Estadística, els triples a la NBA i les decisions empresarials

56

Xavier Morales
Economista

Hi ha publicada abundant bibliografia de gestió empresarial sobre la importància de l’estadística i dels indicadors de control, KPI en terminologia anglosaxona. Dos noticies recents d’àmbits ben diversos ens il·lustren sobre l’aplicació de l’estadística:

En les darreres eleccions a la Cambra de Comerç de Barcelona la candidatura impulsada per l’ANC va aconseguir la majoria absoluta del ple i ha deixat fora les candidatures recolzades per patronals i principals empreses del país que tradicionalment n’exercien el control.

La clau d’aquesta victòria sorprenent és estadística. Amb la participació de sols el 4% del cens de la Cambra, aprofitant la implementació del vot electrònic i la implicació de pimes i autònoms afins a l’ANC s’ha aconseguit la majoria en el ple.

Parlem d’esports. En Ricky Rubio, jugador dels Utah Jazz de la NBA, declarava en una recent entrevista que havia estat entrenant dur per millorar el llançament de tres punts. Malauradament fa tard, reconeixia divertit en Ricky, perquè en els últims anys a la lliga americana s’ha imposat l’anomenat small-ball, la velocitat de circulació i els triples.

Aquest canvi en el joc neix d’una reflexió – també estadística – d’en Steve Kerr entrenador dels Golden State Warriors per aconseguir més punts per partit. Amb bons llançadors llunyans es poden tirar més triples i millorant la velocitat en la circulació de pilota augmenta el nombre de possessions per l’equip.

Així com la aplicació de l’estadística ha permès guanyar lligues a la NBA o eleccions a la Cambra, la definició dels KPI adequats per les diferents àrees de la companyia ens ajudarà com a gestors a mesurar i interpretar les necessitats dels clients, les regles de mercat o la eficiència dels processos de negoci. Com diria un físic, el que no es mesura no existeix… triple sobre la botzina.