8.2 C
Igualada
Dimarts, març 2, 2021

Fira de Reis d’Igualada, l’única de tot Catalunya i amb 642 anys d’antiguitat

Com ja és tradicional, el proper 6 de gener Igualada acollirà la Fira de Reis, una de les fires més antigues de Catalunya, ja que la seva primera edició data del 1373. Durant tot el mati, des de les 8 fins a les 3 de la tarda, el gran nombre de visitants que cada any passen per la Fira, podran gaudir d’una àmplia oferta en planters, productes artesanals, alimentació,… més de 200 expositors que ocuparan 1.000 metres lineals del Passeig Verdaguer.

fira.jpg

El calendari de Fires de Catalunya no registra cap altra fira per aquest dia, podem dir doncs, que és l’única fira de Reis del país. De fet, el seu èxit de participació, tant de firaires com visitants, confirmen que es tracta d’una trobada exclusiva amb un públic fidel que no falla cap any.

Història
La Fira de Reis és una de les fires més antigues de les que es celebren a casa nostra. La concessió del privilegi de celebració de fires i mercats era una prerrogativa reial, el 1373 Pere III el Cerimoniós concedí a Igualada el privilegi de celebrar una Fira, que començà en la festa de l’Epifania del Senyor i de durada els quinze dies següents, origen de la tradicional Fira de Reis.

El novembre de 1951, amb la formació de Foment de Fires i Mercats sota el patronatge de l’Ajuntament d’Igualada, els seus promotors decidiren assumir, com a primera activitat pública, l’organització de la Fira de Reis de 1952.

L’esmentada Fira constà, a més del tradicional mercat ramader, d’exposicions de maquinària i altres inputs per al sector agrícola i de productes diversos. La secció dedicada al bestiar (cavallí, oví, boví i porcí), s’ubicà a la plaça d’Espanya i als carrers propers, la de planters (hortícoles, d’arbres fruiters i de diverses varietats de vinya americana), a la plaça de Sant Joan, els estands de maquinària agrícola i les parades de venedors de teixits, llibres, cristalleria i venda ambulant en general, al passeig de les Cabres. A la rambla del General Vives s’hi instal·laren altres estands dedicats a l’exhibició i venda de maquinària agrícola, i a la plaça de l’Ajuntament se celebrà el popular mercat d’avicultura i de fruites.

Avui en dia la Fira de Reis és un autèntic esdeveniment comercial i social. En aquesta Fira especialitzada en planters, és tradicional que els pagesos de la comarca s’abasteixin dels planters d’arbres que necessiten per l’any. Darrerament s’ha complementat amb productes d’artesania d’aquí i de fora i amb parades que ofereixen alimentació i productes artesanals.

El Passeig Verdaguer, és la seva actual ubicació i s’omple de gom a gom de visitants i expositors. Encara sembla que d’alguna cantonada ens sortiran els “xarlatans” que des de sempre donaven color a aquesta tradicional Fira. La llargada del passeig se separa en planters, artesans i venedors ambulants ocupant una superfície de més de 1000 metres lineals.

La ciutat d’Igualada es converteix per la Festa de Reis en un punt de trobada de pagesos i agricultors i gent d’arreu de la comarca de l’Anoia i rodalies.

Compartir

Més notícies

Últimes notícies

El WhatsApp de Vilanova genera 650 interaccions en només 5 dies

El canal de WhatsApp de l’Ajuntament de Vilanova del Camí ha rebut en menys d’una setmana, 392 altes i ha generat 650 interaccions, moltes...

El Consell edita una guia sobre com crear una entitat sense ànim de lucre

El Consell Comarcal de l'Anoia ha editat 'Creació d'una entitat i l'acció voluntària', un document orientatiu sobre quins tipus d'entitats sense ànim de lucre...

[Vídeo] Un paracaigudista aterra al mig del carrer a Igualada

El vídeo ja corre per totes bandes. Un paracaigudista aterra al mig de l'Avinguda Doctor Pasteur d'Igualada, poc després de passar la rotonda que...

Penalitzades per les errades

ZARAGOZA CFF "B" 3 CF IGUALADA 2 Les igualadines viatjaven a terres aragoneses, després de tres jornades sense aconseguir la victòria. Davant es trobarien a un...

Segueixen sense encert de cara a porteria

CP SAN CRISTÓBAL 1 CF IGUALADA 0 La història es tornava a repetir. Els visitants van fer un gran partit a Terrassa, però cauen per la...
Compartir