La Fira de la Vinyala consolida aquesta varietat del cargol venent més de 1.500 quilos
L

22 de setembre de 2016

La població d’Òdena va acollir el passat diumenge 18 de setembre la seva Fira de la Vinyala, un certamen que enguany celebrava la sisena edició i ho va fer amb xifres rècord de participació; es van vendre més de 1.500 kg de vinyales cuinades.

vinyala-general-veuanoiaMilers de visitants van omplir els carrers del nucli antic del municipi degustant els plats al carrer o bé adquirint-los per a emportar a casa fins a exhaurir les existències. Un total de 21 restaurants van participar amb les seves millors receptes, també hi va haver desenes de talleristes i altres expositors amb activitats culturals relacionades amb el món del caragol que omplien un total de 43 carpes. Durant tot el matí es van succeir diferents activitats i espectacles a la plaça Major del municipi.

El pol d’atracció de la Fira era la gran varietat de receptes. Es podien trobar vinyales cuinades amb tot tipus d’ingredients, des dels més tradicionals com el conill, a altres més innovadors com calamars, raïm o escarmarlars i altres extremadament trencadors com va ser el cas del Restaurant Somiatruites que va oferir vinyales cuinades amb xocolata.

vinyala-paella-veuanoiaEnguany però, el premi popular a la millor tapa va ser per una recepta molt tradicional del Bar Jordi que cuinava les vinyales amb picant i cansalada negre. El premi del jurat, presidit pel reconegut xef David Andrés, va caure en el restaurant Canaletas per una recepta també molt tradicional feta a base de conill i costelles.

En el marc de la mateixa fira es va celebrar també la Festa de la Verema. A les onze del matí a la plaça major va començar la tradicional trepitjada de raïm a càrrec de les pubilles i hereus i de tothom que s’hi va voler sumar. En acabar, els assistents a la demostració van poder tastar el most resultant del procés i es va sortejar una bota de mistela.

Els odenencs, anoiencs i forans també van poder visitar el mercat de productes artesans alimentaris i un mercat del caragol amb presència de productors de caragols, utensilis emprats en el món del caragol (caragoleres, llaunes, cassoles…) i altres productes derivats del caragol.

El Vinyaló, la moneda de la fira

Una de les novetats d’aquest any va ser la creació de la moneda “Vinyaló”. Els visitants havien de bescanviar en el punt de venda, els euros per vinyalons, per poder adquirir les degustacions..

Homantges a la gent gran

vinyala-gent-gran-veuanoiaL’Ajuntament d’Òdena va aprofitar l’ocasió per atorgar diferents reconeixements. Enguany els homenatjats van ser Jaume Jorba Serra per la seva trajectòria com a pagès i els avis de més edat del poble que van ser Antoni Mascó nascut al 1925 i Isabel Elias Padilla al 1922.També es va homenatjar a les parelles de més de 50 anys de casats van ser: Jaume Jorba Serra i Montserrat Cañellas Pons, Pau Bars Prat i Montserrat Almirall Calaf, Pere Casals Oliva i Maria Cañellas Prat, Francesc Bacardit Pons i Mª Teresa Palomas Mayol, Juan Marín Garcia i Josefina Garcia Ballesta, Josep Maria Mensa Serra i Mª Àngels Valls Puig-grós, Joan Caziu Roca i Núria Torra Boladeras, Joan Carné Seuba i Ángela Esquius Margarit, Cándido Argerich Abadal i Carme Revelles Leonés, Mario Solé Martí i Ángela Llop Vallés, Josep Mestre Adell i Laura Casanova Ros, Jesús Merín Vera i Dolores Aguilar Guillen, Valeriano Martínez Martínez i MªEncarnación Gracia Negredo, Josep MªBertran Albareda i MªTeresa Carles Guitart, Antoni Vilajoana Ferrer i Maria Tardà Mas, Salvador Mensa Ribera i Emilia Graells Gra, Joan Amat Fitó i M Teresa Aguilera Claret.

21 restauradors, rècord de participació

La fira creix any rere any i aquesta edició també es va superar el nombre de restauradors participants amb un total de 21. Concretament van ser: Confraria de la Vinyala, Restaurant Samuntà, Restaurant Racó de Carme, Rostisseria les Comes, Restaurant Catalunya, Restaurant Scorpia, Bar Jordi, Restaurant Canaletes, Rostisseria Guimar, Restaurant Exquisit, Restaurant ca l’Escola, Celler Puiggròs, Restaurant els Cubs, Igualadavins i Celler can Casals i el Restaurant Somiatruites.

Altres participants del món de la restauració que va oferir els seus productes van ser: Làctics La Tossa (formatges), Vins Grau (vins), Bodega Figueras (vins), Cervesa Els Minairons (cerveza), Bohigas (cava i vins) i Cal Llobet d’Òdena (embotits).

 

 

Comparteix l'article:

L'Enquesta

Llegeixes els llibres que et regalen per Sant Jordi?

Ja no s'accepten vots en aquesta enquesta