Un article de
Veuanoia

Explorant la relació entre l’autolesió no suïcida i el trastorn límit de la personalitat en adults joves
E

4 d'agost de 2017

Les autolesions no suïcides fan referència a conductes com tallar-se o cremar-se a un mateix. Aquest tipus de comportaments són en l’actualitat un problema de salut pública, degut al seu augment i als riscos que comporta.

Aquest article, publicat aquest mes de juliol en la revista Psychiatry Research. recull els resultats d’una investigació liderada pel Dr. Daniel Vega (Servei de Psiquiatria del Consorci Sanitari de l’Anoia). En ella van participar 274 joves d’entre 18 i 30 anys. D’aquests, 238 es van reclutar a la població d’Igualada. La resta (36), eren pacients amb diagnòstic de trastorn límit de la personalitat (TLP) que cometien autolesions (p.e., tallar-se a un mateix) i que feien tractament a les unitats de TLP (Trastorn Límit de la Personalitat) del Consorci Sanitari de l’Anoia i de l’Hospital de Sant Pau.

Dels 238 participants de la comunitat, el 32.7% va reportar haver-se autolesionat més de 5 cops al llarg de la seva vida (el 20.69% havia realitzat al menys un episodi en l’últim any). Aquest percentatge, aparentment elevat, és congruent al que han trobat altres estudis similar en adults joves i adolescents. De manera interessant, en aquest estudi es va poder evidenciar com aquells joves que s’autolesionaven puntuaven més alt en mesures de depressió, ansietat, i símptomes característics del TLP. Aquesta troballa suggereix la importància que pot tenir la detecció precoç de les autolesions en contextos no clínics, per tal de poder tractar l’abans possible a aquells joves en risc.

D’altra banda, a l’article es compara també a els joves de la comunitat que s’autolesionen amb aquells que tenen ja un diagnòstic de TLP. Aquestes anàlisis revela certes similituds i algunes diferències que poden ajudar a entendre l’autolesió no suïcida, el TLP i la relació entre ambdós.

En l’actualitat, el grup de recerca en neurociència i salut mental del Consorci Sanitari de l’Anoia continua investigant aquest fenomen creixent. El seu investigador principal, el Dr Daniel Vega, ha impulsat la creació del Grup d’Estudi i Tractament de les Autolesions (GRETA), on també participen diferents professionals de l’Hospital Clínic, el de Sant Pau, Sant Joan de Déu, Parc Taulí i Althaia Manresa.

Compartir

Deixa un comentari

L'Enquesta

T'atenen en català en els comerços on vas habitualment?

Ja no s'accepten vots en aquesta enquesta