Falten professionals a l’Anoia?

49

Manel Macià - La Veu de l'Anoia - VeuAnoia.catJa fa temps que vaig escoltant aquesta frase des de diversos àmbits… però és certa? Sí i no.

1. Durant molts anys, a la nostra comarca, hem obviat la FP oferint formacions que poca demanda tenen en el nostre teixit empresarial. Mireu al web del Milà i Fontanals: no hi ha res d’arts gràfiques, el famós “clúster” que alguns diuen i tot just ara han adquirit una fresa CNC (de segona mà) pel CFGS de Mecatrònica. Per cert, aquest CFGS no és en la modalitat DUAL. Aquests són dos sectors amb demanda i creixement i si els nostres fills és volen formar bé, han d’anar fora. Ha fallat la previsió i ara en paguem les conseqüències.

2. La nostra Universitat està molt bé tenir-la… però un Grau en ADE, Enginyeria en Organització Industrial o Química no és el que necessita la comarca, doncs la sobreoferta de titulats és palesa. Enginyers Informàtics, Mecànics, Electrònics, Elèctrics o Telecos, sí en són, i més que ho seran, de necessaris.

3. Per últim, hi ha un tema que és delicat però hem de ser conscients tots plegats que existeix: els salaris dels professionals. Hi ha molts professionals que varen marxar doncs aquí no trobaven feina i per tornar no ho faran cobrant molt menys del que guanyen a Barcelona o rodalies. Siguem realistes: les nostres empreses estan competint amb empreses de Barcelona i l’àrea metropolitana, i els sous, en molts casos, són un 25% més elevats, i la distància, moltes vegades, no és tan gran, o si més no, els compensa el sacrifici horari que fan.

I no vull parlar de les nefastes comunicacions amb Barcelona. Com es pot pretendre que vinguin professionals i empreses de més enllà del Bruc si com mínim tardaran 1 hora i mitja en arribar a Igualada?

Ens hem de posar a treballar de veritat i amb urgència, tots plegats, i redreçar amb fermesa aquesta situació, si no…

Manel Macià, consultor de RRHH per competències