Entrevista a Xavier Martínez, director de projectes d’instal·lacions d’AIA
E

2 d'abril de 2017

“L’enginyeria catalana està molt ben posicionada a Europa”

Soc nascut a Badalona i des de fa catorze anys visc a Igualada, amb la Thais i els meus fills Roger i Laia. A la Facultat d’enginyeria vaig coincidir amb molts igualadins i des d’aleshores que conec la ciutat de trepitjar-la i compartir-la. Formo part dels Diables d’Igualada i fa deu anys em varen fer l’honor de nomenar-me Diablessa, títol que porto amb molt d’orgull.

Com serà la nova àrea esportiva d’Igualada que esteu dissenyant?

Pot ser l’inici de la gran zona esportiva que Igualada es mereix. El projecte que AIA estem desenvolupant, preveu ser l’entrada a la part alta de la zona esportiva, la més popular i amb més usuaris. L’àrea tindrà una nova façana. A llarg termini significarà una gran remodelació de tot l’espai.

Tècnicament també tindrà millores?

Hi contindrà l’espai per a instal·lar una central de producció de calor amb biomassa que donarà servei a tot el complex de Les Comes, incloent-hi el camp de Futbol, la pista d’hoquei i la de bàsquet. La biomassa en si complica l’emmagatzematge de combustible, però un cop ho has resolt, el sistema és el mateix i el preu és més baix.

Fer un projecte que s’ha d’adaptar a un altre ja existent, és una complicació?

Les rehabilitacions sempre són complicades. A nivell arquitectònic sempre tens dubte entre fer-ho trencador o continuista. Un exemple el podem trobar en la ampliació de l’ajuntament d’Igualada. A nivell tècnic només ho compliquen les noves normatives i que sovint els edificis antics no estan preparats per acollir els requeriments de les instal·lacions. Si la part antiga té passos d’instal·lacions insuficients costa trobar els espais per resoldre-ho tècnicament.

Notaran molts canvis els usuaris?

Moltíssims. Per exemple en la quantitat de llum, en la comoditat, en els accessos…. la posició de l’edifici ens permet situar les grades longitudinals i es podran veure millor els partits. Seguirà sent pista de barri. Urbanísticament el pla director de l’ajuntament preveu generar noves circulacions entre pavellons per facilitar-ne els accessos.

Això forma part de la candidatura d’Igualada a Capital Europea de l’esport Jove?

Aquesta és la intenció de l’Ajuntament d’Igualada. La millora de les instal·lacions esportives forma part d’aquest projecte. També hi ha previst construir uns bungalows per acollir equips esportius.

Quan podrem veure el nou pavelló?

Si tot va segons els plans previstos, a finals de l’any vinent.

Es la primera vegada que pot treballar a Igualada?

Sí i és un orgull poder-ho fer. Professionalment és un repte, però té l’avantatge que és al costat de casa i el pots anar a veure cada dia. Ho valores molt quan has hagut de treballar en països molt llunyans.

El de Bakú ha estat el seu treball més important?

Va ser molt important per les seves dimensions, importància… i perquè està situat a l’altra banda d’Europa. Vàrem construir les seus d’onze de les vint-i-cinc disciplines esportives dels Primers Jocs Europeus. Vàrem treballar amb equips humans de molts països. Va ser una experiència molt important. Actualment estem treballant en projectes a Algèria, a Suïssa, estem en temes de Sud Amèrica. Bakú va ser una inflexió en la meva carrera.

D’on li ve l’afecció als Diables?

De petit. A partir dels dotze anys vaig començar a córrer correfocs. Tenia amics als Diables de Badalona i vàrem entrar dins la colla. El foc forma part de la cultura popular catalana. Els diables són personatges molt atractius amb la dualitat de personatge divertit i perillós.

I ara és la Diablessa d’Igualada.

Hi vàrem entrar amb la Thais fa quinze anys i en fa deu que em varen proposar per a diablessa. Conjuntament amb Llucifer som els dos personatges principals en correfocs i cercaviles i els portant-veu en el ball parlat, on recitem els versots que hem elaborat tota la colla. Aquesta crítica satírica que representem cada any la preparem entre tota la colla, i val a dir, que de moment, és ben acceptada per tothom.

Quines bèsties de foc porteu?

Els Diables d’Igualada som els portadors del bestiari de foc de la ciutat: el Drac d’Igualada i les víbries, la vella i la jove. Aniria bé l’entrada de gent jove als Diables per a poder portar tot el bestiari de la ciutat en moments intensos com la Festa Major.

L’arquitectura catalana té molt de prestigi. L’enginyeria també?

L’arquitectura catalana té molt prestigi però també l’enginyeria està molt ben posicionada, no solament al conjunt de l’Estat, sinó també a Europa. Molt sovint treballem de la mà d’arquitectes catalans i altres vegades amb arquitectes locals dels països on desenvolupem la tasca.

Jaume Singla

Comparteix l'article:

Deixa un comentari

L'Enquesta

Creus necessari un canvi en el govern de la Generalitat?