Entrevista a Teo Romero (PSC), alcalde de Santa Margarida de Montbui

111

L’alcalde de Santa Margarida de Montbui, Teo Romero, ha parlat amb La Veu sobre la redacció del POUM del seu municipi, i les relacions amb Igualada, sense oblidar la necessitat, al seu entendre, d’entendre el nostre territori en clau de Conca d’Òdena. Romero també repassa projectes en curs en el seu municipi.

Aviat complirà dos anys des de les últimes eleccions municipals, en les quals va mantenir la majoria absoluta. Sembla que és el mandat més tranquil que ha tingut mai. Fins i tot ERC li aprova el pressupost…

Estem molt satisfets de l’actitud d’alguns grups de l’oposició, sobretot d’ERC, que porta dos anys donant suport al pressupost. També agraïm l’abstenció i el “vot de confian- ça al govern”, segons les seves mateixes paraules, de Veïns amb Veu. Només va haver-hi un vot en contra, el d’Iniciativa, formació en la qual hi ha un caràcter gairebé obsessiu, personal, poc dialogant. Intentem complir el nostre programa electoral, i tenim la voluntat de participar conjuntament per dur a terme les polítiques incloses en el pressupost, que és modest però decidit a continuar transformant Montbui.

El seu municipi continua figurant, però, a la cua dels més desfavorits del país, sobretot en quant a desocupació. Què li falta?

Per a nosaltres l’important és la igualtat d’oportunitats, i els serveis que comptin els ciutadans per a la seva activitat di- ària, esportiva, cultural, educativa… En això segur que no som a la cua del país. És cert que les dades econòmiques de les ciutats que van créixer al voltant d’Igualada, que era el pol d’atracció per la indústria que tenia, no són les millors.

Per això jo sempre dic que l’atur de Montbui i Vilanova és l’atur de la gran ciutat, de tots. No hauríem de fer distincions, en això, bé que no ho hem en d’altres coses. No és cap excusa, però els ajuntaments en això hi tenim ben poca culpa, fem el que podem amb molts pocs recursos.

El polígon industrial Plans de la Tossa va estrenar-se just a l’inici de la crisi.

La clau seria que s’hi veiés activitat. No puc avançar detalls, però ben aviat tindrem bones notícies en aquest sentit. Estem molt esperançats amb aquest polígon, que feia molts anys que el demanàvem. La construcció de la Ronda Sud va ajudar a que l’Institut Català del Sòl el posés en marxa, quan tenia una sortida a l’autovia, més tard del què haguéssim volgut… Estem treballant en la línia que ben aviat hi hagi activitat allí, per poder crear així llocs de treball en el municipi. Per lluitar contra l’atur no n’hi ha prou amb els contractes que fa l’Ajuntament, que n’hem fet gairebé 200, el que necessitem és activitat empresarial.

El projecte del nou enllaç de la Ronda Sud amb Igualada el pensa aprofitar Montbui? De quina manera?

Nosaltres el que reivindiquem és la finalització de la Ronda Sud, el projecte executiu ja està fet. El podrien treure a licitació quan volguessin, a la Generalitat. I no és només important per a Montbui, sinó per a tota la conurbació. Quan parlem d’aquestes infraestructures, s’ha de fer amb una mirada més àmplia, obrint el zoom i no només mirant-nos el melic.

Respecte el nou enllaç de la Ronda Sud amb Igualada, nosaltres estem plantejant, i així queda reflectit en el nou Poum, que aquest vial ha de ser una carretera, sí, però preparat per a que algun dia sigui una segona “carretera de Valls”, és a dir, un bulevard. Que serveixi de continuïtat de la “gran ciutat” cap al sud. El dia de demà no ens perdonarien que no s’hagués dissenyat ja des de l’inici una connexió pensada per ser una avinguda urbana. Per a nosaltres aquest plantejament és cabdal, fonamental, i insisteixo, pensant en tots. Miri, des que tenim la Ronda Sud hi ha moltíssims vehicles d’Igualada que entren o surten de la ciutat travessant el nostre nucli urbà. Li hem donat la volta a la mobilitat al nostre municipi. Ens ha obert una porta.

Veig que voleu que tota aquella zona a l’altra banda del riu Anoia sigui residencial…

El Poum ho decidirà, i els futurs planejaments, però crec, sincerament, i em vull mullar en això, que el plantejament hauria de ser clarament residencial. Imagineu-vos, tota una llenca plana, encarada al sud, ben a prop del centre d’Igualada, amb tot el valor patrimonial del barri del Rec al mateix davant… Creiem que aquest espai serà, en el futur, el creixement natural de la conurbació. Serà el nou Montbui, és clar, però vist des d’aquest punt de vista. Per això li deia que aquestes infraestructures no s’han de veure mai com a barreres, sinó com a nexes.

Com està el procés del vostre Poum, i quina actitud heu vist en Igualada a l’hora de “casar-lo” amb el que facin a la capital de la comarca?

Hem mantingut diverses reunions amb l’alcalde d’Igualada, i he de dir que l’actitud és molt bona. Confio que hagi entesa en aquells temes que, penso, de forma obligada ens hem de posar d’acord. També amb Vilanova del Camí. En això també ajuda la creació de comissions de treball a la Mancomunitat de la Conca. Cada alcalde hem assumit una comissió, i a mi m’ha tocat la d’Urbanisme. Ja s’han fet les primeres posades en comú, i ara coincidirà el nostre Poum amb el que es replanteja Vilanova, l’acabament del de la Pobla, l’endegament del d’Igualada… Tots podem aportar la nostra visió en una mateixa taula, amb la màxima participació. És interessant veure el “mapa” de la Conca talment con si estiguéssim al Salt de la Donzella, a la Tossa de Montbui.

Quins projectes teniu des d’ara fins al final de mandat, a Montbui?

Sobretot ens manca la residència d’avis. Ara hem ampliat el Centre de Dia, però estem treballant en un projecte molt bonic per a que tot el recinte de La Solana sigui una residència pública i per tant assequible, diferent i singular, amb llits assistits, però també casetes tutelades amb un petit jardí. Ja és una propietat municipal, molt propera al nucli antic i amb prou terreny… Voldríem fer una licitació de l’obra i de la gestió, de manera que no costi ni un euro als veïns de Montbui.

Jordi Puiggròs