Un article de
Redacció
El periòdic comarcal líder de l'Anoia des del 1982.
14 de juliol de 2016

La Festa Major d’Igualada serà del 22 al 29 d’agost, amb més de 120 activitats culturals

Un article de
Redacció

Igualada celebrarà aquest any la seva Festa Major entre el dilluns 22 i el dilluns 29 d’agost, amb un ampli programa d’activitats que ofereix cent vint propostes per a tots els públics. Tal i com ha destacat aquest dimecres el regidor de Promoció Cultural de l’Ajuntament, Pere Camps, “tothom, petits i grans, igualadins o visitants, trobaran en aquesta Festa Major alternatives a la seva mida, que els permetran gaudir de la ciutat, la cultura, les tradicions i el lleure”.

gracia_campsEl programa inclou 120 actes, entre els quals n’hi ha 31 de cultura popular i tradicional, 36 concerts i balls, 13 cites esportives i moltes altres activitats com ara exposicions, visites guiades, conferències, lleure infantil i familiar i un llarg etcètera. Camps, alhora, ha volgut posar en valor “el paper fonamental que juguen les entitats per poder elaborar, al costat de l’Ajuntament, un programa tan atractiu i divers com és l’actual”.

El programa de mà tindrà una tirada de 20.000 exemplars i es repartirà en les properes setmanes a totes les llars. També es podrà recollir a l’edifici central de l’Ajuntament i consultar-lo al web www.igualada.cat. El cartell de la festa ha estat elaborat en aquesta ocasió per Arnau Gracia, alumne de l’Escola Municipal d’Art Gaspar Camps, que ha fet un disseny simpàtic en què fa interactuar els principals elements de la imatgeria festiva amb l’escut de la ciutat.

El regidor ha volgut agrair la implicació dels patrocinadors de la festa, Petromiralles, Aigua de Rigat i M. Piqué Corredoria Tècnica d’Assegurances. Altres col·laboradors són Gràfiques Lluc, Gremi de Flequers de l’Anoia i Celler Figueres.

Pregó i actes institucionals

cartell_FM_2016Els actes institucionals inclouran novament amb la presentació de l’Estampa del Sant, obra de l’il·lustrador Daniel Ramos, mentre que la conferència de Festa Major portarà per títol Igualada fa 45 milions d’anys i anirà a càrrec de Josep Romero, doctor en geologia, i de Josep Llansana, autor del llibre Guia del camp dels fòssils de l’Anoia. També es lliurarà el Penó de la Ciutat a l’Agrupació Coral la Llàntia, que el portarà durant la processó. El mateix dijous, a la Plaça de l’Ajuntament, tindrà lloc el Pregó de Festa Major, novament una proposta imaginativa que, amb el títol Igualada sona bé, buscarà sorprendre els assistents i tindrà la participació destacada del grup Blaumut.

Al llarg d’aquella setmana es presentaran també llibres relacionats amb el patrimoni i la història locals: Savis caparruts, d’Albert Rossell i Elisabet Serra, i Catàleg de gegants centenaris de Catalunya, amb el coordinador de l’edició, Lluís Ardèvol.

Cercaviles, tradició i castells

Com cada any, la imatgeria festiva de la ciutat, les cercaviles, les processons i els correfocs tornaran a tenir un protagonisme ben destacat. Aquest any, com a novetat, cal esmentar l’estrena del Ball Solemne dels Gegants d’Igualada, a càrrec de l’Associació Cultural Dessota, i la recuperació, per part de la FESTHI, dels Gegants Vells, el Tabal i la Passacalle.

El diumenge, dia 28 d’agost, se celebrarà l’Exhibició Castellera de Festa Major, amb els Moixiganguers d’Igualada com a protagonistes, acompanyats pels Nens del Vendrell i la Colla Jove Xiquets de Valls.

Concerts, barraques i piromusical

Tal i com ha detallat Pere Camps, les propostes musicals tornaran a ser una de les principals apostes, intentant arribar a tots els públics. Enguany actuaran a Igualada la Fundación Tony Manero, Joan Chamorro i Andrea Motis, els Pearson, Teràpia de Shock, Maria del Mar Bonet, l’Orquestra Maravella, la Terrasseta de Preixens, 80 Principales i el Va Parir Tour de Ràdio Flaixbac.

La Revetlla de les Places i l’espectacle piromusical de final de festa a la Plaça de Cal Font tornaran a ser igualment cites ineludibles. Durant tres nits, a més, l’Espai de Barraques, coordinat pel departament de Joventut i situat novament al Rec, tornarà a ser l’epicentre de la nit per als més joves. Les nombroses activitats de l’Associació Juvenil La Coll@nada, incloent clàssics com els Jocs Bèsties, l’Operació Cigró o el Fes-ta el Dinar són també part important del programa.

Activitats i competicions esportives

Paral·lelament, hi haurà les habituals competicions i activitats esportives obertes, com ara golf, escacs, escalada, bitlles catalanes, futbolí o tennis taula, i els ja clàssics partits de Festa Major de diferents clubs igualadins. Pel que fa al futbol, per exemple, es disputaran el CF Igualada – FC Martinenc, l’SE Ateneu Penya Blaugrana – CF Carme, el CF Igualada Femení – CF Santa Eugènia i l’UD Montserrat – CF Sallent.

Programació teatral

El Teatre Municipal l’Ateneu i el Teatre de l’Aurora se sumaran a la Festa Major. L’Ateneu proposarà Enchanté amb les Divinas, Monòlegs amb David Guapo i L’amor venia amb taxi amb el Grup de Teatre Amateur de l’Ateneu Igualadí. De la seva banda, l’Aurora ha programat T’estimo, però no tant amb Josep Llinuesa i la Companyia de Teatre Gaudí, i LaLolaBalla amb la companyia La Madarina.

Visites culturals i exposicions

Enguany destaquen també algunes visites culturals guiades, com la descoberta del recentment reformat celler del sindicat de Pagesos, obra de César Martinell, o la Casa de la Festa, l’indret on descansen els elements de la imatgeria festiva, principals protagonistes durant aquests dies. Hi haurà mostres i exposicions, com la que acollirà la Biblioteca Central i que durà per títol Comença la funció!, i la que allotjarà La Sala Municipal d’Exposicions, L’estiu, objectiu dels fotògrafs.

Festa Major accessible i sostenible

L’Ajuntament s’ha proposat aquest any fer una festa accessible per a tothom, i garantirà que les persones amb mobilitat reduïda puguin presenciar els principals actes des d’una ubicació preferent i reservada. Serà també una festa més sostenible, perquè agents cívics del departament de Medi Ambient conscienciaran, en diferents actes, de la importància de la reducció i la correcta gestió dels residus.

T'ha semblat interessant? Comparteix l'article amb els teus contactes!
Et recomanem×