Entrevista a Sandra Bernad (Catalunya en Comú-Podem), número 27 de la llista de la candidatura
E

16 de desembre de 2017

Sandra Bernad té 22 anys, és regidora a Piera per la formació de confluències “Ara és Demà”, i milita a Esquerra Unida i Alternativa. Politòloga, ocupa el lloc número 27 de la candidatura que encapçala Xavier Domènech a Catalunya en Comú-Podem.

La vostra és una formació jove encara. Tan poc recorregut i en canvi ja compteu amb molts espais de decisió. Per què?

Diria que la gent està molt cansada dels blocs, de tancar-se en els partits. La vella política és quelcom que no té res a veure amb nosaltres, volem majories socials. Treballem per la gent i ens són igual les medalles. Crec que, en el fons, el que la població demana és això.

A Piera la iniciativa de confluències ha resultat un èxit.

Sí, vam doblar resultats a les últimes municipals, i en general, estem molt contents. Funcionem com una assemblea directa, oberta a tothom.

Xavier Domènech és un dels líders més apreciats a Catalunya i Espanya. Candidat idoni en aquest moment?

Sí, perquè no se’l veu com un líder únic, no està per damunt de ningú, som un equip. El seu discurs és molt afable, proper, i agrada molt a la gent. Jo ja el coneixia de professor a la facultat, i et puc assegurar que és una persona molt propera i disposada sempre a parlar, sap fer autocrítica i accepta les crítiques. És que el que hauríem d’esperar de tots els líders polítics.

Les enquestes us situen com un futur àrbitre al Parlament.

Estem fora del “bloc del 155”, però també del “bloc unilateral”. No volem un tancament. Tant els uns com els altres volen governar per a ells, i s’obliden de l’altra meitat. Nosaltres volem fer sobretot polítiques per a la gent, des d’una base social i feminista, però no ens oblidem del tema nacional. El nostre programa inclou un referèndum acordat.

Què és el primer que faríeu, si governeu?

Primer, veure com estan les coses. Hi ha hagut un bloqueig que ha aturat moltes coses, també per a l’Anoia, com la subvenció per al transport escolar, que és un tema de justícia social. No és un tema dels ajuntaments, això, sinó una responsabilitat de la Generalitat. Fan falta més centres escolars públics a Igualada, a Piera… A Vallbona estan en barracons. Està tot parat.

El govern del PP no en té cap culpa?

Té gran part de la culpa, però no tota. La seva culpabilitat és condemnable, però la Generalitat ha aturat moltes coses, per exemple la Llei de pobresa energètica. El Constitucional va suspendre una part de la Llei, però no tota.

Sou el partit referent a l’hora de parlar de polítiques socials?

Sí, però no hauria de ser així. Tots els partits haurien de defensar-les, i tenir-les al capdavant. Es parla molt d’independència, i és legítim, però no de polítiques socials, i la gent continuem vivint. I si parlem de les necessitats de la gent? Hem d’esperar a una Catalunya independent per solucionar els problemes als desnonats, o a aquells que han d’anar cada dia al Banc dels Aliments? La resposta és no.

Jordi Puiggròs

Comparteix l'article:

Deixa un comentari

L'Enquesta

Creus necessari un canvi en el govern de la Generalitat?