6.9 C
Igualada
Dimecres, novembre 25, 2020

Entrevista a Oriol Solà, president dels Moixiganguers d’Igualada

“Tenim moltes ganes que l’actuació surti molt bé”

Oriol Solà té 46 anys i és fill d’Igualada. Enginyer Industrial, actualment és empresari a Lidera Comunicació. És president de la colla Moixiganguers d’Igualada, de la que en forma part des del primer dia, ara fa 22 anys. Aquests dies és feliç, perque s’acosta la gran cita de l’any: l’exhibició castellera de la Festa Major.

Heu d’estar un pèl desitjosos que arribi diumenge, oi?

La Festa Major és la diada més important per als Moixiganguers, sense cap mena de dubte. El que volem aquest any és aconseguir portar a la ciutat una actuació que hem volgut fer a Igualada els darrers dos anys i no ens n’hem sortit. L’hem pogut fer al Concurs de Tarragona, també a Valls, però no per la Festa Major d’Igualada, que és el lloc i el moment en què més ens agradaria aconseguir-ho. Tenim moltes ganes de que surti tot bé.

Diuen que quan arriba la Festa Major els Moixiganguers esteu envoltats d’una sensació especial. És així?

Sí, té el component de que hi som tots, els de la Colla. No són dies que tens problemes de convocatòria, com pot passar a vegades, que has d’anar a fer un castell gran fora d’Igualada, s’han de contractar autobusos, has de convéncer gent… Aquí ve tothom, segur. A més, ho treballem específicament, fa dues setmanes que estem assajant només pensant en l’actuació de la Festa Major. És veritat que ens posem una pressió extra al damunt, perque tenim ganes que tot vagi bé davant de la nostra gent. És un dia especial, una mica complicat perque ve precedit de molta festa, que després continua si tot ha anat bé.

La plaça castellera d’Igualada és una de les històriques, però mai ha tingut aquell punt especial que tenen d’altres, ja no dic Vilafranca o Valls, sinò La Bisbal, per exemple. Què li falta, a la plaça d’Igualada?

Les places castelleres es mouen per diferents paràmetres. A moltes colles els costa més anar a una plaça, que a una altra. Igualada, tot i estar dins de les places tradicionals, no està dins del triangle diríem que hi ha entre Tarragona, Valls i Vilafranca, que és on hi
ha totes les places amb més trascendència històrica. És molt complicat desplaçar un gran nombre de camises que faci possible fer un castell més gran, un pas més, en una plaça que no estigui a la vora. Tot i això, aquest any la Jove de Valls està provant el Pilar de 8, i ens agradaria molt que el portés a Igualada, que seria un salt endavant que ens posaria al nivell de les millors places del país. És difícil, per la dificultat tècnica que té aquest castell, però també ho és desplaçar 400 persones. Fer-ho un diumenge d’agost no és fàcil. Per Sant Fèlix, a Vilafranca, és diferent, es troben les quatre colles que es fan més competència, i a més ja s’acaben les vacances… Amb tot, la feina nostra és aconseguir que es vegin grans castells a casa nostra, i en això s’està treballant.

Què creus que li manca als Moixiganguers per a que sigui una colla de primer nivell?

Som una colla que, especialment el darrer any, s’està rejovenint molt. Estan entrant molts joves, i això ens permetrà fer el següent pas. El nou local de les Cotxeres també s’ha fet amb aquesta intenció, d’estar al centre de la ciutat, més accessibles. S’ha d’anar mica en mica. Fa uns anys que fèiem castells de set, i tothom ens preguntava pels de vuit. Ara ja en fem de vuit, però seguim sense estar contents, en volem fer de nou. Aquesta és la vida d’una colla, intentar superar-se. Els de Vilafranca fan castells de deu, i volen més gent per fer el següent pas. Ara estem fent el 3d8, el 4d8 i la torre de vuit, i se’ns obren portes cap a castells més grans, com el 5d8, i els castells de nou. Ja ho estem assajant, tot això.

No esteu doncs tan lluny, doncs?

No. Hi ha una feina molt important al darrere, però no sabem quan sortirà. Pot sortir a finals d’aquest any, l’any vinent… o tardar més. Hi estem treballant, i aquí és on el Cap de Colla i l’equip tècnic hi posen els cinc sentits. Per això calia un local més gran i més ben situat, per tenir més gent a la colla.

Un moment especial de la Colla que t’ha tocat viure com a President de l’entitat. Què suposa per a tu, que hi ets des del començament?

Un honor. Porto a la Colla des del primer dia, fa 22 anys que cada Festa Major em poso la camisa morada. He estat Cap de Colla, ara sóc President… Realment mires enrere i, sense haver-t’ho proposat, te n’adones que portes mitja vida fent castells. M’ho estic passant molt bé, molta feina sense cobrar ni cinc, però es rep una gratificació molt més important que els diners. Som una entitat jove, encara, que creiem que és molt estimada, sabem que no som el que són les colles a Valls o Vilafranca, per citar dos exemples, però fa dues dècades no ens hauríem pas pensat que seríem on som ara. Notem un escalf, això és cert. Quan anem a Valls i fem un gran castell, quan tornem a Igualada pel carrer ens feliciten.
Això és bonic i vol dir que la gent una mica està pendent del què fan els Moixiganguers.

Aquesta maduresa institucional que us heu guanyat us permet mirar-vos amb un altre angle el debat que està generant la Festa Major d’Igualada respecte algunes activitats?

Nosaltres tenim el compromís d’actuar en actes organitzats per la Coll@nada, per la Festhi, i per l’Ajuntament. Estem amb tothom que s’estima la festa i la vol fer evolucionar. Hi ha gent així a tots els llocs. No estem massa lluny d’una visió conjunta de la festa que ens permeti treballar plegats. Hem d’anar cap aquí, a vegades deixant els personalismes a banda, i sumant. Al final, aquestes discussions les entenem la gent de dins, però la de fora no entén res. Cansa que cada any hi hagi la mateixa polèmica. Discutim tot l’any com volem que sigui la Festa Major, i quan arriba, dediquem-nos a viure-la.

Jordi Puiggròs

Compartir

Més notícies

Últimes notícies

Calaf recupera l’aigua potable després de tres mesos

Des del 17 d'agost, l'aigua de Calaf estava declarada no apta per a ús de boca per part del Departament de Salut Pública. El...

Ensurt en un restaurant d’Igualada per la mala combustió d’una caldera

  Petit ensurt aquest matí al Canaletes d'Igualada quan diversos veïns han alertat que sortia un fum estrany de la xemeneia i han avisat als...

La Diputació entrega l’estudi de mobilitat urbana sostenible a Calaf

La Diputació de Barcelona ha lliurat a l’ajuntament de Calaf l’Estudi de mobilitat sostenible de la població. Les propostes del treball tenen com a...

Jorba instal·la càmeres de videovigilància en diversos carrers

Aquesta darrera setmana l'Ajuntament de Jorba ha començat la instal·lació de sis càmeres de videovigilància a diverses ubicacions del municipi com a mètode dissuasiu...

Masquefa estrena dues estacions de recàrrega per a vehicles elèctrics

L’Ajuntament de Masquefa ha endegat aquesta tardor un dels plans estratègics de l’actual mandat en matèria de sostenibilitat i d’aposta per a la transició...
Compartir