19 C
Igualada
Dimecres, juny 23, 2021

Fusté Mediadors: “El principal risc a què s’exposen les empreses són els impagaments”

Fusté Mediadors d’Assegurances societat constituïda l’any 1993, continuadora de l’activitat de Josep Fusté i de Ricard Fusté a títol individual

Sector: Assegurances
Ubicació: Avda. Barcelona, 180 Igualada
Any fundació: 1929

Quina és l’activitat econòmica que es desenvolupa des de Fusté Mediadors?
Ricard Fusté: Som una agència d’assegurances. A diferència de les corredories, treballem per a una única companyia que en aquest cas és Crédito y Caución, que comercialitza l’assegurança de crèdit. No és l’únic actor, però té una quota de mercat del 50%. Nosaltres realitzem la funció de mediadors entre companyia i assegurat.

Què és l’assegurança de crèdit?
Bàsicament, és una assegurança que permet a les empreses controlar i cobrir el risc d’insolvència dels seus clients. És una assegurança dirigida a les empreses, siguin persones jurídiques (societats) o persones físiques (autònoms). Les visitem i si venen a crèdit o no venen sempre al comptat, objectivament existeix el risc que no cobrin al venciment. Entreguen la mercaderia o executen el servei i potser cobren al cap de seixanta dies o els que siguin, o potser, no cobren mai. Perquè tothom és bo fins al dia que deixa de ser-ho.

Nosaltres cobrim aquest risc a través de l’assegurança, que retorna al venedor un percentatge significatiu de l’import que ha facturat, i així l’empresari pot minimitzar els efectes de l’impagament del seu client. En qualsevol cas, el nostre servei es basa sobretot en la prevenció. El principal risc a què s’exposen les empreses són els impagaments.

Quins avantatges té davant d’una corredoria?
Sempre he optat per treballar per a una sola companyia, ja que des de l’agència tinc l’avantatge de tenir accés a la base de dades de Crédito y Caución, la qual cosa em permet exercir una funció molt important: assessorar l’assegurat i ajudar-lo a prevenir possibles impagaments. La nostra feina no acaba amb la venda de l’assegurança. Tenim informació de les empreses a qui venen o volen vendre els nostres assegurats, i els ajudarem a prendre la millor decisió, sense perjudici de guardar la confidencialitat que és inherent al sistema. Contribuïm a millorar i fer més proper un producte que, de tota manera, els assegurats poden utilitzar molt bé a través de la pàgina web de Crédito y Caución. D’altra banda, cal assenyalar que, a diferència d’altres assegurances, la de crèdit no s’utilitzarà només una vegada o dues, ja que una empresa pot patir molts impagaments al llarg de la seva existència. Fins i tot en un sol any. Pot no haver-n’hi cap, però també poden haver-n’hi cinquanta o més.

Tants?
Una empresa pot tenir 10 clients, amb la qual cosa el risc que no paguin és petit, per una simple raó estadística. Tot i que, en contrapartida, els impagats que vinguin seran més grans. En canvi, una altra empresa en tindrà 500. Llavors, és molt probable que tingui una o més enganxades. En definitiva, la sinistralitat en l’assegurança de crèdit és freqüent, i per tant, caldrà assessorar i ajudar els assegurats més sovint.

Quan ens presenten un avís d’insolvència, no és tècnicament un sinistre, ja que tenim l’oportunitat de cobrar del client morós i, si no resulta insolvent, tampoc no caldrà indemnitzar. Amb això vull dir que el servei inclou la gestió de recobrament, que no portem des de l’agència, ja que se n’encarreguen els advocats de Crédito y Caución. Però, la meva formació com a advocat em facilitar poder fer-ne el seguiment i informar els assegurats.

Aquest tipus d’assegurança no és obligatòria, però és altament recomanable.
No és una assegurança obligatòria, però crec que sí que és recomanable.

Sigui quin sigui el perfil de l’empresa?
Només cal que tingui clients a qui vengui a crèdit. Les empreses noves poden sentir més la necessitat perquè agafen clients amb qui no tenen una experiència prèvia. Altres empreses tenen ja una cartera de clients estable, però això no vol dir que no estiguin exposades al risc d’impagaments. Es tendeix a pensar que els clients propis són els millors del món, la qual cosa és lògica fins a cert punt. Però caldria ser més conscients dels riscos i, si ens remetem a la història, i sense haver d’anar gaire lluny, trobarem molts exemples d’empreses de tota la vida que d’un dia per l’altre han hagut de tancar. D’altra banda, l’economia és cíclica i en períodes de crisi, com va passar el 2008 i els anys següents, els impagaments es disparen, augmenten de manera exponencial.

La darrera crisi es va endur la meitat d’empreses del sector de la construcció. En clau local, pensem en les empreses del sector tèxtil que hi havia fa 30 anys i les que hi ha ara. La crisi i l’impagament arriben quan menys se’ls espera i poden implicar un problema financer gravíssim, de vegades fatal, per a l’empresa afectada.

L’altre producte que comercialitzeu és la caució.
És menys conegut perquè es dirigeix a un mercat més específic. És un producte alternatiu a les fiances que exigeix l’administració pública a les empreses que hi contracten. Han de dipositar una fiança per licitar i una altra per respondre de l’execució de l’obra si guanyen el concurs. També als apis, per exemple, se’ls demana una fiança per poder exercir. Substituir la fiança per una assegurança de caució permet alliberar recursos financers.

Quins altres productes oferiu a la vostra agència?
Informes comercials i serveis de control de riscos, també lligat amb la prevenció. Els comercialitza Iberinform, que és una altra empresa del grup.

L’empresariat és conscient de la importància de la prevenció?
Penso que sí, en termes generals, però hi ha de tot. Crec que és ser temerari o bé inconscient no prendre cap mesura per prevenir els impagaments o caure en l’error de pensar que els nostres clients mai no ens deixaran a l’estacada. Tothom té una assegurança contra els incendis o els robatoris, però és més improbable aquest risc que el de patir un impagament. Moltes empreses han de tancar per culpa dels impagaments.

Compartir

Més notícies

Últimes notícies

Dues professores del Monalco, seleccionades per un projecte d’innovació

Clàudia Miramunt i Gemma Morist, docents de l’escola Monalco d’Igualada, han estat seleccionades per presentar el proper 1 de juliol, el seu projecte d’innovació...

La gent gran d’Igualada celebra un un concert-revetlla a l’Escorxador

Després que l’any passat no es poguessin fer revetlles a causa de la situació de restriccions per la Covid-19, aquest any l’Associació de la...

El Govern obre el tràmit per demanar els ajuts de solvència empresarial

El Govern va obrir el passat dilluns el formulari d'inscripció prèvia per accedir als ajuts extraordinaris directes per a la solvència empresarial. Es tracta...

Els ciutadans de 30 a 34 anys podran començar a demanar cita per vacunar-se el proper dilluns

Els ciutadans de 30 a 34 anys podran començar a demanar cita per vacunar-se el proper dilluns 28 de juny, segons ha anunciat la...

Ja es pot sol·licitar el transport escolar pel proper curs

Les famílies residents en municipis de la comarca de l’Anoia que tinguin fills i filles estudiant en centres educatius d’altres municipis ja poden sol·licitar...
Compartir