9.8 C
Igualada
Dilluns, novembre 29, 2021

Especial Patge Faruk: Els antecedents

Abans que el Patge Faruk visités per primera vegada la nostra ciutat, a Igualada ja hi havia hagut altres figures que van desenvolupar el rol de missatgers de Ses Majestats, els Reis Mags de l’Orient. Aquest antecedents van ser:

Els Heralds:

Els Heralds, en la festa dels Reis d’Igualada, tenien la missió de sortir, junt amb la bandera de la ciutat i la banda de música, a rebre als Tres Reis per fer l’entrada a la ciutat, tal com es llegeix en les primeres crides que s’editaven per anunciar la vinguda dels Reis d’Orient a Igualada. Acompanyaven també als nuncis i pregoners pels carrers d’Igualada quan aquests llegien en veu alta els pregons o crides per anunciar la vinguda dels Reis a Igualada.
Formaven part del seguici històric i popular de la Cavalcada dels Reis d’Igualada. La cavalcada de l’any 1966 va ser l’última on van sortir els dos heralds.

El Nunci o pregoner:

Era la persona encarregada de llegir o escriure els actes sobre l’arribada dels Tres Reis a Igualada, i anunciar la seva arribada. Era també l’encarregat de fer arribar les cartes escrites per la mainada al Reis de l’Orient. En segons quins casos, el Nunci es pot considerar com el precursor del Patge Faruk. Era l’encarregat també de fer arribar les cartes escrites per la mainada al Reis de l’Orient. Era, en segons quins cassos, el precursor del Patge Faruk:

Crides, pregons i auques:

Les Crides editades per la Comissió de Reis servien per anunciar la festa i donaven consells als nens i nenes, així com també als pares per preparar-se per l’arribada dels Tres Reis d’Orient.

Plaça de la Creu, 30 de desembre de 1945 el pregoner acompanyat de dos heralds i precedit per la bandera de la Ciutat Fotografia de Procopi Llucià.

La primera crida coneguda a Igualada sobre la primera Cavalcada de la Festa dels Reis és de l’any 1899, i està escrita pel poeta Joan Manubens i Vidal.
L’any 1940 es va editar el primer “Pregón”, escrit en castellà fins l’any 1945, tornant a partir de 1946 a editar-se les Crides en català, encara que les observacions sobre el recorregut de la cavalcada, horaris,.. fossin en castellà.
Totes les crides estaven signades pel Nunci dels Reis, tret de pocs anys que estaven signades per “el Pregoner dels Reis”. La corresponent a l’any 1964 estava signada pel Patge Faruk.

Darrere el nom del Nunci dels Reis hi havia l’autor de l’escrit, escriptor o poeta a qui se li demanava la col·laboració per fer tan lloada feina.

A partir de l’any 1944, i fins l’any 1964 en què es van començar a editar les auques, els pregons i crides estaven adornades amb un dibuix que la comissió organitzadora de l’arribada dels Reis a Igualada va encarregar al Sr. Miquel Llacuna.

Aquest dibuix consisteix en una orla al voltant del text en que s’hi representen elements que configuren la tradició dels Reis: l’estel, la cavalcada amb camells plens de joguines, i una figura d’un patge llegint un escrit que segurament representa al Patge Faruk.
El Sr Llacuna també va fer un símil de pergamí, l’any 1945, amb cinta i segell de cera, perquè l’algutzir llegís el pregó o crida dels Reis pels carrers igualadins acompanyat de dos heralds i precedits per la bandera de la ciutat.

Compartir

Més notícies

Últimes notícies

Quarta victòria en quatre partit per l’Igualada Femení HCP

IGUALADA FEMENÍ HCP 4 CH MATARÓ 1 Quart partit d’OK Liga i quart triomf per a un Igualada Femení HCP que continua oferint un nivell magnífic....

Una estrella de Hollywood roda la seva propera pel·lícula a Capellades

Un dels actors més reconeguts de Hollywood, Liam Neeson, ha estat vist rodant la seva pel·lícula 'Marlowe' des de fa unes setmanes a diferents...

Copasa crearà 50 llocs de treball en la nova instal·lació de Montbui

Construcciones Papeleras (COPASA) ha comprat dues parcel·les al polígon de Santa Margarida de Montbui per construir-hi unes instal·lacions amb una inversió de 4 MEUR...

Salut preveu un augment de contagis, que s’estabilitzarien per Nadal

El govern demana que tothom extremi la prudència amb els dinars i sopars d'empresa de les pròximes setmanes. Els contagis de coronavirus augmenten i les festes...

“Hell of an Office” és el primer videojoc premiat al Zoom Festival

El Zoom Festival Internacional de Continguts Audiovisuals de Catalunya ha celebrat la gala de cloenda i lliurament de premis aquest dissabte a la nit,...
Compartir