20.3 C
Igualada
Divendres, juny 2, 2023

Es presenta una crònica inèdita de la Guerra dels Segadors escrita per un colomí exiliat a França

El passat dissabte 15 de febrer es va presentar l’obra “Historia general del principado de Cataluña, condados de Rosellón y Cerdaña”, escrita per Magí Sivillà (Santa Coloma de Queralt 1597- París 1657) i editada pel Centre d’Història Contemporània de Catalunya a cura de Guillem Carreras i Albareda.

L’editor ha fet la transcripció de 1655 pàgines i 189 documents manuscrits, amb les pertinents revisions, anotacions a peu de pàgina i adaptacions dels textos per a una fàcil comprensió actual. L’obra va ser escrita des de França pel colomí Magí Sivillà, que tot i procedir d’una família humil d’origen occità va arribar a ser una persona estretament vinculada a les màximes autoritats franceses de l’època.

startap.cat / Ajuntament de Santa Coloma de Queralt

El manuscrit és una referència obligada per entendre les causes i l’evolució de l’enfrontament de la guerra de separació: les deliberacions de les Corts espanyoles i franceses, els esforços diplomàtics de les institucions del Principat, l’enfrontament entre les elits catalanes, els moviments i estratègies dels caps militars, l’estat d’ànim canviant de la població, la influència d’un context internacional marcat per la guerra dels trenta anys, i sobretot, les veritables aspiracions polítiques de cadascú.

Cal destacar la transversalitat de l’obra, on es narren episodis de tota la geografia catalana i del conjunt d’actors que van participar en el conflicte. El fet que estigui escrita des de França aporta una mirada àmplia que va més enllà de l’enfrontament entre Catalunya i Castella, donant gran importància a la geopolítica europea.

Més enllà de la intervenció de l’editor, la presentació va comptar amb la presència de Jaume Sobrequés, director del Centre d’Història Contemporània de Catalunya i Valentí Gual, doctor en Història Moderna per la Universitat de Barcelona que en van fer possible l’edició i que en tot moment van realçar la gran tasca d’edició de l’obra.

La presentació d’aquesta crònica de la Guerra dels Segadors també té data prevista a Igualada. Serà el proper 3 de març a l’Arxiu Comarcal de l’Anoia, amb la presència de Xavier Jorba, doctor en Història per a la UB, i Xavier Barberà, president del Centre d’Esutdis Comarcals d’Igualada.

Compartir

ESCRIU UN COMENTARI

Més notícies

Sortida del grup del projecte “Radars”, que atén gent gran en solitud no volguda

El programa Radars, nascut des de la regidoria d’Acció Social per atendre les persones grans en situació de solitud no volguda, ha organitzat una...

Igualada obre el procés de licitació dels primers serveis del futur nou Mercat

L’Ajuntament d’Igualada obre la licitació per a la cessió dels lots de venda i del forn/granja del futur mercat “La Masuca” en la seva...

Triangular d’empresàries i directives del Berguedà, l’Anoia i el Garraf-Penedès, que tindrà segona edició a l’Anoia

Més d’una cinquantena de persones van protagonitzar la primera edició de la Triangular d’empresàries i directives de l’ACEB Suma, la UEA Inquieta i Dones...

Últimes notícies