 4 hores retribuïdes per poder exercir el dret a vot. Es tracta, sens dubte, de les eleccions més atípiques des de la recuperació de la democràcia. En qualsevol cas, la logística serà idèntica a qualsevol altre comici, amb els col·legis electorals habituals dels darrers anys, i els mateixos horaris, de 9 del matí a 8 del vespre.

Font: Idescat. Independentistes: JxSi i CUP. Unionistes: C’s, PSC i PP. Altres: Cat Comú i Altres.

L’Anoia, independentista

Al llarg del procés sobiranista, l’Anoia ha demostrat ser una comarca clarament independentista. En els darrers comicis de setembre de 2015, amb una participació rècord que es va acostar al 80%, el llistó per la independència va arribar als 35.349 vots, molt majoritaris davant els 24.504 que es van emportar les forces polítiques clarament unionistes. D’altres forces, entre elles Catalunya Si que es Pot i diverses formacions no necessàriament alineades amb el procés o la defensa constitucional com a primer objectiu, van sumar 7.558 sufragis.

A Igualada el vot independentista encara és més clar, amb 14.077 vots, per 6.263 de tall unionista, menys del doble, i 1.932 sufragis indefinits en aquest assumpte, que marcarà sense cap mena de dubte la jornada electoral del 21 de desembre.

Ciutadans va guanyar el 2015 a Vilanova i Montbui

El 2015, les forces independentistes es van imposar a gairebé tots els municipis, inclós Igualada, però Ciutadans va aconseguir la victòria a Vilanova del Camí i Montbui, recollint molts vots sobretot en clau d’unitat espanyola, quelcom que, sembla, podria repetir-se avui, d’aquí la potent mobilització del PSC, ja que aquestes poblacions eren feus clarament socialistes. D’altra banda, sumant els vots de les diverses formacions, l’unionisme es va imposar a més municipis. A més de Vilanova i Montbui, també va fer-ho a la Torre de Claramunt, Masquefa i Cabrera d’Anoia. Caldrà veure si el mapa que va dibuixar-se als comicis del 2015 ha variat molt -o no- en aquests dos darrers anys. D’això esdevé la lluita de totes les opcions polítiques en una intensa campanya electoral.

Jordi Puiggròs

Comparteix l'article:

Deixa un comentari

L'Enquesta

Et semblaria bé fer el debat electoral a la Catalunya Nord?

Ja no s'accepten vots en aquesta enquesta